Gå til sidens hovedinnhold

DEBATT: «Bare guttene ønskes velkommen»

«Alle fotballgutter er hjertelig velkommen til klubbens dag!»

Slik ønsket fotballstyret velkommen til klubbens dag på Nordstrand idrettsbane lørdag 9. juni. I forkant hadde Nordstrand Fotball invitert alle på årgangene 2000-2006 med foreldre til dette arrangementet. Men de jentene som hadde gledet seg til fotballdagen sto og tittet på hverandre… Var de ikke velkommen likevel?

For oss foreldre som sto på sidelinjen var dette dråpen som virkelig fikk begeret til å flyte over – nå har vi spurt og bedt og samarbeidet og tatt ansvar i lang tid for å gi jenter på Nordstrand et tilbud til å drive fotball – og så er dette det klubben vil bidra med!?!

LES OGSÅ: NIF-lederen beklager glippen

Vi har frem til nå klart å skjerme jentene så godt vi kan, men denne dagen ble det virkelig klart også for dem; de er ikke velkommen i NIF. I årsklassene 2001, 2002, 2003, 2004 og 2005 finnes ikke rene jentelag i fotball. I dag er vi 13 jenter som spiller på et mixet lag fra 2001 og 2002.

Er det fordi det ikke finnes jenter som vil spille fotball? Nei! Det er fordi Nordstrand fotball drives slik at det virker som om de ikke vil ha jenter med i klubben. Dette er trist og leit.

I 4 år har foreldre og etter hvert trenere for jenter blitt aktivt og passivt motarbeidet. Ikke nødvendigvis av vond vilje, vi har også møtt gode intensjoner og ansvarsfulle mennesker underveis i vår tid i klubben. Men klubbens kultur og struktur fremmer gutters deltakelse – og dette fører til at jenter som har lyst til å spille fotball i sitt nærmiljø må holde ut med et mye dårligere tilbud enn gutta.

LES OGSÅ: NIF tar grep om jentefotballen

Blant barn født i 2002 startet ca. 100 gutter og 8 jenter på fotball. Teamorganisering var det vi ble bedt om å være med på, og vi fikk klar beskjed om at jentene skulle ivaretas selv om de var en minoritet. Men på trening etter trening var motivasjonsropingen «Kom igjen, gutter!» På første cup var det bilde av en gutt på premien….

På foreldremøter var det samme neglisjering; «fotballguttene våre» er det vi oftest har hørt. Hederlige unntak finnes! Når vi ikke var nok jenter til å stille eget lag, skulle NIF fotball sende ut informasjon og invitere til jentedager, men det tok over et halvt år før noe ble gjort og da var det vi som purret, maste, og til slutt sendte rundt….

På den samme klubbens dag som alle gutter ble ønsket velkommen til, valgte man også å fordele de fleste av de få jentene som var der på ulike lag, slik at de virkelig fikk følelsen av å være alene mot «røkla». De fleste jentene ble da plassert som keeper eller fikk aldri ballen fra gutta de var på lag sammen med engang…. «for guttene tror at vi ikke er gode nok. Og de blir kjempesure hvis vi mister ballen en gang – selv om vi også får det til.»

FØLG MED PÅ SPORT I OSLO HER

I tre år har vi fått beskjed om at jentekoordinatoren i klubben er på saken. Men nå er det visstnok ingen i denne posisjonen lenger…? Vi har aldri sett en plan, aldri blitt invitert til et ordentlig møte, alltid blitt avfeid med at visst skal alle med – men det er jo foreldre som må stille opp for guttene også….

Og derfor har vi tatt ansvar; vært trenere, kommet med innspill til hva vi trenger, sendt mail og tatt telefoner – og stilt opp på jentedager med klubben. Men det hjelper ikke når ingen drar i samme retning som oss - og vi ikke vet hvor vi skal….

«Flest mulig, lengst mulig, best mulig» - er slagordet til NIF Fotball. Men slik det drives av klubben i dag føler vi absolutt ikke dette gjelder jentene. NIF Fotball driver strukturell diskriminering av jentene som spiller fotball i klubben. Vi lurer litt på hva det er vi betaler for.

Nå er det nok! NIF må bestemme seg for om de i det hele tatt vil tilby jenter å spille fotball her, og hvis de vil ha et tilbud til jenter må både kulturen og strukturen rundt jentefotballen endres. Vi som er foreldre syns det er leit og trist at jentene ikke blir regna som fullgode medlemmer av klubben, og nå har vi venta lenge nok. Bestem dere for hva dere vil, OG gjør noe med det.

Gunhild Vehusheia, mor og trener

Sølvi Tafjord Elle, mor

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?