SOGNSVANN (Nettavisen): Denne helgen står parallellstorslalåm på verdenscupprogrammet i østerrikske Lechs for alpinistene.

Parallell-øvelsen (parallellslalåm og parallellstorslalåm), har vært en omstridt øvelse siden den kom inn på verdenscupprogrammet, og flere løpere har vært kritiske til øvelsen, blant andre Henrik Kristoffersen.

Han har tidligere uttalt at han skulle ønske øvelsen ikke var på verdenscupprogrammet.

Stjerneskuddet Lucas Braathen har imidlertid vært en av løperne som har vært mest positiv til øvelsen, og han ønsker ikke at øvelsen skal av programmet.

- Jeg er veldig for. Det er dritkult for alle å se på, og jeg synes det er dritkult, sier han til Nettavisen.

Les også: Røper beskjeden han fikk fra Svindal etter skrekkskaden: - Det var det viktigste

Samtidig innrømmer han at han synes øvelsen har et stort forbedringspotensial, og at noe må gjøres.

- De har ikke klart å skape en arena eller plattform som er rettferdig. Det er bingo hvem som vinner, til en viss grad i hvert fall. Det er noen renn de treffer mye bedre på enn andre, men det har fått fatale konsekvenser. Det deles ut kuler og penger, og det blir masse konsekvenser som går på det her, sier han.

- Burde vært fikset

Kritikken mot disiplinen, og grunnen til at den blir kalt urettferdig, er mye rettet mot at en av de to løypene tradisjonelt sett har vært vesentlig raskere enn den andre.

Fra og med forrige sesong ble reglene i disiplinen endret til at løperne kjører den røde løypen like mange ganger som de kjører den blå løypen. Likevel ble det fullstendig kaos under parallellstorslalåm-konkurransen i VM forrige sesong.

Les også: Lucas Braathen fikk nye idrettsvenner på grunn av skaden: - Har vært fantastisk

Da var den røde løypen veldig mye raskere enn den blå, noe som falt dårlig ut for de som kjørte sist i blå løype. Flere løpere kritiserte løypen knallhardt, og Kjetil Andre Aamodt kalte VM-konkurransen en skandale.

Braathen mener det nå er på tide at disiplinen blir mye mer rettferdig.

- Det må jobbes med. Det må utvikles til å bli en bedre gren, sånn som det er med alt annet. Det skal sies at det løper kanskje litt på overtid nå. Det burde gjerne vært fikset, mener 21-åringen.

Oppgitt over regelendringer

I VM-sammenheng var parallellstorslalåm med på programmet for første gang i forrige sesongs mesterskap i Cortina d'Ampezzo. En lagkonkurranse i parallell-format har vært på VM-programmet siden 2005.

I OL i 2018 var det første gang parallell-lagkonkurransen var på programmet i OL-sammenheng. Der var Sebastian Foss-Solevåg med på å ta bronse for det norske laget.

Han er i likhet med Braathen positiv til selve konseptet, men samtidig oppgitt over de stadige regelendringene i disiplinen.

- Problemet er at reglene blir gjort om på hele tiden. Da blir det veldig vanskelig for oss å få trent på det. Jeg vet at folk liker å se på det og folk liker å konkurrere i det, men det er vanskelig å trene på det siden det alltid er noe nytt for hver gang vi konkurrerer i det, sier han til Nettavisen.

Les også: Flugstad Østberg fryktet karrieren var over: - Den tanken har vært der

Foss-Solevåg tror disiplinen har kommet for å bli, selv om mange kritiserer den og mener den er urettferdig. Han mener imidlertid at det er for tidlig å få en individuell parallell-øvelse inn på OL-programmet.

- Det tror jeg blir vanskelig. Akkurat nå tror jeg det er bedre med en lagkonkurranse enn individuell. Det må bli et bedre konsept før det kan komme individuelt også, mener han.

Les også: Välbe om Russland-stjernens situasjon: - Hadde det vært i januar, ville jeg fått hjerteinfarkt

Dette sier FIS

Nettavisen har kontaktet Det internasjonale skiforbundet (FIS) om kritikken fra utøverne om parallell-disiplinen. De svarer følgende:

- For å imøtekomme bekymringene fra utøverne om at løypene ikke er like, startet FIS allerede forrige sesong med å bruke «run, re-run-formatet» som sikrer at hver deltaker vil kjøre i både rød og blå løype i hver runde, skriver de i en e-post.

Les også: Iversen fnyser av Bolsjunov-rykter: - Det kan du stole mindre på enn det som står i Se og Hør

Braathen er på sin side usikker på om det bør komme en individuell parallell-øvelse på OL-programmet enda, men er åpen for at det bør vurderes i fremtiden.

Og selv om 21-åringen ser flere utfordringer med måten parallell-øvelsen har blitt gjennomført på de siste årene, er han klar på at parallell er en øvelse han er veldig positiv til.

- Det er en helt ny plattform. Det er mye mer show enn vanlige renn. Mye mindre tradisjonelt. Veldig TV-vennlig, og så er det en stemning som er helt sinnssyk på de rennene. Det er dritkult, sier han.