RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Debut for Afrikas svarte stjerner

Ghana har vært et av Afrikas beste lag i 30 år, men først i år får de «svarte stjernene» prøve seg i VM.

Ghana vant sitt første Afrikamesterskap i 1962 og har siden vært et foregangsland for fotballen i Afrika.

Talentene har kommet som perler på en snor fra det vestafrikanske landet. Ibrahim Sunday og Abdul Razak ble kåret til årets spiller i Afrika i 1977 og -78, og på begynnelsen av 90-tallet var Abedi Pele og Tony Yeboah to av verdens beste spillere.

VM-gull i 1991
Da Kamerun begynte å gjøre seg bemerket på 1980-tallet, hang Ghana litt etter, men da landets unggutter vant U17-VM i 1991, begynte man å snakke om afrikansk verdensdominans på fotballbanen.

Nii Lamptey ble hauset opp som et supertalent som skulle bli Afrikas Pele. Han ble kåret til U17-VMs beste spiller, i et mesterskap hvor kjente navn som Juan Sebastian Veron, Marcelo Gallardo og Alessandro Del Piero var med.

Trener: Ratomir Dujkovic
Kvalik: Vant sin gruppe i Afrika

Keepere:
1. Sammy Adjei (Ashdod)
16. George Owu (AshantiGold)
22. Richard Kingston (Ankaraspor)

Forsvar:
2. Hans Sarpei (Wolfsburg)
4. Samuel Osei Kuffour (Roma)
5. John Mensah (Rennes)
6. Emmanuel Pappoe (Hapoel Kfar Saba)
7. Illiasu Shilla (Asante Kotoko)
13. Habib Mohamed (King Faisal)
15. John Pantsil (Hapoel Tel-Aviv)
17. Daniel Quaye (Hearts of Oak)
21. Issah Ahmed (Randers)

Midtbane:
8. Michael Essien (Chelsea)
9. Derek Boateng (AIK)
10. Stephen Appiah (Fenerbahce)
11. Sulley Ali Muntari (Udinese)
18. Eric Addo (PSV Eindhoven)
20. Otto Addo (Mainz 05)
21. Haminu Dramani (Røde Stjerne)

Angrep:
3. Asamoah Gyan (Modena)
12. Alex Tachie-Mensah (St. Gallen)
14. Matthew Amoah (Borussia Dortmund)
19. Razak Pimpong (FC København)

Men etter noen år i Anderlecht, begynte han å farte rundt. Men han lyktes verken i England, Argentina eller Italia. Etter hvert endte han opp i 2. Bundesliga med Greuther Fürth.

Bare Kuffour igjen
Når Ghana endelig debuterer i VM, er det bare en av VM-heltene fra 1991 som er med. Midtstopperen Samuel Osei Kuffour er den eneste som har innfridd forventningene som ble stilt til de talentfulle guttungene som herjet i Italia.

Det måtte en europeer til for å ta «Black Stars» til et VM-sluttspill.

Ratomir Dujkovic var assistenttrener da Røde Stjerne vant Serievinnercupen i 1991, og kom fra landslagstrenerjobben i Rwanda til Ghana, hvor han har fått landets stjerner til å fungere sammen. Noe som ikke har vært vanlig for Ghana tidligere.

- Det har vært mye bråk i tidligere generasjoner i Ghana, som nok har vært mer talentfulle enn den vi har nå, noe som har gjort at de har slitt sportslig. Ingen trodde at vi skulle kvalifisere oss til VM i Tyskland, utenom trenerteamet, og vi klarte det takket være hardt arbeid, disiplin og en fantastisk lagånd, sier han til fifaworldcup.com.

Sterk midtbane
I VM blir det først og fremst midtbanen som blir Ghanas styrke.

Michael Essien har allerede markert seg som en av planetens ypperste i maskinhuset, mens kaptein Stephen Appiah var ønsket av en rekke storklubber da han forlot Juventus til fordel for Fenerbahce i fjor sommer.

Nestemann på listen er Sulley Ali Muntari. Unggutten har storspilt i Udinese, og med et godt VM er det mye som tyder på at han forsvinner til en større klubb før sesongen starter opp igjen i Italia.

I Italia blir han beskrevet som en krysning mellom Kaka og Edgar Davids. En spiller med Kakas overblikk og Davids' innsatsvilje. En spennende kombinasjon.

Fansen skal få juble
Få tror Ghana kan klare å ta seg videre fra gruppen med Italia, Tsjekkia og USA. Spesielt ikke etter at landet skuffet stort og røk ut i gruppespillet i Afrikamesterskapet tidligere i år. Men da var verken Appiah eller Essien var med. Derfor tror Dujkovic de fort blir undervurdert i VM.

- Som et resultat av dette har mange eksperter avskrevet oss og jeg kom under hardt press fra media i Ghana, men vi har trukket strømpene opp og er innstilt på å gi fansen vår noe å juble for i Tyskland, sier han.

Forsvaret er heller ikke svakt hos «Black Stars». Det er helt bakerst og på topp det ser tynt ut for ghaneserne. Richard Kingston spiller til daglig i Tyrkia, men ingen toppkeeper. Det er heller ikke George Owu.

I kvalifiseringen var Appiah toppscorer for Ghana med fire mål. Det samme scoret spissen Asamoah Gyan, som trolig utgjør spissduoen sammen med Borussia Dortmunds Matthew Amoah.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere