OSLO (Nettavisen): Vålerenga slo Mjøndalen 2-0 etter tidvis overkjøring mot de nyopprykkede bruntrøyene. I sentrum av begivenhetene stod en islending som trengte tre målsjanser på å score to mål.

Matthias «Matti» Vilhjalmsson ble aldri Rosenborgs førstevalg på spissplass, etter skaden han pådro seg høsten 2017. Etter to scoringer mot Mjøndalen og trøndernes mageplask borte mot Bodø/Glimt, var det mange trøndere på Twitter, som ønsket sin gamle helt tilbake, men matchvinneren stortrives i Oslo.

I 2018-sesongen kunne vi tidvis skimte glimt av god angrepsfotball og en filosofi som mange har valgt å kalle «Prosjekt Deila» hos Vålerenga.

Hvis seriepremieren mot Mjøndalen var en smakebit på hva Klanen og Vålerenga har i vente i årets sesong, kan det bli meget underholdende på Intility Arena i 2019.

Med de fotrappe teknikerne Bård Finne, Herolind Shala og Chidera Ejuke som såkalte mellomromsspillere, har Deila bygget en angrepsrekke som kan bli fryktet på hjemme- og bortebane. Og helt der fremme, en islending som sjelden trenger mange muligheter for å score.

Vålerenga-trener Ronny Deila er entusiastisk over det han ser av angrepsspillerne.

- Vi har en flott gjeng som har sterkt samhold. I tillegg har vi mye ferdigheter som begynner å komme frem, og et system som spillerne begynner å finne hverandre i, sier Ronny Deila til Nettavisen.

- Hva tenker du om Matthias Vilhjalmsson?

- Han utfyller disse kvikke mellomromspillerne våre. Han er sterk og har meget god fotballforståelse og er en naturlig leder i gruppa. Han er en kulturbærer som i tillegg scorer mål, og da har vi fått mer enn det vi ønsker, sier Deila til Nettavisen.

- Er du overrasket over at han ikke fikk spille mer i Rosenborg?

- Ja, jeg er i hvert fall veldig glad for at han ikke fikk det, ellers hadde han ikke vært her nå, sier Deila til Nettavisen.

- Burde kvittet seg med Bendtner

Eurosports fotballekspert Joachim Jonsson deler ikke nødvendigvis synet til de trønderne som savnet Mattias Vilhjalmsson etter Vålerengas gode og Rosenborgs svake seriestart.

- Dette var en vanskelig situasjon for Rosenborg. Med Nicklas Bendtner og Alexander Søderlund på kontrakt var det lite rom for Vilhjalmsson. I en optimal verden hadde de klart å kvittet seg med Bendtner, men jeg mener de da burde siktet høyere enn Vilhjalmsson, sier Joachim Jonsson til Nettavisen.

Han mener derimot at klubbskiftet til Vålerenga var et godt valg av islendingen.

- I Vålerenga får han en rolle der det bygges mer rundt han, det hadde han aldri fått i RBK, sier Jonsson til Nettavisen.

- Kan bli toppscorer

Matthias Vilhjalmsson, som scoret syv mål på 18 kamper (ni fra start) i 2017, pådro seg en lei skade på høsten og fikk ikke tillit av Rini Coolen i fjor høst.

Han scoret tre mål i generalprøven mot Lillestrøm og fulgte opp med to scoringer i seriepremieren mot Mjøndalen. Angrepsrekka med islendingen i front, produserte nærmere 15 målsjanser i seriepremieren.

- Vi har jobbet mye med angrepsmønster på treningene. Det er veldig deilig å få det til i kamp, sier Matthias Vilhjalmsson til Nettavisen.

- Det ser ut som du passer godt inn i laget?

- Jeg kom litt senere til oppkjøringen enn de andre gutta, så det var litt tungt i starten. Jeg ble veldig godt tatt imot. Jeg visste også at jeg trengte kamptrening etter lite spilletid i fjor. Nå har det begynt å løsne og gutta har begynt å finne meg, i tillegg spiller vi god fotball, sier Vilhjalmsson til Nettavisen.

- Du fikk bare to kamper fra start for Rosenborg i fjor. Er det godt å komme til et lag hvor du har tillit?

- Jeg er stolt av tiden min i Rosenborg. Jeg tok syv titler på fire år, og så fikk jeg ikke spille etter skaden min. Nå er hodet mitt i Vålerenga og jeg skal gjøre alt for å levere her, sier Vilhjalmsson til Nettavisen.

Han står med 39 scoringer på 95 kamper fra start (38 som innbytter) i Eliteserien, etter første kamp i 2013, da for Start. En brukbar statistikk for en karriere som har hatt sitt innslag av skader. Nå utelukker han ikke en toppscorertittel i årets Eliteserien.

- Vi får se. Hvis gutta fortsetter å finne meg så er alt mulig, sier Vilhjalmsson til Nettavisen.

- Blir bedre og bedre

En annen Vålerenga-angriper som åpenbart har vokst i vinter, er nigerianske Chidera Ejuke (21) . Ferdighetene hans har det aldri vært tvil om, men i to sesonger har det ofte blitt en overstegsfinte for mye, istedenfor en god pasning til en lagkamerat.

Den fotrappe angriperen har, tross sitt høye tempo, noen ganger sinket Vålerenga-angrepet, grunnet mye ballfrakting. I 2019 er han å finne i ny rolle, som hengende spiss og midtpunkt i Vålerengas offensive, unge angrepstrio. Vålerenga-trener Deila er begeistret når han snakker om Ejuke.

- Han blir bare bedre og bedre. Han har noen ekstreme ferdigheter. Nå er han enda flinkere til å spille de andre gode i tillegg, sier Deila til Nettavisen.

- Det har jo aldri vært tvil om ferdighetene, men nå begynner han å bli effektiv også. Har du lært han å bli mer lagspiller i vinter?

- Han varierer mellom ett og to touch og går i lengderetningen når han skal, istedenfor å kjøre fire finter frem og tilbake. Han kommer til å få flere målpoeng og bli viktig for oss, men vi har flere. Det er mange som kan score mål for oss nå, sier Deila til Nettavisen.

Chidera Ejuke trekker frem trener Ronny Deila da han snakker om sin nye rolle.

- Det er trenerens avgjørelse. I oppkjøringen ønsket han at jeg skulle prøve meg som hengende spiss og jeg har forsøkt å gjøre mitt beste. Forhåpentligvis blir det bare enda bedre utover i sesongen, sier Chidera Ejuke til Nettavisen.

Tøff bortekamp

Vålerenga kjørte tidvis over Mjøndalen hjemme på Intility i serieåpningen lørdag.
Etter stort press satte Matthias Vilhjalmsson inn Oslo-klubbens første scoring etter 19 minutter, på pasning fra Samuel Adekugbe.

Tross store sjanser og mye banespill måtte hjemmelaget vente helt til det 69. minutt før de doblet ledelsen. Vilhjalmsson var på rett plass igjen, da en innøvd frisparkvariant endte i mål via et sprettskudd fra islendingen.

I neste serierunde reiser Ronny Deila og Vålerenga til Kristiansund for en vanskelig bortekamp, mot Christian Michelsens revansjesugne disipler.

Mjøndalen vil gjøre alt de kan for å motbevise kritikerne. Første mulighet kommer i neste serierunde, hjemme på Consto Arena mot Bodø/Glimt.