*Nettavisen* Sport.

Dekket Nike over Armstrongs doping?

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Kathy Lemond skal ha vitnet på at klesgiganten betalte UCI for å dekke over positiv dopingprøve.

16.10.12 17:03

Det vakte stor internasjonal oppsikt da den verdenskjente bedriften Nike valgte å fortsette sitt samarbeid med Lance Armstrong etter at USADAs rapport ble gjort kjent for offentligheten.

Rapporten har samlet massive bevis på at Armstrong i løpet av sin karriere brukte dopingmidler som EPO, kortison, veksthormoner, testosteron og bloddoping.

En hel sykkelverden så det som spikeren i kisten for Armstrongs troverdighet, men Nike valgte likevel å fortsette samarbeidet.

Les også:Mannen som trosset Lance Armstrong

Det har fått flere til å spekulere, og tirsdag skriver avisen The New York Daily News, under tittelen «Hjalp Nike Lance Armstrong å drive tidenes mest sofistikerte dopingprogram?», om beviser som peker mot at selskapet skal ha betalt for å dekke over en av Armstrongs positive dopingprøver.

Nike og Weisel skal ha betalt UCI-president
Det skal være tilbake i 2006 at Kathy Lemond, konen til tidligere toppsyklist og Armstrong-kritiker Greg Lemond, under ed vitnet på at Julien Devries (en mekaniker på Armstrongs lag) hadde avslørt at Nike og privatpersonen Thom Weisel (som ledet et selskap som sponset Armstrong) hadde overført 500.000 dollar til en sveitsisk bankkonto.

Denne kontoen skal ha tilhørt Hein Verbruggen, på den tiden UCI-president, og pengene skal ha blitt betalt inn for å dekke over en positiv prøve som avslørte at Armstrong hadde brukt kortison i 1999.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Den positive prøven er også omtalt i USADAs rapport. Der forteller Emma O’Reilly om hvordan US Postal-laget kom frem til at de kunne tilbakedatere en resept for stoffet og si at Armstrong tok det for å behandle et sittesår.

«Nå vet du nok til å felle meg, Emma», skal Armstrong ha sagt til soigneuren etter hendelsen.

Også Betsy Andreu, konen til Armstrongs tidligere lagkamerat og venn Frankie Andreu, har tidligere uttalt at Armstrong fikk hjelp.

- Lance gjorde ikke dette alene. Hvordan kunne han ellers gjennomføre tidenes svindel i idretten? Han hadde store selskaper som støttet han, UCI som forsvarte han og media som ignorerte bevisene, har hun uttalt.

Nekter
The New York Daily News lyktes ikke å få ansatte i Nike til å svare på anklagene, men en av Armstrongs advokater avviser de alvorlige anklagene.

- Vi aner virkelig ikke hva Mrs. Lemond, en som har hatet Lance Armstrong i lang tid, snakket om da hun ga sin forklaring, uttaler Mark Fabiani.

Heller ikke Devries, som skal ha vært Lemonds kilde, står ved historien. Han har uttalt at påstanden er hundre prosent oppdiktet.

Les også:Ingen vinnere bak Armstrong

Saken blir ikke mindre innviklet av at både Kathy og Greg Lemond har erklært i vitneutsagn at Devries byttet side etter først å ha vært imot doping, og i tillegg transporterte dop til syklister.

De to får støtte av Emma O’Reilly, som har uttalt at Devries hadde blitt «kjøpt» av Armstrong.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.