Halvor Egner Granerud (25) forbedret rekorden sin som mestvinnende norske skihopper i verdenscupen søndag. Det skjedde med en nervepirrende konkurranse i Lahti søndag.

Granerud delte seieren med den japanske rivalen Ryoyu Kobayashi, etter å ha landet på 128,5 meter i en særdeles spennende finaleomgang. Begge de to hoppstjernene endte på 278 poeng.

Les også: Frykter han blir plaget av rivalen i natt: - Hørte jo det ute i løypa hele tida

Før søndagens renn hadde Granerud havnet på andreplass hele seks ganger siden den forrige verdenscupseieren i begynnelsen av sesongen.

- Det føles litt rart. Jeg føler jo at jeg har venta litt på den. Jeg har seks andreplasser og en tredjeplass siden sist jeg vant, så det har vært nærme. Stort mye mer marginalt enn å vinne med delt seier går det ikke an å få det. Det har sittet langt inne, sier 25-åringen fra Asker til TV3.

Finalethriller

Det var meget tett i toppen etter én omgang. Bare drøye 3,1 poeng skilte fra nordmannen i tet til en delt femteplass.

Som ofte før i sesongen la Kobayashi et voldsomt press på konkurrentene med et mesterlig sistehopp.

Japaneren landet på hele 130,5 meter i finaleomgangen, før den siste kvintetten skulle hoppe. Bare Granerud gjorde nok til å kopiere Kobayashis poengssum.

Stefan Kraft fra Østerrike hoppet seg opp fire plasser og ble nummer tre med et finalehopp på 128 meter.

Les også: Riiber slo tilbake etter OL-nedtur: Knuste konkurrentene

Granerud strakte seg til 127 meter med et flott førstehopp i den tradisjonsrike finske bakken. Det var tredje lengst i omgangen, etter de to østerrikerne Ulrich Wohlgennant og Manuel Fettner.

Men det holdt likevel til norsk ledelse, siden Granerud og de andre hopperne med sterkere plassering i verdenscupen sammenlagt ble sendt utfor fra en lavere avsats.

Halvveis i søndagens renn var Asker-hopperen godt fornøyd med framgangen fra tidligere konkurranser i Lahti de siste dagene.

- Jeg gjør de endringene jeg fant fram til i går. Jeg synes ikke dette var like bra som i kvalifiseringen. Da vant jeg vel med seks-sju poeng, sa Granerud til TV3 etter førstehoppet.

Teknisk justering

Forklaringen på akkurat hva han har justerte på var kanskje litt mer vanskelig å begripe for vanlige TV-seere hjemme i norske stuer.

Ekspert Maren Lundby kunne utdype at det handlet om sittestillingen i tilløpet.

- Han sier vel at han vil gi mer plass til beina i bøyinga, og at han er litt friere med overkroppen når han går av bommen. Hvis overkroppen blir for offensiv, så er det vanskelig å bøye beina og overkroppen kan være litt i veien. Jeg synes han skal fortsette med det, poengterte Lundby.

Les også: Emil Iversen havnet langt bak igjen: - Det var tungt

Granerud tok den oppfordringen på strak arm, og klarte å matche seiersvante Kobayashis poengssum til slutt.

Johann André Forfang fikk også med seg en opptur. Han ble nest beste nordmann med hopp på 122,5 og 124 meter. Det holdt til en 12.-plass.

OL-vinner Marius Lindvik skuffet i førsteomgangen med 119 meter, men hoppet seg litt opp med 124,5 meter i finalen.

Lindvik endte halvannet poeng bak Forfang på en 13.-plass, som uansett er hans beste resultat i Lahti.