*Nettavisen* Sport.

Den beste fotball-serien du ikke følger med på

Foto: Odd Andersen (AFP)

Tusenvis av tilskuere, store stjerner og stor underholdning.

I Norge er det slik at fotballfans er klart mest opptatt av engelsk fotball. En del følger også med på spansk fotball. Så er det noen som sjekker den italienske serien, og den franske følges av de få som har fått med seg pengebruken til i hvert fall ett av lagene.

Når det gjelder serien som produserte en finalist i Champions League sist sesong, har mange av de aller beste spillerne i Europa samt tilskuertall som til tider langt overstiger Premier League er interessen, og kunnskapen, mindre.

Ja, vi snakker om Bundesliga.

En liga hvor Borussia Dortmund fyller opp med over 80 000 tilskuere på sine hjemmekamper og markedsverdien på Bayern München er satt til 365 000 000 euro (kun Manchester City og Manchester United regnes høyere i Premier League).

Siden kampene svært ofte dukker opp på Langoddsen gir vi deg en liten guide.

De største stjernene

Transfermarkt vurderer markedsverdien til spillerne i Bundesliga (og for øvrig alle de andre ligaene i verden). De seks øverste plassene innehas alle av spillere fra Bayern München, og aller øverst troner Mario Gomez.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images/All over Press

Mario Gomez

Den 27 år gamle tyskeren har etternavnet fra en spansk familie og startet sin karriere i Stuttgart. Han kom til Bayern München for 30-35 millioner euro i 2009. For München-laget har han 94 seriekamper og 64 mål. Han er for tiden skadet (en ankelskade), men skal være på vei tilbake. Gomez har 57 landskamper for Tyskland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AP/Scanpix

Mario Mandzukic

Det har betydd at kroaten Mandzukic har blitt spiss-stjernen for Bayern hittil i år. Kroaten kom fra Wolfsburg i sommer, og 26-åringen står med 5 mål på 5 seriekamper til nå for Bayern München. Med det så er han også toppscorer i Bundesliga til nå. Ja, de har to spisser som heter Mario. Dessverre ingen som heter Luigi.

Thomas Müller

Rett foran sin lagkamerat Thomas Müller. 23-åringen har fire mål til nå i sesongen. Han har spilt for Bayern München hele sin profesjonelle karriere og har 35 landskamper for Tyskland (10 mål).

Takashi Inui og Stefan Aigner

De to vingene til Eintracht Frankfurt har til sammen laget 6 mål i år (3 hver). Begge er nykommere på Frankfurt-laget som ligger på en 2.plass på tabellen, etter Bayern München.

Manuel Neuer

Målvakten til Bayern München er sannsynligvis en av de aller beste i verden, og 26-åringen har 33 landskamper for Tyskland. Han kom til Bayern i 2011.

Mario Götze

Den store stjernen på Boroussia Dortmund er Götze, som fortsatt bare er 20 år. Han har likevel 18 landskamper for Tyskland.

Rafael van der Vaart

Tilbake i Hamburger SV har van der Vaart fortsatt med spillet som gjorde ham til en Tottenham-yngling (han ble solgt fra Hamburger SV til Real Madrid i 2008).

Ellers i den tyske serien finner du spillere som Robert Lewandowski, Klaas-Jan Huntelaar, Mats Hummels, David Alaba og Xherdan Shaqiri.

For Hannover 96 spiller en nordmann kalt Mohammed Abdellaoue. Han er rangert som den 57. mest verdifulle spilleren i Bundesliga (av 507). Håvard Nordtveit spiller for Borussia Mönchengladbach (91.plass), Per Ciljan Skjelbred er i Hamburger SV (291) og Vegar Eggen Hedenstad spiller for Freiburg (309). Vadim Demidov spiller for Eintracht Frankfurt.

Slik gikk det i 2011/12

Det var Borussia Dortmund som ble seriemester sist sesong, åtte poeng foran Bayern München. Schalke 04 kom på en tredjeplass. Toppscorer var Klaas-Jan Huntelaar med 29 mål på 32 kamper for Schalke.

Helgens kamper

Fredag møtes Fortuna Düsseldorf og Schalke 04. Hjemmelaget er ubeseiret i år (2 3 0) mens bortelaget har ett tap, men ligger en plass over på tabellen. Hjemmelaget kom til toppdivisjonen etter playoff i fjor, og har altså begynt sesongen strålende. Det har vært en lang vei opp for Fortuna, som rykket ned fra toppdivisjonen i 1997 og havnet nede på 4.nivå i 2004 (hvor klubben for øvrig ble sponset av punkbandet Die Toten Hosen).

Oddsen på hjemmeseier er 3.65, mens borteseier gir 1.75. Kampen kan spilles som singel. Kampen går på Eurosport 2.

Det er relativt langt mellom stjernene på hjemmelaget, men laget hentet 16 spillere i sommer. Blant annet Andriy Voronin på lån og spissen Nando Rafael (Angola/Tysklands u-lag) fra Freiburg. Schalke var noe roligere på overgangsmarkedet, men styrket laget med Ibrahim Affellay på lån (fra Barcelona). Bortelaget har i tillegg til Huntelaar stjerner i greske Kyriakos Papadopoulos og tyske Benedikt Höwedes. Tidligere Lyn-spiller Chinedu Obasi spiller også for Schalke 04.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AP/scanpix

På lørdag går de fleste kampene denne runden, og kampen som er mest interessant er muligens kampen mellom ubeseirede og storspillende Bayern München og Werder Bremen, på Werders hjemmebane. Hjemmelaget ligger på en 11.plass etter å ha tapt begge sine bortekamper, men har vunnet og spilt uavgjort hjemme. Sokratis Papastathopoulos er kanskje hjemmelagets beste spiller, og den greske forsvarsspilleren håper nok at laget hans skal klare å stagge et Bayern-lag som har kjørt over det meste av motstand i år.

Oddsen på at Bayern skal vinne er 1.45, mens tror du på hjemmeseier er oddsen 4.85. Kampen kan spilles som singel og vises på Eurosport 2.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bortelaget startet med å slå nyopprykkede SpVgg Greuther Fürth 3-0 på Playmobil-stadion (ja, den heter det) før Stuttgart ble slått 6-1 hjemme. Mainz ble så slått 3-1 hjemme før man vant mot Valencia i Champions League (2-1). Bortekampen mot Schalke sist helg endte 2-0 til Bayern. På tirsdag slo man så Wolfsburg 3-0 hjemme.

Kampen lørdag mellom fjorårsvinneren Borussia Dortmund og Borussia Mönchengladbach er også interessant. Begge lag har slitt litt, hjemmelaget med forsvarsspillet og bortelaget med å avgjøre kamper i år.

Her er oddsen på hjemmeseier 1.30, men hvis du tror bortelaget klarer å utfordre forsvaret blir oddsen 6.00 . Kampen kan spilles som singel og vises på Eurosport 2.

På søndag møtes Eintracht Frankfurt og Freiburg. Hjemmelaget ligger på en 2.plass på tabellen etter en god start, mens bortelaget innehar 8.plassen. Hjemmelaget rykket opp i fjor, mens Freiburg kom på en 12.plass.

Hannover 96 møter for øvrig Hamburger SV borte lørdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag