Gå til sidens hovedinnhold

- Den eneste måten å redde sporten på

Lance Armstrong snakker ut om hvordan sykkelsporten skal overvinne hans og andres feilgrep.

Sykkelnettstedet cyclingnews.com er det første som har fått stille spørsmål til Lance Armstrong etter at han stilte opp for Oprah Winfrey og hennes «Oprah’s next chapter» i forrige uke.

Les også: - Umulig å vinne Tour de France uten doping

Overfor nettstedet forteller Armstrong blant annet at «hans generasjon ikke var noe verre enn de foregående» og at «problemet ikke bare dreier seg om sykkelsporten, men all utholdenhetsidrett».

- Handler om ALL utholdenhetsidrett
Den tidligere US Postal-kapteinen slår også et slag for en sannhetskommisjon innenfor sporten som innebærer fullt amnesti for dem som bidrar med informasjon om ulovlige, prestasjonsfremmende midler.

Armstrong mener dette er den eneste veien videre, dersom sykkelsporten igjen skal komme seg på beina.

Cyclingnews: - Hvorfor mener du at en sannhets- og forsoningskommisjon er den beste veien videre for sykkelsporten?

- Det er ikke den beste veien, det er den eneste veien videre. Selv om jeg er orkanens sentrum akkurat nå, handler ikke dette om én mann, ett lag eller én sportsdirektør. Det handler om sykling, og – for å være ærlig – om ALL utholdenhetsidrett. Å lynsje én mann og laget hans offentlig vil ikke løse dette problemet, svarer Armstrong til cyclingnews.com.

Cyclingnews: - Finnes det noe alternativ til en slik kommisjon? Det virker som sporten nå er på vei ned i kaoset.

- Alternativet? La meg først si at sykkelsporten aldri kommer til å dø ut, men den kan bli liggende og ulme: Null vekst, sponsorflukt og avlyste ritt, som vi allerede ser. Den nåværende tilstanden med kaos og tomprat, vil føre til at sykkelsporten blir gående på tomgang for et tiår eller mer. Det er selvsagt synd for de unge rytterne som er innenfor sporten nå, mener Armstrong.

McQuaid på glid etter massivt press
Den siste tiden har det internasjonale sykkelforbundet blitt satt under press av det amerikanske- og verdens antidopingbyrå for å sette i stand en slik kommisjon.

Arbeidet har imidlertid ført til steile parter og drittslenging mellom de forskjellige organisasjonene.

Likevel er sykkelpresident Pat McQuaid nå på glid for å komme til bunns i problemene – en gang for alle:

- Vi tror at et slikt program er den beste måten å forstå dopingkulturen i sykkelsporten på. Dette er muligheten vi har for å komme oss videre, sa McQuaid til L’Équipe i helga etter et møte med den UCI-nedsatte kommisjonen.

Armstrong: - McQuaid er patetisk
Problemet er bare at sykkelforbundet selv er en aktiv part i konflikten, da de umulig kan se seg selv i speilet og si at de ikke ante noen ting om hva som foregikk innenfor sporten i denne perioden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Armstrong gir McQuaid merkelappen «patetisk» i intervjuet, og mener han kun er opptatt av å «redde eget skinn».

Han sier også at han forsøkte å ta initiativ til en slik kommisjon etter at han selv hadde bestemt seg for å bekjenne sine egne dopingsynder.

- Det skjedde for lang tid tilbake. Det var da jeg fortsatt snakket med Pat McQuiad, for mange, mange måneder tilbake. Jeg sa: «Pat, du er nødt til å være modig her. En storstilt, global sannhetskommisjon, er den beste løsningen for idretten vår». Han ville ikke høre av det, hevder Armstrong i intervjuet.

Cyclingnews: - Dersom en slik kommisjon skal fungere, hvem bør da vitne? Alle ryttere fra din generasjon eller de før deg også?

- Det er ikke opp til meg å bestemme dette, men siden du spør .. Jeg mener at om du er i live i dag og har stått på podiet i en Grand Tour eller i et VM, bør man bli oppringt. Det høres kanskje ambisiøst ut, men myndighetene har bevist at ingenting som har med sykling å gjøre, har tidsbegrensninger.

Cyclingnews: - Er en slik kommisjon nødt til å foregå med fullt amnesti?

- Selvsagt. Hvis ikke vil ingen møte opp. Ingen.

- Min generasjon var som de andre
41-åringen lar det skinne klart igjennom at lite var annerledes før 90-tallet innenfor sykkelsporten.

Altså i tida før han tok sine sju Tour de France-titler på løpende bånd.

- Min generasjon var ikke ulik de andre. «Hjelpen» har utviklet seg med årene, men det er fortsatt et faktum at idretten vår er svært utmattende. Tour de France ble opprettet som et «stunt», og svært tøffere ryttere har konkurrert mot hverandre i et århundre. De har alle vært på utkikk etter måter å dra fordeler på underveis.

- I starten, for 100 år siden, hoppet man på toget underveis. Nå har vi EPO. Ingen generasjoner var et unntak, og ei heller rene. Det var ikke Eddy Merckx (-generasjonen, red.anm.), Bernard Hinault, Greg LeMond, Fausto Coppi, Felice Gimondi, Miguel Indurain, Jacques Anquetil, Michele Bartali eller min egen.

Du finner hele intervjuet med Armstrong ved å gå inn på sidene til cyclingnews.com.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken