BAGNERES DE BIGORRE (procycling.no): Sykkelpressen skrek etter dramatikk da Team Sky slo teknisk knockout på resten av hovedfeltet under lørdagens etappe.

Og for en etappe man fikk servert «dagen derpå».

Sky-sjef Dave Brailsford hadde nok ventet angrep fra både Garmin og Movistar. Det var likevel et lite sjokk å se Sky-laget gå fullstendig opp i limingen.

På de siste klatringene satt Chris Froome isolert i en gruppe med blant annet fem ryttere fra det sterke Movistar-laget.

Tre tunge slag for Sky
Selv om Froome motsto atskillige angrep fra iltre, lille Nairo Quintana – og beholdt den gule ledertrøya med glans – var det et nakent Sky-lag som måtte slikke sårene i etterkant av etappen.

Peter Kennaugh veltet ut i grøftekanten, og kom krabbende opp i veibanen igjen.

Vasilij Kyrienka hadde en grusom dag, og endte minuttet bak tidsgrensen på etappen. Den supersterke hjelperytteren er dermed ut av årets ritt.

Og i tillegg hadde Richie Porte en vanskelig dag som gjorde at hans viktigste bidrag var å kjøre Froome opp til gruppen der resten av sammenlagtkanonene satt.

Så måtte han slippe og endte opp med å tape 18 minutter i sammendraget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Froome: - Gjør oss mer sårbare
Det er ikke meningen at Porte skal vinne Tour de France, men taktisk sett er det selvsagt bedre å ta to ryttere innenfor skuddhold enn kun én.

- Det er helt klart til vår disfavør, innrømmet Froome etterpå.

- Å ha Richie på andreplass var en stor boost for meg. Jeg visste at jeg hadde en mann til som kunne sette de andre under press. På den måten gjør dagen i dag oss mer sårbare.

På det tidspunktet var ikke Froome klar over at Kyrienka må pakke kofferten og reise hjem fra Tour de France foran rittets første hviledag.

- Jeg hørte det nå nettopp, og det er veldig synd. Han er en av de store motorene i laget vårt. Vi kommer til å savne ham.

- Gjør dagens hendelser dere litt usikre foran Alpene?

- Det hjelper ikke oss å være bekymret. Vi er her med dem vi har, og er nødt til å gjøre det beste ut av det. Jeg kan ikke innta en annen holdning enn det, lød formaningen fra Froome.

Hoderystet Edvald
procycling.no så en kraftig utslitt Edvald Boasson Hagen ankomme lagbussen til Team Sky.

26-åringen var skitten både i ansikt og armene og ristet på hodet før han entret lagbussen.

Etterpå fortalte han at etappen med fem kategoriserte stigninger var alt annen enn en søndagstur på sykkelen.

- Det var sinnssykt hardt. Det var en av de hardeste etappene jeg har kjørt, om ikke den aller hardeste, fortalte Boasson Hagen til procycling.no etterpå.

- Veldig dumt med Kyrienka
Han var også lei seg for at laget mistet den ene av sine to hviterussiske arbeidshester.

- Han er en veldig sterk rytter, så det er veldig dumt at han er ute. Han gjør alltid jobben sin 100 prosent og tenker ikke på seg selv.

- Men vi er fortsatt et sterkt lag, og må bare bite tennene sammen, påpeker Boasson Hagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Menneskelige Team Sky
Sky-dominansen med Froome foran Port oppover mot Ax 3 Domaines dagen i forveien, gjorde at dopingretorikk ble brukt mot laget i så vel presse som sosiale medier.

Under den knallharde etappen i Pyreneene dagen etter, viste det britiske laget en langt mer menneskelig side.

- På forhånd visste vi at dette potensielt kunne bli en av de aller tøffeste dagene i touren. Derfor kjørte vi så hardt vi kunne i går og prøvde å ta så mye tid vi kunne, fortalte Brailsford til pressen.

- Hva skjedde da Richie Porte fikk problemer, og måtte slippe favorittgruppen?

- Jeg tror rett og slett han hadde en tøff dag. Alle lag angrep i starten. Richie var sliten etter gårsdagens etappe og hadde en dårlig dag. Det er slike ting som skjer.

I mål hadde australieren tapt 18 minutter til etappevinner Dan Martin.

- Han sloss lenge og var ikke så langt bak (gruppen til Froome, red.anm.). Men til slutt må man begynne å se lengre enn en dag framover. Da det begynte å bli klart at Froome kom til å beholde trøyen, satte han seg opp på sykkelen og ble med en større gruppe inn.

Til slutt kom Brailsford med et lite stikk til dem som trodde Tour de France var avgjort allerede etter den første klatreetappen.

- Vi hadde en av våre beste dager i går, og i dag ble det en våre aller tøffeste. Det var mange som mente at dette rittet var over, og jeg regner med at de tenker seg over en gang til i kveld.