Gå til sidens hovedinnhold

Den kolombianske supergenerasjonen

Arvesen om supertalentene: - De er utrolig enkle å jobbe med.

Carlos Betancur, Sergio Henao, Nairo Quintana, John Darwin Atapuma, Cayetano Sarmiento, Rigoberto Uran og Fabio Duarte.

For mange er kanskje disse navnene helt ukjente, eller så kjenner man bare noen av dem.

Faktum er at de er en del av en oppsiktsvekkende lovende generasjon kolombianske sykkelryttere.

Alle er født sent på 80-tallet eller tidlig på 90-tallet, og samtlige har satt farge på den internasjonale sykkelscenen denne sesongen.

Herjet på 80-tallet
Helt siden Fabio Parra og Luis Herrera herjet på 80-tallet har det kommet jevnt med ryttere fra Colombia. Problemet har ofte vært at de er noe uskolerte og uferdige. De er også ekstremt ujevne i prestasjonene, og tidvis har de problemer med å tilpasse seg livet i Europa.

Noen unntak er det selvfølgelig. Leonardo Duque er noe så uvanlig som en kolombianer i et lag fra Frankrike, men så har man også ryttere som Luis Laverede som dro hjem til Colombia etter to etappeseirer i Giro d’Italia.

Tidligere gultrøye lærer opp gutta
I 2003 ble Victor Hugo Peña den første, og hittil eneste, kolombianer som har båret den gule ledertrøya i Tour de France.

Superveteranen er nå en del av Colombia-Coldeportes, som er et profesjonelt lag med en god rittkalender i Europa.

På dette laget finnes blant annet John Darwin Atapuma og Fabio Duarte.

- Jeg har sagt til dem at dem at de kan gjøre hva de vil og de trenger ikke være redde. Prøv å lær hvordan man skal konkurrere, hvordan man skal spise, hvordan man skal trene, finne de rette klærne til været. Det er de små tingene. Men vær ikke redd de andre rytterne. Man må ha respekt for de andre, men ikke frykt. Det kan være forvirrende å hilse på Peter Sagan før rittet, men ute på veien er alle vanlige mennesker, forteller Peña til Cyclingnews, i forbindelse med Tour of California.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arvesen: - De er utrolig enkle å jobbe med
Kurt Asle Arvesen kjenner to av disse rytterne spesielt godt. Rigoberto Uran og Sergi Henao sykler i Team Sky, og sistnevnte jobber spesielt tett med Arvesen.

- Uran og Henao er utrolig enkle å jobbe med. Det er aldri problemer med dem og de følger opplegget. Selvfølgelig har de sine ideer og utfordringer også, de bor jeg for eksempel langt hjemmefra, sier Arvesen til procycling.no.

Sykling er en stor idrett i Colombia. De har en sterkt nasjonal scene og mange talenter å plukke av.

- Det er ikke sånn at vi bare henter en tilfeldig kolombianer fra høyden. Sykling er utrolig stort der borte og det er mange om beinet.

Samtidig kjenner han seg igjen i beskrivelsen til Victor Hugo Peña.

- Det er riktig at de mangler mye av de små tingene. Selv om sykkelsporten er stor der borte, så ligger de langt bak på mange områder. Utstyr, taktikk og kosthold er eksempler. Rammene der borte er litt enklere. Når de kommer til oss får de den rette guiden videre. Våre to er med på opplegget og da har de en framtid i laget og et stort utviklingspotensial.

Carlos Betancur (22) Acqua & Sapone
Har i år vunnet Trofeo Melinda og en etappe i Belgia rundt. I fjor vant han Giro dell'Emilia. I 2010 vant han babygiroen.

Sergio Henao (24) Team Sky
Ble nylig nummer ni i Giro d’Italia, hans første treukersritt. Tidligere har han vunnet Vuelta a Colombia og gjort seg bemerket i verdenscupen for U23-ryttere. Ble for alvor kjent for sykkelpublikummet under fjorårets Tour of Utah.

Nairo Quintana (22) Movistar
Vant kongetappen i Criterium du Duphine. Tidligere har han vunnet Tour de l’avenir i 2010.

John Darwin Atapuma (24) Colombia-Coldeportes
Tok Colombia-Coldeportes første seier i Europa, da han vant en etappe i Giro del Trentino. Ble landeveismester i hjemlandet som 20-åring.

Cayetano Sarmiento (25) Liquigas-Cannondale
Vant klatretrøyen nylig i Criterium du Dauphine. I 2009 vant han babygiroen.

Rigoberto Uran (25) Team Sky
En av ekstremt få ryttere som har blitt proff rett etter junioralderen. Vant en etappe i Sveits rundt i 2007 og i Catalonia rundt i 2012. Vant ungdomstrøya og ble nummer sju sammenlagt i årets giro.

Fabio Duarte (26 i dag, 11. juni) Colombia-Coldeportes
Ble U23-verdensmester i 2008. Vant en etappe av fjorårets Giro Del Trentino og ble nylig nummer fem sammenlagt i Tour of California.

Kommentarer til denne saken