Den norske sykkeluka

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Seier i Belgia og poengtrøye i Frankrike. Vi summerer ei innholdsrik uke for norsk sykkelsport.

01.04.13 18:52

I det franske etapperittet Boucle Artois deltok Øster Hus-Ridley, Ringeriks-Kraft Look og Daniel Hoelgaard (Etixx-Ihned).

Les også: - Nå skal vi levere resultater

Fredrik Strand Galta (Øster Hus-Ridley) vant poengtrøya i rittet, og ble beste nordmann sammenlagt med tiendeplass.

- Jeg og hele laget var småsyke da vi startet rittet, så det gikk bedre enn forventet, forteller Øster Hus-Ridley-syklisten til procycling.no.

Mellomspurt ble avgjørende
Det var på den første etappen Strand Galta la grunnlaget for poengtrøya. Poengtrøya ble avgjort på innlagte spurter, og 20-åringen vant den ene på åpningsetappen.

- Det var ikke planlagt, men når jeg først var der framme tenkte jeg at jeg også kunne ta den innlagte spurten. Det vant jeg trøya på, sier Strand Galta.

Rittet inneholdt tre etapper over to dager, deriblant en tempo.

Allerede på den første etappen ble det avgjort hvem som skulle kjempe om fremskutte plasseringer i sammendraget. Ei gruppe på 26 ryttere kom samlet til mål, der var Øster Hus-Ridley representert med Oscar Landa og Strand Galta på henholdsvis 22.- og 24.-plass.

- Det sprakk opp i sidevinden etter omtrent åtte mil. Så kjørte Team People4you-Unaas Cycling hardt i langesonen, og det sprakk opp. Jeg og Landa satt lengst framme fra vårt lag, men vi misset egentlig splitten. Men vi var ikke langt bak, og klarte å kjøre oss opp i en bakke som fulgte, forklarer stavangersyklisten.

Ringeriks-Kraft Looks bestemann var Sindre Eid Hermansen på 62.-plass, 1’30 bak de 26 rytterne i første gruppe.

På den påfølgende tempoetappen ble Marius Hafsås (Ringeriks-Kraft Look) beste nordmann på tiendeplass, 59 sekunder bak etappevinner Fredrik Ludvigsson (Team People4you-Unaas Cycling). Svensken la med det grunnlaget for sammenlagtseieren sin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kjetil Alsvik

- Ga alt jeg hadde
Strand Galta endte 1’27 bak Ludvigsson på den 24 kilometer lange tempoen, og klatret til åttendeplass i sammendraget.

- Jeg ga alt jeg hadde på tempoen. Når jeg først kom med i den første gruppen på åpningsetappen kjørte jeg for sammendraget på tempoen, sier Strand Galta.

20-åringens sterkeste terreng er bakker og fjell, og han er ingen utpreget temposyklist.

- Det var en bra tempoetappe. Jeg har aldri vært så god på tempo før, og det var bra å være åttendemann i sammendraget etter den.

Første trøyeseier
På den avgjørende etappen falt den unge stavangersyklisten til tiendeplass sammenlagt, men kunne ta turen på podiet for å motta poengtrøyen.

- Jeg forsøkte å forsvare sammenlagtplasseringen min. Laget hjalp meg utrolig bra, men jeg hadde rett og slett ikke beina i den siste bakken opp til mål.

Oscar Landa ble beste nordmann med en 22.-plass på den siste etappen, mens Strand Galta kom i mål 31 sekunder bak på 39.-plass.

- Det var litt surt å falle på sammenlagtlisten, men det var kult å vinne ei trøye. Det er den første jeg har vunnet som seniorsyklist, forteller rogalendingen.

Daniel Hoelgaard (Etixx-Ihned) hevdet seg ikke på de to første etappene, og brøt rittet på den siste etappen.

Norsk seier i Belgia
Sivert Fandrem (Lillehammer CK) klinket til og vant kermesserittet Brugge-Sint Kruis onsdag. Løypa var flat og 124 kilometer lang. Kermesserittene i Belgia er ritt der rytterne sykler runder i ei kort løype. Onsdagens kermesseritt besto av 17 runder, og flere norske klubblag var representert.

- Det er helt fantastisk at han vinner sitt andre ritt i seniorklassen, forteller Lillehammer CKs lagleder Lars Stensløkken til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lillehammer CK

19-åringen vant spurten om seieren i et stort hovedfelt.

- Sivert har alltid vært en eksplosiv og sterk rytter, sier Stensløkken.

Gjølberg viste seg fram
Joker Merida benyttet helgen til å sykle Triptyque des Monts et Châteaux, også det et fransk etapperitt over tre dager.

Les også: Bakketrøya glapp for Gjølberg

- Formen er veldig bra, jeg kan ikkje huske å ha vært så sterk før. Jeg tror min første store seier kommer snart, og jeg skal gripe alle sjansene jeg får fremover, fortalte Gjølberg til procycling.no etter løpet.

Den beste norske etappeplasseringen var Vegard Robinson Bugges 18.-plass på den siste etappen.

Truls Engen Korsæth ble beste norske rytter sammenlagt, på 38.-plass, ett minutt bak den portugisiske vinneren Fabio Silvestre (Leopard-Trek Continental Team).

Marokkansk utfordring
Fredrik Wilmann (Christina Watches-Onfone) er det norske alibiet i Tour de Maroc. Etapperittet startet fredag 29. mars, inneholder ti etapper og blir avsluttet kommende søndag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

På lørdag syklet trønderen inn til en sjetteplass på en krevende klatreetappe. Likevel var den norske klatreren 14 minutter bak vinneren av den 153 kilometer lange etappen.

Wilmann fortsatte rittet med en 28.-plass på den tredje etappen, og er med det nummer seks i sammendraget etter tre etapper.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.