Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den norske sykkeluken

Foto: (Scanpix/AFP)
Sist oppdatert:
Norge har fått en ny sykkelkomet, og flere virker til å være på vei.

Vi har så vidt det er kommet inn i april måned og allerede har det vært en fantastisk sykkelsesong sett med norske øyne.

Nordmenn er med på å dominere sykkelritt på alle nivåer og i alle konkurranseklasser, så for å rekke over alt vil vi i procycling.no i de mest hektiske ukene lage en samlesak for dere lesere, slik at dere gjenopplever ukens høydepunkter, samtidig som dere blir oppdatert på så godt som alt som har skjedd i norsk sykkelsport den siste uken.

Vi håper dere setter pris på vårt tiltak.

Norges nye sykkelyndling
Uke 13 ga oss norske sykkelfans mye å juble for. Men uansett hvordan vi vrir og vender på det er det en mann som har stjålet alt fokus. Hans navn er selvsagt Alexander Kristoff, og denne uken har han brukt til å kjøre seg inn i verdenstoppen.

I snart to og et halvt år har Stavanger-gutten vært proff, uten at det har resultert i en eneste proffseier utenfor Norges grenser. Det ønsket Katjusja-rytteren å gjøre noe med under tredagersrittet i De Panna.

Det begynte bra med en fjerdeplass, men det var først da han ble nummer to på den andre etappen og overtok ledertrøyen at vi skjønte at nå var det noe stort på gang. Alle forventninger som var bygget opp skulle nå sitt klimaks.

På den tredje etappen dro Kristoff i gang en langspurt som var så tøff at hverken Andre Greipel eller Marcel Kittel kunne drømme om å henge med. På det brosteinsbelagte oppløpet var det aldri noen tvil. Alexander Kristoff vant sin første proffseier! At sammenlagtseieren røk på den avsluttende tempoen spilte ingen rolle.

Les også:- Det har vært tre kanondager

At Alexander Kristoff kunne spurte visste alle. Men at den norske mesteren også kan kjøre klassikere kom nok som en overraskelse på flere.

Men det beviste han til de grader under Flandern rundt. At den norske Katjusja-rytteren var med å dominere rittet ville vært en drastisk overvurdering. Men den sterke spurteren bet seg fast i hovedfeltet over den ene bakken etter den andre. Til slutt hadde han også nok krefter til å trekke opp Oscar Freire til en 12. plass, for selv å ta 15. plassen. Og det i hans Flandern rundt-debut!

Du nærmer deg, Edvald
Alexander Kristoff ble kanskje beste nordmann i Flandern rundt, men tittelen sterkeste nordmann går til Edvald Boasson Hagen. Sky-rytteren virket til å holde bedre enn noen gang i en så lang klassiker, og det var ikke mye som skilte han fra å være med helt i seierskampen.

Når de to ungguttene leverer så fantastisk kan vi heller leve med at Thor Hushovd hadde en helsvart dag. Det var ikke mye av toppform han viste, men vi krysser alle ti fingre for at han finner tilbake til seg selv før Paris-Roubaix. Der håper vi på litt sykkelmagi fra BMC-rytteren.

Grunnen til at vi kan kose oss med den ene norske sykkelprestasjonen etter den andre skyldes det herlige rekrutteringsarbeidet som legges ned i norsk sykkelsport. Derfor er det veldig interessant å følge norske kontinental- og klubblag. Det er tross alt rytterne som kjører der som utgjør norsk sykkelsports fremtid.

De norske kontinentallagene
Joker Merida har deltatt i det tøffe belgiske etapperittet Triptyque Des Monts Et Châteaux denne uken. Det ble alt annet enn en drømmestart da tre av lagets sju ryttere måtte bryte den første etappen. Det ble heller ikke noen resultatmessig suksess i resten av rittet. Christer Jensens 22. plass på den siste etappen ble beste etapperesultat.

Det som derimot varmet fra Joker-leiren var at Kristoffer Skjerping sto med bakketrøyen etter den andre av tre dager. Dette var ungguttens første seniorritt, og selv om det ble litt for tøft å forsvare trøyen på rittets siste dag (han prøvde hardt) har han markert seg som et talent det absolutt er verdt å følge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Også Plussbank BMC har vært i aksjon denne uken. Søndag kjørte de det franske endagsrittet GP Nogent. Lorents Ola Aasvold og Øystein Stake Laengen var aktive underveis og satt i et langt brudd. Dette ble dessverre kjørt inn og i massespurten klarte ikke nordmennene å markere seg. Sondre Holst Enger (også han ute på sitt første seniorritt) ble beste fra Plussbank BMC med 13. plass.

Argon 18 - Unaas Cycling vant sin første seier søndag i et lokalt italiensk ritt. Mats Anderson og Magnus Tønsager kom seg med i et brudd, hvor førstnevnte viste seg å være sterkest.

Kermessesuksess
Markere seg på resultatlistene klarte derimot de to Rogalands-klubbene Sandnes og Stavanger. Like sikkert som at småunger elsker påskeegg, starter disse to klubbene konkurransesesongen med belgiske påskekermesseritt (belgiske kriteriumsritt). Et slikt kriteriumsritt er et gateritt hvor farten er ekstremt høy og løypene som ofte er trange og teknisk krevende.

Sandnes-junioren Markus Hoelgaard dro i gang den norske kriteriumsdominansen på lørdag, da han vant i Limburg. Seieren og selvtilliten som følger med den kommer sikkert godt med når han skal ut å teste seg mot de beste i juniorklassen under juniorutgaven av Paris-Roubaix neste søndag. Morsomt også med norsk tredje-, fjerde- og femteplass i dette rittet.

Fullstendige resultater fra det rittet finner dere her (ekstern lenke).

Stavanger ønsker selvsagt ikke å være noe dårligere enn sine naboer, så da Sandnes først vant et kriteriumsritt måtte selvsagt de gjøre det samme. Søndag gikk fjorårets norske juniormester, Oscar Landa, til topps i seniorrittet. Det er ingen tvil om at det gror godt i norsk sykkelsport.

Helt til slutt tar vi med at OneCo-Mesterhus deltok i det som mildt sagt kan kalles et noe spesielt sykkelritt, nemlig Tour ta Malta. Rittet, som ikke hadde UCI-status, hadde kun to(!) lag til start. Dermed utgjorde de seks rytterne fra OneCo-Mesterhus og de seks rytterne fra Christina Watches det som må være et av tidenes minste sykkelfelt.

I den rene nasjonalkampen rittet utviklet seg til å bli vant Christina Watches 3-1 i etappeseirer. Den norske triumfen slo Andreass Landa til med.

Alt i alt kan vi se tilbake på en fantastisk norsk sykkeluke. Det er derfor med stor entusiasme og optimisme vi ser dermed frem til en ny uke hvor Paris-Roubaix, Scheldeprijs og Baskerland rundt er blant høydepunktene.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!