Gå til sidens hovedinnhold

Den nye dronningen

2004 ble året da selv de største skeptikerne måtte innrømme at Norge hadde fått en ny langrennsdronning - Marit Bjørgen. Les om langrennsåret 2004 her.

20. November. 10 kilometer klassisk. Tårene rant. Hun hadde akkurat gitt de største skeptikerne én rett på tygga. Marit Bjørgen hadde vunnet et “vanlig” langrenn.

Siden høsten 2002 hadde hun vunnet alt i sprint. VM-gull også. Men det var liksom ikke nok. Ikke for mange med traust norsk folkesjel. Det var jo ikke ordentlig langrenn, sa de. Derfor betød 20. november så mye for Marit Bjørgen. Hun viste for alle. Seg selv. Og tvilerne. At hun også kan vinne vanlige renn. Og da ketsjupflaska først var åpnet - da kom det kjapt mer. Jaktstarten i Val di Fiemme tok hun også. På sju verdenscupstarter før jul ble hun dårligst nummer fire.

Totalt startet Bjørgen 22 ganger i verdenscupen i 2004. Det ble 11 seirer. To tredjeplasser.

For å sette det i et ordentlig dronningsperspektiv. Marit Bjørgen er 24 år gammel. Da Bente Skari var like gammel, hadde ikke hun vunnet noe.

Det eneste Bjørgen mangler er å vinne et vanlig langrenn i skøyting. Men for å hente dronningsperspektivet igjen - det klarte ikke Bente Skari før hun er 30. Det er altså nok av tid for jenta som tar 170 kilo i knebøy.

Hilde G. Pedersen var jevnheten selv, men som oftest noen få sekunder bak pallen. Vibeke Skofterud har fortsatt ikke slått helt til, mens Ella Gjømle kanskje er mest spennende. Etter to tredjeplasser på sprint i høst, er hun en medaljekandidat i VM.

På herresiden var Jens Arne Svartedal eneren. Svartedal er kanskje den største favoritten før VM-sprinten i klassisk i Oberstdorf i februar, og var overlegen i klassisk stil i 2004. Sprintinnsatsen ga ham en tredjeplass i verdenscupen totalt. Og det beste med Svartedal og sprintgutta - det er så mange som kan vinne. Bli ikke overrasket hvis det står to eller tre nordmenn på pallen etter sprinten i VM.

På lengre distanser var Frode Estil vårens ener. Han viste seg som en vinnertype på de klassiske distansene, og henger også brukbart med i skøyting. Noe som dessverre ikke gjelder alle gutta.

Anders Aukland vant Vasaloppet og Marcialonga. Spesielt Vasaloppseieren var kjærkommen for norske skientuasiaster. Forrige seier kom nemlig helt tilbake i 1971 da Ole Ellefsæter gikk til topps. Ventetiden har vært altfor lang. Foruten langløpene var imidlertid 2004 et dårlig år for Aukland.

Tore Ruud Hofstad og Kristen Skjeldal var best i skøyting. Skjeldal var jevn, men litt for langt bak de beste. Ruud Hofstad var for ustabil.

Spørsmålet er om de norske gutta kan finne skøyte- og den klassiske formen før VM i Oberstdorf, eller om tyskere og andre blir umulige å hamle opp med.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken