*Nettavisen* Sport.

Den nye John Carew

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Fredrik Gulsvik sammenlignes med John Carew. Se kanonskuddet til 17-åringen her.

26.04.07 02:27

Ullevaal Stadion. Det er søndag. Klokka er 19.31. Espen Ruud gjør seg klar til å ta et frispark 27,5 meter fra målet til Eddie Gustafsson og Lyn. Odd Grenland ligger under 0-1, har null poeng på de to første kampene, og trenger en scoring.

Fredrik Gulsvik, en 17-åring som fikk kontrakt med Odd Grenland to uker før sesongstart, spør Ruud om hvem som skal ta frisparket. «Jeg tar det,» slår Ruud fast.

Pang!

Ballen går rett i mål, et kanonskudd, et skudd i 107 km/t fra 27,5 meter. Eddie Gustafsson er sjanseløs. Espen Ruud står forundret og ser på. Fredrik Gulsvik jubler.

Fortid i Spania
Omtrent slik kan man beskrive det øyeblikket da Fredrik Gulsvik introduserte seg selv for Fotball-Norge. Nettavisens statistikksider viser at 17-åringen har en fortid i de spanske klubbene Las Palmas og Mas Palomas.

Nysgjerrig? Vi også.

- Han har de samme rå egenskapene som John Carew. Han er rask, sterk og skyter sikkert like hardt. Som type er han ganske lik. Fredrik lager mye ugagn for motstandernes forsvar, sier Morten Rønningen til Nettavisen.

Rønningen er en av dem som kjenner 190 centimeter høye Fredrik Gulsvik best. Han er fotballansvarlig på Toppidrettsgymnaset i Skien, og han er toppspillerutvikler i Odd Grenland.

«Han kommer til å score flere sånne mål»

Rune Jarstein, Odd-keeper

- Det er jeg som har hovedansvaret for at han har det bra, konstaterer Rønningen.

17-åringen kom tilbake til Norge for et par år siden, etter fire år i Spania. Det siste året i Spania spilte han ikke engang organisert fotball.

- Han startet hos oss i forfjor høst. Nå går han det andre året på videregående skole, forteller Rønningen.

- Og det er bra. Vi ønsker at spillerne våre skal fullføre skolegangen. Og det er jeg sikker på at spillerne selv også skjønner om noen år, legger han til.

Fikk kontrakt i år
Gaute Larsen, en av Gulsviks trenere i Odd Grenland, trekker også fram skuddfoten.

- Han har et fantastisk tilslag til å være så ung. Jeg har vært i Tippeligaen i ti år, men maken til skuddfot av en så ung gutt har jeg aldri vært borti. Keeperne våre sier at det svir i fingrene, sier Larsen til Nettavisen.

17-åringen var ikke en del av A-laget før han ble med på en treningsleir i Kypros rett før sesongstart. I løpet av oppholdet på ferieøya imponerte han nok til at han ble tatt opp i A-stallen på permanent basis. Han skrev også under sin første kontrakt.

- Han har tempo, skudd og fysikk, men har fortsatt en del å gå på når det gjelder spilleforståelse. Vi skal matche ham forsiktig, lover Larsen, som stopper opp et sekund.

Så legger han til:

- Han skyter forresten omtrent like godt med begge bein. Han passerer nok 100 km/t med venstrebeinet også.

«Jeg kan vel skyte litt hardere også, faktisk»

Fredrik Gulsvik

Takket nei til agenter
Etter kanonskuddet mot Lyn har det naturlig nok blitt rettet en del oppmerksomhet mot den 17 år gamle spissen. Flere agenter har tatt kontakt, men foreløpig takker tenåringen nei til deres tilbud.

- Det har vært en del styr, konstaterer Fredrik Gulsvik.

- Hva synes du om å bli sammenlignet med John Carew?

- Han er en bra fotballspiller. Det er gøy hvis folk mener det. Vi er vel kanskje samme type spillere. Han er vel litt høyere og større, og jeg skyter kanskje litt hardere, sier Gulsvik til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.