RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: EPA/Scanpix

Den nye spydkongen

Høydepunktene sto i kø under OL i Aten i august, og det er vanskelig å rangere de fem norske gullmedaljene. Men Andreas Thorkildsens fantastiske gullkast den aller siste kvelden på Olympiastadion var et stort øyeblikk for alle sportsinteresserte nordmenn.

Med all mulig respekt for store idrettsutøvere som Olaf Tufte, Eirik Verås Larsen og Gunn-Rita Dahle – et OL-gull på friidrettsbanen er nok noe av det mest prestisjefulle som finnes. Og når det kommer nærmest ut av intet, slik 22 år gamle Thorkildsens fenomenale kast gjorde, blir det ekstra spesielt.

Det var lørdag 28. august, mørket hadde senket seg over Aten, og et fullsatt og forventningsfullt Olympiastadion fulgte det ene høydepunktet etter det andre. Marokkanske Hicham El Guerrouj spurtbeseiret Kenenisa Bekelele fra Etiopia på en dramatisk 5000 meter, Storbritannia banket USAs favoritter på 4 x 100 meter stafett for menn, mens Jurij Norzakovskij sørget for et overraskende russisk gull på 800 meter.

Men det var i svingen rett foran oss det mest nervepirrende dramaet sett med norske øyne utspant seg.

Andreas Thorkildsen hadde to dager tidligere kvalifisert seg for spydfinalen med et kast på 81,74 meter – det åttende lengste kastet i kvaliken. Kristiansandsgutten hadde som mål å komme blant de seks beste i finalen, mens de aller største optimistene hvisket om medaljesjanser med fullklaff.

Sportssjef Thomas Enger har som en avslutning på idrettsåret 2004 bedt journalistene i sportsredaksjonen fortelle om sitt sterkeste minne.

Og allerede i første kast i finalen slengte Andreas spydet 84,82 meter av gårde. Russiske Sergej Makarov og latvieren Vadims Vasilevskis svarte umiddelbart, men den norske unggutten slo tilbake. I sitt andre kast perset 22-åringen med 78 centimeter – og det i en OL-finale. Snakk om å være best når det gjelder.

Superkastet skremte vannet av konkurrentene, som ble mer og mer stresset for hver runde som gikk. Ingen av rivalene var i realiteten i nærheten av å kunne hamle opp med Thorkildsen. Ventetiden var ulidelig spennende, men etter hvert som siste runde nærmet seg innså den norske kolonien på tribunen at det kom til å bli norsk gull. Det første norske spydgullet for herrer siden Egil Danielsen vant i Melbourne for 48 år siden.

Noen vil kanskje hevde at nivået i kastøvelsene ikke er det det en gang var, og minne om at kastet på 86,50 meter ikke ville holdt til medalje i de to foregående olympiske lekene. Det spiller ingen rolle nå. I historiebøkene vil Andreas Thorkildsen for evig tid stå som verdens beste spydkaster i 2004. Å perse med 78 centimeter og prestere sin aller beste konkurranse i en OL-finale er intet mindre enn fantastisk imponerende.

Jan Zelezny endte på 9. plass i spydfinalen. Tsjekkeren har vunnet tre OL-gull på rad, og abdiserte fra spydtronen i Aten. Den nye spydkongen heter Andreas Thorkildsen.

Øyeblikket da 22 åringen fra Kristiansand sto på toppen av seierspallen med gullet rundt halsen til tonene fra Ja, vi elsker foran en vantro norsk koloni på tribunen, fremstår for meg som det største i et usedvanlig begivenhetsrikt norsk idrettsår.

Godt nytt sportsår!

Bengt M. Dyrkorn

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere