RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den perfekte idrettsutøver?

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Vi har gjort alt vi kan for å finne en feil med Canadas gullgutt. Se hvordan det gikk!

Han er 22 år gammel og den største stjernen i kanadisk idrett. Han er for lengst mangemillionær og håver bare i løpet av denne sesongen inn ni millioner amerikanske doller - 53 millioner norske kroner - i lønn fra sitt NHL-lag Pittsburgh Penguins.

Han gjorde sitt første intervju som sjuåring og ble rikskjendis i en alder av 13 år, da sammenligningene med tidenes beste ishockeyspiller - Wayne Gretzky - dukket opp.

Canadas sønn
Han har allerede vunnet det gjeveste en hockeyspiller kan vinne, nemlig Stanley Cup. Han har allerede vunnet poengligaen i NHL. Og han har allerede fått utmerkelsen «NHLs viktigste spiller».

Nå kommer alle kanadiere til å følge spent med på om Sidney Crosby kan lede vertslandet til gull i Vancouver. Og med «alle», så mener vi bortimot alle. Forventningene er store nok til at enkelte kanadiere ikke kaller lekene i Vancouver for «Olympic Games», men «Sidney Games».

- Hockey er ikke et spill i Canada. Det er en religion. Og Sidney Crosby er ikke bare sønnen til Troy og Trina - han er Canadas sønn. Sånn har det vært siden Sid var 13 år, sier Bob Errey, en ekspertkommentator som selv spilte ishockey for Pittsburgh Penguins.

- Hele landet så ham vokse opp, så ham vinne Stanley Cup og nå skal han spille for sitt hjemland i hjemlandet. Dette er øyeblikket. Dette er hans øyeblikk, sier Errey til Pittsburgh Post-Gazette.

Anaheim-veteranen Scott Niedermayer vil ha kapteinens «C» på drakta, men det er ingen tvil om at det er Crosby som har det største presset på seg.

- Hver gang vi reiser til Canada, følger folk etter oss overalt. De kjører bilene sine etter bussen vår. Henger rundt på hotellet vårt. Det er ganske vilt. Og nå skal han være i Canada og spille for Canada. Det kommer til å bli helt utrolig, sier lagkamerat Marc-Andre Fleury, som selv er med i Canadas OL-tropp.

Ok.

Skandalebilde
Vi kan slå fast at Sidney Crosby vokste opp med enorme forventninger og at han så langt, bare 22 år gammel og rett før sitt første OL, har innfridd de aller fleste av dem.

Men ingen er perfekte. Vi googler «Sidney Crosby + scandal» og ser hva som dukker opp.

Resultatet? Vel, du kan jo se selv:

Et bilde av Sidney Crosby som sover med Stanley Cup er vel ikke den største skandalen en idrettsutøver er tatt i. Hva sa du, John Terry? Ingenting? Vi tenkte oss det, ja.

Vi finner raskt ut at det ikke er noe å utsette på arbeidsmoralen hans, heller. Sidney Crosby er hver eneste dag den spilleren som jobber hardest både på trening og i kamper.

Lærdom
- Dette er en spiller som allerede er fantastisk, men som vil forbedre seg på en hel haug med områder. Jeg synes at det er en god lærdom for mange spillere; ikke vær fornøyd. Du får enorm respekt for hvor hardt han har jobbet og hvor hardt han forbereder seg, sier Lindy Ruff, trener for avdelingsrivalen Buffalo Sabres.

Et eksempel: Den første sesongen i NHL var Crosby en av ligaens dårligste til å vinne dropper med kun 45,5 prosent uttelling. Nå er han NHLs tiende beste på dette området, med 57 prosent. I tillegg har han begynt å pøse inn mål, ikke bare målgivende. Denne sesongen har han allerede scoret 39 mål på 59 kamper, og er nummer to på målscorerlisten i NHL.

Jakten på feil fortsetter. Når han er så god og har vært det så lenge, må han ha brukt utallige timer på ishockey i oppveksten. Det må jo ha gått ut over skolen, ikke sant?

Feil.

- Sidney var en utrolig rollemodell som var snill mot alle elevene, forteller en skoleinspektør på Astral Drive Junior High School, hvor Crosby gikk fra han var 12 år til han ble 15. Karakterene var det heller ingenting i veien med. Crosby fikk «A» i alle fag.

Konklusjon
Det virker håpløst å finne noe å utsette på Sidney Crosby. Vi gjør et siste forsøk. Som 22 år gammel mangemillionær må han velte seg i luksus og leve et overdådig prangende liv?

Svar: Nei. Sidney Crosby bor fortsatt hjemme hos klubbeieren Mario Lemieux, noe han har gjort helt siden han kom til Pittsburgh som 18-åring.

Så, for å oppsummere: Sidney Crosby er det største ishockeytalentet Canada har sett siden Wayne Gretzky. Han har vunnet personlige utmerkelser og det gjeveste trofeet. Han bor beskjedent og jobber hardere enn alle andre. Han utvikler seg hele tiden i riktig retning.

Spørsmålet vi stilte, var om Sidney Crosby er den perfekte idrettsutøver. Konklusjonen får du trekke selv

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere