Gregor Schlierenzauer var først på trening og dro sist hjem. Søndag skrev den østerrikske storhopperen historie da han tok sin 47. enkeltseier i verdenscupen.

23-åringen passerte legenden Matti Nykänens rekord med 46 seirer.

- Det er bare å gratulere. Det er helt utrolig at en så ung utøver klarer å ta rekorden. For en utrolig prestasjon. Nå er han historisk, sier Norges landslagssjef Alexander Stöckl til NTB.

Den 47. seieren ble knepen. Bare 0,3 poeng skilte ned til slovenske Robert Kranjec.

Mulig å slå
23 år gamle Schlierenzauer vant verdenscupen sammenlagt i 2008/09-sesongen. Sist sesong ble han nummer to, bare slått av Anders Bardal.

- I øyeblikket er Gregor den perfekte skihopper. Han gjør færrest feil av alle. Hjemme i Østerrike er han en stor helt. Det er en stor ære for Østerrike å toppe listen over enkeltseirer. Alle følger med og heier. Gregor er blant de største idrettsnavnene hjemme, sier østerrikske Stöckl.

- Er det mulig å slå rekorden hans?

- Det er mulig å slå ham. Han har jo ikke vunnet alle renn i år. Og han er bare et menneske. Vi kan ikke miste troen selv om han nå har flest seirer, sier Stöckl.

Han forklarer Schlierenzauers storhet med en kombinasjon av talent, vilje, hardt arbeid og innstilling.

- Jeg husker ham som unggutt i Stams. Han var alltid først på trening og sist ut av bakken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Opp- og nedturer for Matti
Matti Nykänen dominerte hoppsporten på 1980-tallet. Finnen vant verdenscupen sammenlagt hele fire ganger (1982/83, 1984/85, 1985/86 og 1987/88).

Det ble hele tre individuelle OL-gull på storhopperen fra Finland. I Calgary-OL vant han både stor og liten bakke. Nykänen tok også blant annet VM-gull i Holmenkollen i 1982. I 1985 ble han også verdensmester i skiflyging (Planica).

Etter hoppkarrieren har det gått nedover med Matti Nykänen. Tre ekteskap, alkoholproblemer, kvinnemishandling og stripping er bare noen av «merittene». Nykänen har også utgitt plater.

I 2006 kom filmen «Matti» om storhopperens liv.

Fulgte Nykänen på TV
- Jeg har aldri møtt Matti, men fulgte hans storhetstid via fjernsynet. Han var veldig talentfull, men var spesiell og hadde en vanskelig personlighet, som også gjorde at karrieren ble kortere enn nødvendig. Jeg håper Gregor vil takle livet på en bedre måte, sier Stöckl.

- Det er trist å se at Matti Nykänen ikke taklet livet etter hoppingen. Jeg kaller det dårlige vaner. Men Gregor er en helt annen type, og jeg er overbevist om at han takler det langt bedre, sier Stöckl.

Andreas Stjernen lå på tredjeplass etter 1. omgang i søndagens første verdenscuprenn i Harrachov, men falt én plass etter 187 meter i 2. omgang.(©NTB)