*Nettavisen* Sport.

Den satt, Odd-Bjørn!

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Fikk VM-plass i premie.

24.01.09 14:35

Martin Johnsrud Sundby og Eldar Rønning har lenge vært klare for det norske VM-laget på 15 km klassisk. Lørdag var det duket for krig mellom Odd-Bjørn Hjelmeset, John Kristian Dahl, Jens Arne Svartedal og Anders Aukland om de to siste plassene på VM-laget da samme distansen sto på programmet i verdenscupen i Otepää.

Og la det være sagt: Bare Odd-Bjørn Hjelmeset imponerte.

37-åringen fra Fjellhug/Vereide klinte til fra start og ble nummer seks, som beste nordmann. Hjelmeset var knapt 20 sekunder bak vinneren, tsjekkiske Lukas Bauer.

Gikk ned 8 kg
Odd-Bjørn Hjelmeset tok gull både på femmila og stafetten i Sapporo-VM for to år siden, og har gang etter gang vist at han er en mester til å prikke inn mesterskapsformen.

I vinter har han imidlertid slitt mer enn normalt, både med astma og lungebetennelse. Fra midten av desember til midten av januar, gikk han ikke et eneste skirenn, og trente knapt hardt. Samtidig raste kiloene av fra 68 til 60.

Med lørdagens femteplass, viste Hjelmeset at fjerdeplassen i NM bare var et skritt på veien tilbake mot verdenstoppen. Og fortsatt har han god tid før VM i Liberec.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tre klare for VM
Bak Hjelmeset var det allerede VM-klare Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby som imponerte mest av de norske. Begge har slitt etter Tour de Ski, og har derfor grunn til å si seg godt fornøyd med henholdsvis sjuende- og tiendeplass i Otepää.

Se komplette resultater her (ekstern lenke)

Rett etter lørdagens løp fikk den nevnte trioen klarsignal til å gå 15 km klassisk i VM.

- Jeg har gitt klarsignal til Martin, Eldar og Odd-Bjørn. De tre har nå vist at de er medaljekandidater i VM, og da ser jeg ingen grunn til å vente, sier landslagstrener Morten Aa Djupvik til Nettavisen

Klikk på bildet for å forstørre.

Mens Hjelmeset gikk seg inn på VM-laget, klarte verken Jens Arne Svartedal eller Anders Aukland å overbevise landslagsledelsen. Begge står utenfor landslaget denne sesongen, og i NM for en drøy uke siden tok de henholdsvis gull og sølv på 15 km klassisk.

I Otepää åpnet norgesmester Svartedal bra, men fikk det tungt mot slutten og endte på 21.-plass. Aukland hadde en motsatt utvikling, men ble likevel ikke bedre enn nummer 14.

Ikke medaljekandidater
For John Kristian Dahl gikk det enda verre. Finnmarkingen ble bare nummer 46.

- Slik jeg vurderer det nå, har verken John Kristian, Jens Arne eller Anders vist at de er medaljekandidater på en klassisk 15-kilometer i VM. En av dem kan likevel bli tatt ut på distansen, men da blir det en avveining i forhold til medaljekandidater på andre distanser, både på dame- og herresiden, sier Morten Aa Djupvik.

- Er du skuffet over Aukland og Svartedal?

- Jeg er skuffet på deres vegne. De hadde gjort det lettere for seg selv hvis de hadde gått fortere i dag.

Trolig er John Kristian Dahl i øyeblikket en hetere kandidat på 15-kilometerlaget enn Svartedal og Aukland. Han ble nummer fem på distansen i Davos før jul, og kan komme med til VM som medaljekandidat i sprint.

Roger Aa Djupvik ble nummer 28 i lørdagens renn.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag