RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den siste gladiator

Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX
Sist oppdatert:
Bjørn Tore Kvarme er siste rest fra «Mirakelet i Milano».

FIRENZE (Nettavisen): Som 24-åring var han med på å sende AC Milan ut av Champions League i 1996. I startoppstillingen var også Steffen Iversen, Roar Strand, Jørn Jamtfall og Erik Hoftun.

I startoppstillingen mot Fiorentina er det kun Bjørn Tore Kvarme som kan smykke seg med å ha deltatt under det største nordiske fotballunderet i moderne tid.

- Milan slet nok litt i serien akkurat da, og hadde de vært helt i på topp - så hadde de vel vært finaleklare før de møtte oss. Men spillermaterialet de hadde, var nok blant det aller ypperste i verden på den tiden. Og vi ble rundspilt på hjemmebane (tap 1-4), sier Bjørn Tore Kvarme til Nettavisen.

Trenger nok et under
Vi sitter i Firenze og snakker med mannen som i stillhet har hatt en av norgeshistoriens mest suksessfulle og spennende fotballkarrierer i utlandet.

Kvarme ble proff som et resultat av at han var en av elleve gladiatorer, som truet selveste AC Milan er løvens hule. Han endte opp med å ta med seg hele jackpot’en hjem til Trondheim, og så starten på utenlandskarrieren.

Nå venter Fiorentina blant Uefa-cupens siste 16 lag. Det må skje nok et mirakel på italiensk jord, om ikke det blir slutten på RBKs europeiske eventyr for denne gang.

- Jeg tror vi skal være fornøyde med et godt resultat jeg, innrømmer Kvarme med et smil.

- Mye roligere nå
- Er det en større prestasjon å slå ut Fiorentina nå, enn det var å vinne over Milan i 96?

- Jeg synes det er vanskelig å sammenlikne de to kampene. Den gang var det et helt gruppespill det var snakk om, hvor vi vant det avgjørende oppgjøret. Greier vi å gjøre det samme denne gangen, får vi heller snakke om det etterpå.

Det er en stoisk ro og modenhet over 35-åringen i dag. Borte er forsiktigheten og det flakkende blikket fra hans yngre dager. Tilbake sitter en takknemlig, voksen mann - som vet han har fått ut nesten maksimalt av sin fotballkarriere.

- Jeg er mye roligere nå, enn for 10-15 år siden. Det er kamper som denne det er morsomt å spille, sier han.

- Du har en fantastisk proffkarriere bak deg, hvordan forklarer du suksessen?

- Jeg var 24 år da jeg ble utenlandsproff. For en sånn som meg hadde det ikke passet å dra ut før. Men jeg var veldig heldig som kom til Liverpool. Der var Stig Inge Bjørnebye fra før av, og han hjalp meg med absolutt alt jeg trengte. Det var perfekt!

Surfet ut i Europa
I Liverpool spilte han 45 kamper på to og et halvt år, før St. Etienne, Real Sociedad og Bastia ventet på den fremgangsrike nordmannen.

- Jeg ble med på den store bølgen av norske spillere som fikk sjansen i utlandet på midten av 90-tallet. Det var på grunn av Rosenborg og landslaget. Norske spillere var litt ”in”, og vi var forholdsvis billige.

- Men det var jo mange som dro ut, men få som fikk en så lang karriere som deg ut av det?

- Jeg er veldig klar over at jeg har vært heldig. Jeg har spilt i gode ligaer, for gode klubber og jeg har fått spille mye.

Nedtur i Bastia
Nå sitter han igjen med en del kroner, en stor familie og en språkkunnskap som favner over så vel engelsk som spansk og fransk.

- Det har vært helt topp overalt. Den eneste lille nedturen var kanskje i Bastia. Det var en mindre klubb enn jeg trodde, og mindre profesjonell enn jeg håpet på.

Derfor ble det kun med en halv sesong i Frankrike. I stedet løste han ut en klausul og dro hjem til Rosenborg foran 2005-sesongen.

- Men jeg følger alltid med på hva som skjer i mine tidligere klubber. Det er viktig for meg å få med meg hvordan de gjør det i sine ligaer.

Slitsomt med skader
Fjorårssesongen var en rimelig tøff affære for trønderen. Hele vinteren gikk han skadet, og da høsten kom var han fast bestemt på å gi seg med fotball på toppnivå.

- Det er ingen tvil om at det tar lenger tid å komme seg tilbake, når man er så gammel som meg. Det er skadene som bestemmer det meste.

- Det at jeg bestemte meg for å fortsette har egentlig ikke noe med om jeg spiller fast å gjøre. Det har med at jeg skal bidra i spillergruppa. På slutten i fjor følte jeg at det kostet mer enn det smakte.

Siste tur med gjengen?
Ettersom Rosenborg foreløpig ikke er kvalifisert for europacupspill denne sesongen (avhengig av friplass via fair play-kvoten eller kvalik via intertotocup), kan Firenze-turen være den siste store utenlandsturen for midtstopperen.

- Jeg kan pådra meg en strekk i morgen (banker i bordet) og være ferdig, så det er umulig å si. I utgangspunktet blir det bare det året her, men det sa jeg jo i fjor og da, sier han med et smil.

PS! Rosenborgs lag i kveld (4-4-1-1): Rune Jarstein - Christer Basma, Bjørn Tore Kvarme, Vadim Demidov, Andreas Nordvik - Øyvind Storflor, Alexander Tettey, Per Ciljan Skjelbred, Didier Konan Ya - Marek Sapra - Yssouf Koné.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere