RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den siste Tour-favoritten

Foto: AFP/Scanpix
Favorittene har falt som fluer i Tour de France 2006. Nå er det bare én igjen: En av Lance Armstrongs gamle hjelperyttere.

Floyd Landis syklet for Lance Armstrong i 2002, 2003 og 2004, inntil han før 2005-sesongen meldte overgang til det sveitsiske laget Phonak. Nå er det hans tur til å få noen minutter i solen.

Favorittene borte
Årets vinner av Paris - Nice var på forhånd regnet som en av favorittene i årets Tour de France, sammen med Jan Ullrich, Ivan Basso, Alexandre Vinokourov og Alejandro Valverde.

Nå er de fire andre borte. Og forventningspresset er plutselig på Landis.

Det er selvfølgelig ikke gitt at amerikaneren sykler i den gule trøya inn mot Champs-Élysées 23. juli. Cadel Evans i Davitamon-Lotto er kanskje den mest spennende. Han endte på ellevteplass i fjor.

Andre utfordrere er George Hincapie (Discovery), Michael Rasmussen (Rabobank), Iban Mayo (Euskaltel), Levi Leipheimer (Gerolsteiner), Andreas Klöden (T-Mobile) og Denis Mentsjov (Rabobank). Pietro Caucchioli fra Thor Hushovds lag Crédit Agricole bør også kunne kjempe i toppen, men er neppe god nok til en pallplass.

Men de fleste setter nok pengene sine på Floyd Landis.

Lang vei mot toppen
Han har hatt en lang vei mot toppen. Som liten gutt startet han å sykle for å komme seg til den lokale fiskedammen. Etter hvert ble syklingen mer interessant enn fiskingen, og Landis begynte å trille rundt i Lancaster County i Oregon.

- Foreldrene mine trodde lenge at jeg var en komplett idiot, sa Landis med et smil til Philadelphia Inquirer for en tid tilbake.

De trodde han kastet bort tiden - han tjente jo ingen penger på det.

Ikke før 1999. Da startet proffkarrieren, i Mercury. Etter tre sesonger der, ble han hentet inn til US Postal som hjelperytter for Lance Armstrong. I 2003 debuterte han i Tour de France, med en 61. plass av 189 startende (153 fullførte).

Det tok ikke lang tid før han ble en av Lance Armstrongs mest betrodde hjelperyttere. Etter sin seier på den 17. etappen i 2004, visste Armstrong godt hvem han skulle takke.

Ros av Armstrong
- Floyd var fantastisk, sa Armstrong etter at Landis hadde tauet Armstrong, Jan Ullrich, Ivan Basso og Andreas Klöden opp den siste av fem klatringer.

Ingen andre klarte å holde følge, og Armstrong karakteristerte Landis' innsats som hjelperytter som "kanskje det beste jeg har sett".

I 2005 var han endelig kaptein på sitt eget lag. Mens Armstrong fortsatte å vinne, amerikaneren tok sin sjuende strake sammenlagtseier i fjor, endte Landis på niendeplass.

Denne sesongen har han vunnet California rundt, Georgia rundt og Paris - Nice. Hvordan det går i Tour de France gjenstår å se - men Landis får kanskje aldri en så stor vinnersjanse igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere