Den snilleste gutten i Tour de France?

Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)

Koen de Kort tauet rivalens sammenlagtfavoritt oppover bakken.

08.07.12 16:14

BELFORT (procycling.no): Det er doping, velt, blod og gørr som leses aller best fra Tour de France. Men i verdens mest prestisjefylte sykkelritt, finnes det også solskinnshistorier.

Likevel starter også denne historien med en porsjon trøbbel.

Jurgen Van den Broeck, sammenlagtkandidaten til Lotto-Belisol, punkterte på verst mulig tidspunkt da hovedfeltet nærmet seg bakken opp til La Planche des Belles Filles og avslutningen av lørdagens etappe.

Lagkompis Lars Bak overlot sykkelen sin til kapteinen, men på tross av hjelp fra lagkameratene maktet ikke 29-åringen å ta seg opp til favorittgruppen.

Hørte bestevennen rope
Der la nemlig Edvald Boasson Hagen ned voldsomme mengder watt i tråkket. Gode råd var dyre helt til Greg Henderson, en annen av Lotto-lagets hjelperyttere, fikk øye på Koen de Kort i bunnen av bakken.

Og det er altså her vår lille hverdagshelt kommer inn i historien.

- Koen de Kort, i går hjalp du en kompis, men også en rival i hovedfeltet, hva var det som skjedde?

- Jeg satt i hovedfeltet og så at Jurgen van den Broeck hadde trøbbel med sykkelen. For meg handlet ikke etappen om annet enn å spare energi. Da vi nærmet oss foten av bakken, slapp jeg meg tilbake for å ta det med ro.

Så hørte han bestevennen Greg Henderson rope:

- Jeg så meg tilbake og akselererte. Jeg så at Jurgen var på hjulet hans. Selvsagt ønsket han å komme seg opp til favorittgruppen og jeg hjalp til, sier Argos-Shimano-rytteren til procycling.no.

- Men du sparer jo ikke energi ved å hjelpe andre?

- Jo, det er sant, men jeg tenkte at det ikke kostet meg mye å gjøre hardt arbeid i en kilometer for ham. Jeg mener det er viktig å ha venner i hovedfeltet. Jeg er sikker på at det vil komme meg til gode ved en annen anledning.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

Tapte verdifull tid til Wiggins
Van den Broeck var tydelig stresset over situasjonen der også. Dessverre tapte han også 1 minutt og 50 sekunder til Bradley Wiggins i sammendraget.

Dagen derpå snakket han gladelig i hjelpen han mottok fra uventet hold i den stupbratte førstekategorien.

- Jeg fikk mye drahjelp fra Koen de Kort, Nick Nuyens (Saxo Bank-Tinkoff Bank) og Greg Henderson. Det var noe jeg satte veldig pris på. Det beviser at det fremdeles finnes ekte vennskap i hovedfeltet, sier Van den Broeck til procycling.no.

Selv mener han at han klarte å beholde roet midt oppe i situasjonen:

- Jeg var veldig fokusert. Både Lars Bak og Adam Hansen hjalp meg i starten. Plutselig var jeg bare 20 meter unna den første gruppen, men så satte Team Sky opp tempoet igjen.

- Til slutt tapte jeg 1:50 i sammendraget, men vi kan ikke få panikk. Vi holder på taktikken vår og prøver igjen. Det er en tempoetappe på mandag, og både Alpene og Pyreneene venter.

De Kort: «Flere bør tenke slik»
For De Kort dreier ikke det franske etapperittet seg om sammendraget. Han ankom Tour de France som opptrekker for Marcel Kittel, men tyskeren måtte gi seg tidlig på grunn av sykdom.

- Da endret vi litt på opplegget, og jeg ble opptrekkeren til Tom Veelers i stedet. Det fungerte godt, og han tok noen gode plasseringer. Utover i rittet håper jeg å vinne en etappeseier, men da må jeg komme meg med i brudd. Det er min eneste sjanse til å vinne, sier den sympatiske 29-åringen.

- Hvordan har ditt Tour de France vært så langt? Har du trengt hjelp selv?

- Jeg har veltet to ganger. Jeg har slitt av en del hud, men jeg har ikke trengt andres hjelp så langt. Jeg gjorde ikke det her for å få hjelp av andre heller. Jeg gjorde det for å hjelpe en venn. Kanskje noen hjelper meg eller en av lagkameratene mine ved en senere anledning.

- Det eksisterer vennskap i hovedfeltet. Jeg synes flere i hovedfeltet burde tenke på den samme måten, men det viser i hvert fall at det finnes, påpeker han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Sigurd Sollien

- Utstyrstrøbbel og velt bør ikke avgjøre
Da vi avsluttet samtalen med ham utenfor Argos-bussen lovte han oss å forsøke å komme seg i brudd på den tøffe etappen mot Porrentruy.

Det maktet han ikke, men gårsdagens episode sikret nok nederlenderen noen nye venner i hovedfeltet.

- Har du gjort noe liknende før?

- Jeg tror i hvert fall det er første gang jeg har gjort det så åpenlyst. Dersom noen har problemer, kan jeg gi dem et lite dytt når de kjører forbi. Jeg hjalp Robert Gesink litt etter at vi hadde veltet sammen for et par dager siden. Men jeg tror aldri jeg har stått helt stille, akselerert og gitt full gass, for så å stoppe helt opp igjen. Det var en ny opplevelse for min del.

- Hva sa de til deg etterpå?

- Jeg fikk i hvert fall en fin reaksjon både fra ham og Henderson etter etappen. Dersom han er kjørt av og ikke er bra nok, er det en ting. Likevel synes jeg ikke at utstyrstrøbbel eller velt skal avgjøre hvem som vinner Tour de France.

Koen de Kort, altså. Hovedfeltets snilleste rytter?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Tour de france

Mest lest på Sport

Annonsebilag