RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: JAIME REINA (Afp/Scanpix)

Den store overgangstaperen

Sist oppdatert:
Bjarne Riis og Alberto Contador mister terreng til de største lagene i transfervinduet.

Det danske sykkelmannskapet til Bjarne Riis har vært å regne med som et av verdens desidert beste sykkellag nesten siden årtusenskiftet.

Stjerner som Ivan Basso, Carlos Sastre, Schleck-brødrene, og nå Alberto Contador har sørget for at dansken alltid har stilt med en Tour de France-favoritt.

Men enda viktigere for Riis’ suksess enn kapteinene han har hatt gjennom årenes løp er det kollektive sykkellaget. Ryttere som Jens Voigt, Stuart O’Grady og vår egen Kurt Asle Arvesen har vært vitale for lagets resultater.

Etter at store deler av Riis’ mannskap viste ham ryggen og forlot det danske laget i forkant av 2011-sesongen dro han Alberto Contador, samt hans tre viktigste hjelperyttere i Astana, opp av hatten.

I år virker det ikke som sportssjefen klarer å trylle frem en suksessoppskrift.

Hva gjør du nå, Bjarne?
Baden Cooke (GreenEdge), Richie Porte (Team Sky) og Gustav Larsson (Vacansoleil) har signert kontrakter med andre lag for 2012. Tre av Riis’ sterkeste og mest rutinerte syklister forsvinner.

Foreløpig er det uklart hvem som skal erstatte den rutinerte Cooke, som vant den grønne trøyen i Tour de France i 2003, og tempohestene Porte og Larsson.

- Det er vanskelig å hamle opp med Sky, Leopard Trek og BMC. De operer med budsjetter som er i en liga for seg og derfor blir det vanskelig å by på nye ryttere hvis de har satt seg fore å signere dem, forteller Riis til sporten.dk.

PORTE: En av Riis sterkeste mann reiser til Team Sky.
PORTE: En av Riis sterkeste mann reiser til Team Sky.

Sky har hentet Mark Cavendish, BMC forsterker med Thor Hushovd og Phillipe Gilbert og Leopard danner et fryktinngytende lag med Johan Bruyneels RadioShack-mannskap.

Fryktinngytende er på ingen måte er ord som beskriver Riis’ forsterkninger foran neste sesong.

Savner et «navn»
Under årets Tour de France var Saxo Banks direktør Lars Seier Christensen klar på at pengene var der om Riis ville ruste opp sportslig, men laget har ikke lyktes i å signere ryttere fra øverste hylle.

- Det er riktig at Saxo Bank gjerne ville gi meg flere penger hvis vi fant den riktige rytteren. Jeg skulle gjerne hatt et «navn» mer i troppen, men av forskjellige grunner har vi ikke lyktes, uttaler Riis.

Foreløpig er det klart at talentet Christopher Juul-Jensen (Glud & Marstrand), Karsten Kroon (BMC), Ran Margaliot (amatør), Sergio Paulinho (RadioShack) og Bruno Pires (Leopard Trek) slutter seg til Saxo Bank i 2012.

Ingen av disse har kjørt fantastiske resultater i sesongen som nå nærmer seg slutten og det er ingen tvil om at Saxo Bank-SunGuard er en av de store taperne i årets overgangsmarked.

KROON: Er den mest rutinerte av Riis nye ryttere.
KROON: Er den mest rutinerte av Riis nye ryttere.

Trenger sårt en klatrer
Riis’ prioritet har vært å hente mer støtte til Alberto Contador. Om Bruno Pires, vrakgods fra Leopard Trek, holder er usikkert.

- Vi kunne godt fått en klatrer til inn på laget, men jeg er glad for Bruno Pires som er vår nyeste mann. Han vil være god støtte for Alberto. Til neste år prioriterer vi annerledes, slik at vi kommer med helt friske ben til Tour de France, understreker Riis.

Det nye RadioShack-Nissan-Trek-laget til Schleck-brødrene og Johan Bruyneel virker å være det laget som kommer best ut av overgangsvinduet med tanke på Tour de France og kampen om den gule trøyen.

Mens to av de sterkeste lagene fusjonerer står Saxo Bank-SunGuard igjen svakere enn de var i fjor. Bjarne Riis innrømmer at det er mange ryttere han gjerne skulle sett i sitt eget lag.

- Det er min oppgave å sette sammen det best mulige laget med de midler jeg har til rådighet. Selvfølgelig er det ryttere jeg gjerne ville hatt, men det har vært økonomi og andre ting i veien, forklarer Saxo-sjefen.

En Rasch løsning?
Riis har ønsket seg både Tony Martin, Thor Hushovd og Filippo Pozzato. Alle valgte andre karrieresteg.

Det ryktes at Takashi Miyazawa, Troels Rønning Vinther og vår egen Gabriel Rasch kan være ryttere dansken vil se på som ytterligere forsterkninger.

EN MANN FOR RIIS? Gabriel Rasch er nevnt som en mulig forsterkning i Saxo Bank-SunGuard.
EN MANN FOR RIIS? Gabriel Rasch er nevnt som en mulig forsterkning i Saxo Bank-SunGuard.
Om Gabba kan være den som trekker Contador opp Tourmalet og andre fjelltopper er heller tvilsomt. Men holeværingen vil utvilsomt kunne gjøre grovjobben om han får kjøre Tour de France for Saxo Bank.

Om Riis ikke har en overraskelse på lur er han den største taperen på årets overgangsmarked. Det kan bli vanskelig å trekke en ny Contador opp av hatten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere