RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den store sprintpioneren

FØRSTEMANN: Tor Arne Hetland var førstemann til å bli verdensmester i skisprint
FØRSTEMANN: Tor Arne Hetland var førstemann til å bli verdensmester i skisprint Foto: Lars Håkon Mosvold / Scanpix
Ingen tvil om hvem som er den store pioneren i langrennssprint. Tor Arne Hetland var «fus» i alt.

Egersund-karen tok de første NM-titlene både individuelt og for lag. Den første verdenscupseieren (Reit im Winkl 1996). Den første VM-tittelen (Lahti 2001) og det første OL-gullet (Salt Lake City 2002). Samt den første VM-seieren i lagsprint, sammen med Tore Ruud Hofstad i Oberstdorf i 2005.

Satte en standard
– Jeg må innrømme at jeg er både glad og stolt over å ha oppnådd så mye som idrettsutøver. Jeg satte vel en standard, våget å satse på det ukjente og var i forkant av utviklingen. Noe som er mye mer vanskelig enn å hente inn et forsprang, sier 37-åringen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Et spesielt godt minne er selvsagt VM-triumfen i Lahti i 2001. Det folk flest husker best fra den historiske VM-finalen er hans halsbrekkende manøver i den krevende hårnålssvingen inn på stadion.

Satset det han hadde
– 500 meter før mål ledet Håvard Solbakken foran italieneren Christian Zorzi, erindrer Hetland.

– Jeg visste at de ville dempe farten inn mot svingen, bestemte meg for å angripe alt jeg kunne og klinte til. For jeg hadde jo ingen lyst på en bronsemedalje¿

Den avgjørende handlingen var slett ikke planlagt, men veldig improvisert der og da. Hetland er imidlertid ikke enig i at frekkisen han foretok seg var så dristig som alle har villet ha det til i ettertid.

– Jeg var først inn i svingen. Det var jo fordi Zorzi forsøkte å henge seg på at det ble så tett, sier han.

Fikk VM-gull i ei snøfonn
18 timer etterpå var sprintkongen ankermann på Norges stafettlag som gikk inn til sølv bak Finland.

Trodde de. For sølvet ble til VM-gull, dog med bismak, da de finske hjemmefavorittene ble offer for en av skihistoriens største dopingskandaler. De ble fratatt gullmedaljene, som ble ettersendt Norges Skiforbund i posten.

– Jeg for min del fikk min tildelt av Pål Gunnar Mikkelsplass på vei til Falun senere på vinteren. Da vi passerte svenskegrensen ved Ørje, kommanderte han meg ut av bilen og plasserte meg i ei snøfonn ved veien. Jeg skjønte ingenting, før han dro fram gullmedaljen fra lomma og hengte den rundt halsen min. Det ble en ganske annerledes seiersseremoni, men et artig og spesielt VM-minne, humrer Tor Arne Hetland. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere