Gå til sidens hovedinnhold

- Den største idrettsutøveren USA noen gang har sett

Alle visste at Jim Brown fikk ballen, men de klarte ikke å stoppe ham likevel.

Natt til mandag spilles den 47. utgaven av Super Bowl. Den største kampen i amerikansk fotball.

Der vil nye helter og legender skapes, men for å komme opp blant de største legendene i amerikansk fotball, skal det mer til enn å vinne én Super Bowl-tittel.

For å regnes som en av de største i amerikanernes favorittsport, skal du ha dominert spillet over en lang periode.

Og svært få har dominert amerikansk fotball i samme grad som det Jim Brown gjorde da han var i aksjon.

I rollen som running back, herjet Jim Brown i NFL i ni sesonger på 50- og 60-tallet.

Hans enorme fysikk gjorde at Brown nærmest var ustoppelig, og ofte løp han gjennom forsvarerne, som gjorde sitt beste for å stoppe ham.

Da Jim Brown la opp, hadde han satt hele 20 spillerrekorder i NFL, blitt kåret til ligaens mest verdifulle spiller flere ganger og vunnet Super Bowl.

Men i tillegg til å være en enormt god i amerikansk fotball, utmerket Brown seg også i andre idretter.

På collegenivå var Jim Brown blant landets beste også i basketball, lacrosse og friidrett. Det gjør at mange regner han som den største atleten USA noen gang har sett.

Legger du til en vellykket filmkarriere og stor innflytelse i kampen for rettigheter for afroamerikanere i USA, skjønner man at Jim Brown ikke bare er en sportslegende, men også et ikon innen amerikansk historie.

Tøff oppvekst
Jim Brown ble født 17. februar 1936. Moren Theresa var hushjelp, mens faren Swinton Brown var profesjonell bokser, noe som kan forklare Jims imponerende fysikk.

Jim hadde imidlertid ikke noe forhold til sin far, som forlot familien da Jim bare var to uker gammel.

Og da Jim var to år, forlot moren familien for en jobb som hushjelp i New York. Dermed var det Jims oldemor som oppdro ham, og de delte hus med Jims bestemor, som var alkoholiker.

Da Jim var åtte, ga moren beskjed om at han kunne bo med henne. Det var første gang på seks år at de hadde sett hverandre.

I hans tidligere år, hadde Jim Brown bodd i St. Simons's Island i Georgia, et strøk med et klart overtall av afroamerikanere. Nå bodde han i et «hvitt» strøk på Long Island i New York. Der utmerket Jim seg på idrettsbanen.

Multitalent
På Manhasset High School viste Jim Brown seg som et eksepsjonelt idrettstalent.

Gjennom de fire årene på videregående, fikk Brown hele 13 såkalte «letters» mens han spilte amerikansk fotball, basketball, baseball, lacrosse og drev med friidrett, noe som blir utdelt for å ha utmerket seg innen idretten.

Men det var i amerikansk fotball han utmerket seg mest, selv om han også hadde et gjennomsnitt på 38 poeng i hver basketballkamp han spilte i sitt siste år på videregående.

Det året hadde Brown et gjennomsnitt på hele 14,9 oppnådde yards per carry (forsøk på løpespill) på fotballbanen. Når man vet at et lag har fire forsøk på å komme seg 10 yards oppover i banen, skjønner man hvor imponerende det tallet er.

Det året var han også så god i baseball at New York Yankees ga han et tilbud om å spille farmerlaget deres i Minor League, noe Brown takket nei til.

Valgte bort NBA
En ansatt på Syracuse University fikk Jim Brown til å bestemme seg for at Syracuse University var det beste collegevalget.

Dette var imidlertid tidlig på 50-tallet og trenerstaben var lunken på ideen om å ha en svart atlet på skolen. Den ansatte samlet imidlertid inn penger og betalte for at Jim Brown skulle gå på Syracuse, med et løfte fra skolen om at det skulle fungere som stipend, hvis Brown var så god som det var lovet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Det var han definitivt, og på college fortsatte Brown å vise seg som en fantastisk idrettsutøver. Han fortsatte å dominere på fotball- og basketballbanen, samtidig som han var en av landets beste i lacrosse og friidrett.

I sitt siste år på college ble Brown tatt ut på USAs all star lag for collegespillere i både amerikansk fotball og lacrosse.

Han var regnet som en av de beste lacrossespillerne USA hadde sett, han var et fenomen på friidrettsbanen og han ble til og med draftet av basketballaget Syracuse Nationals, som spilte i NBA.

Det var imidlertid amerikansk fotball som sto nærmest hjertet til Jim Brown. Han likte spillets voldelige natur.

Det å fysisk dominere en annen mann - å overleve en intens kamp på banen mot motstandere som gjerne kalte han «ni**er» for å bryte ham ned, var en drivkraft for Brown.

Dominerte NFL
Jim Brown ble draftet av NFL-laget Cleveland Browns, som sjettevalg totalt i draften, i 1957.

Og overgangen fra collegefotball til profesjonell fotball, var ikke noe problem for Brown.

I hans første år som NFL-spiller oppnådde Brown hele 942 yards totalt, noe som var mest i hele ligaen.

Brown ble naturligvis kåret til årets rookie, men ble også kåret til ligaens mest verdifulle spiller. Det var første gang i historien at en spiller hadde vunnet disse prisene samme år.

Nå var Jim Brown blitt et fenomen, og Cleveland Browns la opp spillet slik at stjernen skulle skinne, noe de ikke la skjul på.

- Når du har en fullblodshest i stallen, så løper du han, uttalte trener Paul Brown.

Jim Brown hadde en mektige fysikk – han var 1,88 meter høy, veide 104 kilo og var 82 centimeter rundt midjen.

Men i tillegg til den enorme kraften, var han også utrolig rask og hadde meget smidige bevegelser. Dette brukte han til å dominere NFL.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dette var på en tid der de fleste forsvarsoppstillinger var skreddersydd for å stoppe løpespill, istedenfor pasningsspill, men de kunne ikke stoppe Jim Brown.

Han løp, dyttet og kjempet seg forbi forsvarsspillere som en bulldoser. Motstanderne fryktet ham – alle visste at Jim Brown skulle få ballen, men de klarte ikke å stoppe ham likevel.

- Det var som å takle et lokomotiv, uttalte Los Angeles Rams’ Glenn Holtzman etter å ha møtt Brown i 1958.

Til og med før kampene satt Jim Brown frykten i motstanderne. Under oppvarmingsøvelsene, sørget nemlig Brown for å stå litt bort fra lagkameratene, slik at det skulle være lett å få øye på han.

Han ville framstå som uovervinnelig. Hvis Brown fikk en liten smell på søndag, ville han møte opp grytidlig kommende mandag for å få behandling, slik at ingen av lagkameratene skulle vite om det.

Jim Brown kunne ikke skades, det var i hvert fall det han ønsket at alle skulle tro. Det skal nevnes at Brown aldri sto over en kamp i sin NFL-karriere.

Slik holdt Brown på år etter år. Han hadde flest oppnådde yards og ble kåret til årets runningback i NFL i alle sesongene han spilte bortsett fra én, han ble tatt ut til Pro Bowl i alle sesongene han spilte, han ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller spiller flere ganger og satt daværende rekorder for blant annet flest rushing yards (12,312) og touchdowns (126) av én spiller - bare for å nevne noe.

Og i 1964, ledet han endelig Cleveland Browns til seier i Super Bowl.

- Han var det nærmeste man kom Supermann på en fotballbane, har en tidligere motstander uttalt om Brown.

La opp på topp
I 1965, etter bare ni sesonger i NFL, kunngjorde Jim Brown at han la opp som profesjonell fotballspiller.

Nyheten kom som et sjokk. Brown var bare 29 år gammel. Nå ville han fokusere på andre ting.

- Jeg syns det er beklagelig å slutte, men jeg gjør det uten sorg. Jeg har fått gjort alle tingene jeg ønsket å gjøre, og nå har jeg lyst til å gjøre andre ting, uttalte Brown.

Jim Brown hadde rett og slett ikke mer å bevise. Han var innehaver av alle viktige rushing-rekorder som var og han hadde vunnet en Super Bowl.

- Gjennom hele karrieren har jeg sagt at jeg ikke vil spille for lenge, uttalte Brown.

- Når du ser på folk som har holdt på for lenge, som Joe Louis og Muhammad Ali ... jeg syns det var flaut. Folk hadde sympati for dem, og du bør aldri ha sympati for en mester, sa Brown.

Jim Brown var altså innehaver av 20 NFL-rekorder da han la opp. Flere av disse har senere blitt slettet, men mye av årsaken til dette er at Brown la opp så tidlig, samtidig som at sesongen var kortere på den tiden.

De mest tellende statistikkene som underbygger dette, er oppnådde yards i gjennomsnitt per kamp og oppnådde yards per carry i gjennomsnitt i karrieren. Der hadde Jim Brown 104.3 yards per kamp og 5.2 yards per carry.

Andre running backer, som senere har slått rekorder som Brown satt, er ikke i nærheten av dette, som for eksempel Walter Payton (88 yards per kamp og 4.4 yards per carry) og Emmitt Smith (81.2 yards per kamp og 4.2 yards per carry).

Barry Sanders er den som har kommet nærmest med 99.8 yards per kamp og 5.0 yards per carry.

Se høydepunkter fra Jim Browns karriere i denne videoen. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED

Det mange regner som Jim Browns beste løp, kom i Browns fjerde siste kamp, og oppsummerer spillertypen Brown var.

Det sto 3-3 mellom Cleveland Brown og Dallas Cowboys da Cleveland hadde ballen tre yards fra Dallas’ målsone. Cleveland hadde ett forsøk igjen og ville miste ballen hvis de ikke oppnådde minst én yard.

Jim Brown fikk ballen og forsøkte å løpe mot venstre. Der kom det imidlertid tre Cowboys-forsvarere og Brown ble nødt til å snu og løpe bakover. Deretter satte han fart framover, men fem yards fra målsonen hadde en Cowboys-forsvarer begge armene rundt beina til Brown.

Men Brown, som hadde én hånd i bakken, fortsatte å kjempe. Like ved mållinjen stormet han inn i tre Cowboy-forsvarere og kastet seg framover. Forsvarerne klarte ikke å stå imot og kjempekreftene hadde ført til nok en touchdown.

Erobret Hollywood
Filmkarrieren var én av tingene som Jim Brown skulle fokusere på etter NFL-exiten. Den hadde han hadde begynt på mens han fortsatt var aktiv.

Hans første filmopptreden var i westernfilmen Rio Conchos, som kom ut i 1964 – ett år før Brown la opp.

I likhet med blant andre Sonja Henie, klarte Jim Brown å følge opp idrettssuksessen på Hollywood-lerretet.

Jim Brown ble den første svarte actionstjernen i Hollywood, og filmer som «The Dirty Dozen» (som Brown spilte inn da han fortalte at han la opp) og «Ice Station Zebra» ble store suksesser.

Brown har fortsatt med å bidra i filmer og TV-serier opp gjennom årene, og har blant annet en rolle filmer som «Mars Attacks!» og «Any Given Sunday».

Kjempet for rettigheter
Suksessen i Hollywood gjorde at Jim Brown kunne fremme en av sine store fanesaker, nemlig rettigheter for afroamerikanere.

Da Jim Brown var aktiv, var det svært få afroamerikanere innen amerikansk fotball, og Jim Brown banet vei for flere svarte spillere i NFL.

Han kjempet også for rettigheter og for gode levevilkår for svarte i flere områder i USA. Blant annet opprettet han organisasjonen Black Economic Union, som skulle hjelpe bedrifter eid av afroamerikanerne.

Etter han la opp, tilbrakte Brown mye tid i noen av de verste områdene Los Angeles og andre byer i USA, der han jobbet med vanskeligstilte ungdommer.

- Jeg har aldri gjort noe mer viktig enn å jobbe for sosiale endringer, har Brown uttalt.

Temperament
Selv om Jim Brown utvilsomt har mange gode sider, har han også en mørk side.

Han kom stadig vekk i krangler med lagkamerater og trenere. I tillegg har han vært i klammeri med loven flere ganger.

Brown har blitt anklaget for overfall, voldtekt og ødeleggelse av eiendom. I flere av tilfellene har han blitt frikjent, men han har også vært nødt til å betale bøter og i 2002 satt han tre måneder i fengsel.

- Vi har alle våre positive og negative sider, har Brown sagt.

Hjelper gjengmedlemmer
Jim Browns positive sider har imidlertid vært mange.

I 1988 fortsatte han sitt veldedige arbeid ved å opprette programmet Amer-I-Can, som tar sikte på å gjeninnføre tidligere gjengmedlemmer i samfunnet.

- Suksess er ikke bare for eliten. Suksess er det for de som vil ha det, planlegger å få det og tar grep for å oppnå det, sier Brown.

Blant de største
Jim Brown har utvilsomt satt sitt preg på amerikansk historie, både på idrettsbanen og utenfor.

ESPN har kåret Jim Brown som den største idrettsutøveren USA har sett.

Han valgte amerikansk fotball, men kunne også spilt basketball profesjonelt. I tillegg er han en av de beste lacrossespillerne i USA gjennom tidene

Mange mener også at han kunne spilt baseball profesjonelt, blitt profesjonell bokser etter han la opp, samt representert i USA i tikamp i olympiske leker. Idrettstalentet var enormt.

Han har blitt tatt opp i Hall of Fame for profesjonell fotball, collegefotball og lacrosse, noe ingen andre har klart å oppnå.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Han revolusjonerte amerikansk fotball for mange afroamerikanere, som har bidratt til at amerikansk fotball er den integrerte sporten som det er i dag.

Jim Brown var et fysisk unikum. Han kunne score fra alle steder på banen og psyket ut forsvarerne ved å lett riste av seg alle de harde taklingene han fikk mot seg.

Han var nærmest ustoppelig, han skremte motstanderne og satte rekord på rekord.

I amerikansk fotball, er Jim Brown utvilsomt en av de største legendene gjennom tidene.

HTML EMBED

Kilder: Sports Illustrated, ESPN, New York Times, Wikipedia, prosporttalk.com, biography.com, aaregistry.org, profootballhof.com, sporthaven.com, clevelandbrown.com, jimbrownbiography.com.

Kommentarer til denne saken