Den største, norske outsideren

Foto: Privat

Øystein (41) fra Asker går VM for Grønland.

14.02.09 07:13

PYEONGCHANG (Nettavisen): Sansen for å legge inn en luring på Oddsen? Da kan du allerede nå sette en hundrelapp på at Øystein Slettemark tar hjem seieren på skiskyttersprinten lørdag.

Du finner ikke ut mye om denne karen dersom du gjør et søk på navnet hans via Google. Desto større er sjansen for at navnebror og hardrockelsker Asbjørn Slettemark dukker opp.

Men denne artikkelen handler ikke om Idol. Eller: Kanskje den nettopp gjør det? Tålmodigheten og viljen til 41-åringen er bakgrunnen for en forunderlig historie om skiskyting.

Konkurrerte mot Dæhlie
Som juniorløper var Slettemark i samme årskull som skikongen Bjørn Dæhlie og Kristen Skjeldal. Det ble et brutalt møte med nivået i toppen av norsk langrenn.

- Jeg trente mye som junior, men ble bare nummer 31 i klassen for 16-åringer. Bjørn Dæhlie gikk i samme årsklasse som meg, men han vant ikke han heller. Jeg tror han ble nummer fire, sier Slettemark til Nettavisen på utøver hotellet i Pyeongchang.

- Skjeldal konkurrerer jeg fortsatt mot en gang i året, under Skarverennet. Han slår meg ennå, humrer han.

Tent av ryggskade
Ettersom langrennskarrieren så alt annet enn lys ut, ble det både militæret og studier i begynnelsen av 90-tallet. I studietiden forelsket han seg i skiskytteren Uiloq Helgessen og ble med henne til Grønland i 1994.

Sjekk siste vintersportsnytt her!

I Nuuk begynte han å gå på ski igjen. Tre år senere pådro han seg prolaps i ryggen. Det ble et vendepunkt.

- Jeg ble fandenivoldsk av det. Jeg skulle søren ikke bli slått av en slik skade.

Dermed trente han hardere og mer målbevisst enn noensinne. Han fant siden ut at han kunne få grønlandsk pass etter fem år på øya. Planen var å gå VM for Danmark.

Bommet, men traff
Så dukket det opp en ny utfordring, dog av det gledelige slaget. Øystein og Uiloq fikk datteren Ukaleq Astri i 2001. Av praktiske årsaker begynte også han å satse på skiskyting den høsten.

- Det ble vanskelig å satse på to forskjellige arenaer. Jeg hadde ikke skutt mye før jeg ble sendt på treningssamling i Østerrike i november. I desember gikk jeg mitt første verdenscuprenn.

- Traff du blinkene da?

- Jeg tror jeg traff en eller to. Det var egentlig ganske morsomt: Jeg siktet på den ene blinken, men traff den som sto ved siden av. Jeg skjønte ingen ting. Jeg har aldri vært noe stor skytter, men jeg er relativt mye bedre i sporet, sier han og slår seg på låret.

1,20 bak Poirée
Siden VM i Khanty-Mansiysk i 2003 har han stort sett deltatt i VM hvert år. 77.-plassen fra sprinten i Anterselva i 2007 er foreløpig beste plassering.

Innspill til Nettavisen i Sør-Korea? Send ditt tips her!

Han har en egen evne til å slå til i høyden når konkurrentene minst aner det.

- Når vi bare dumper innom høyden, går jeg ofte bra. Vi pleier å komme direkte fra Rupholding i 5-600 meters høyde, før Anterselva. Jeg har gjort flere av mine beste renn der, forteller han om stedet som ligger 1600 meter over havet.

- Hva med 49.-plassen fra verdenscupen i Fort Kent i 2004?

- Hehe, resultatet lyver vel noe. Det var ikke mer enn 70 stykker som deltok der. Relativt flate løyper og skarpt føre gjorde at jeg presterte godt. Jeg var ikke mer enn 1,20 etter vinneren, Raphäel Poirée!

Ladet opp på danskebåten
I Pyeongchang er Slettemark så heldig at han bor på samme hotell som den norske troppen. Vanligvis velger utøveren, som tidligere har vært forbundspresident, men som nå «bare» er utøver, lagleder og mediekontakt for det grønlandske laget, å bo på kategori C-hoteller med utøvere fra Øst-Europa.

Mens de norske ankom allerede før helga, dukket Øystein opp tirsdag formiddag. Da hadde han først tatt med seg datteren Ukaleq Astri (7) og sønnene Sondre Aputsiaq (4) og Inuk Sander (2) med danskebåten til besteforeldrene i København.

- Deretter tok jeg fly til Frankfurt, overnattet der og fløy videre mot Sør-Korea mandag ettermiddag. Det er kanskje ikke den ideelle oppladningen, sier han tørt.

Vil parkere Øystein
Norges grønlandske alibi er stadig i kontakt med de norske utøverne, spesielt Ole Einar Bjørndalen, Lars Berger og Alexander Os.

- Jeg har fått pratet litt med Øystein innimellom. Det er en veldig trivelig kar som blir som en liten fargeklatt i skiskytterfamilien, i og med at han går for Grønland. Det er kjempeartig at han er med, sier Os til Nettavisen.

- Frykter du Grønland i VM?

- Jeg håper jeg skal klare å holde Øystein bak meg. Vi får se. Han bruker å pådra seg noen bomskudd iblant, han også.

Har slått Hanevold
Slettemark har da også et par norske skalper i beltet fra sin tålmodige ferd gjennom skiskytterkarrieren.

- Jeg tror jeg har slått Halvard Hanevold en gang og Egil Gjelland.

Å få det til å gå rundt økonomisk er alltid en utfordrer for VM-outsideren. UBI bidrar med utviklingsstøtte og gir 1000 euro hver gang han deltar hos en ny verdenscuparrangør.

I tillegg drar han inn støtte fra Grønlands svar på Olympiatoppen.

- Hva med de andre sponsorene du har på jakka di?

- Den ene her er gammel og skulle vært tatt av, mens den andre skal gi meg svar før VM starter. Det kan hende jeg må ta fram sysakene i natt, smiler han.

Drømmer om OL
Lørdag stiller Slettemark til start sammen med Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen og de øvrige norske medaljekandidatene. Fokus er profesjonelt nok rettet mot prestasjon, ikke resultat.

Før 41-åringen en gang tenker tanken på å legge opp som skiskytter, er det én ting han svært gjerne vil realisere.

- Jeg har aldri deltatt i OL før, men jeg håper å komme meg ned Vancouver neste år.

Grønland må klatre
Tidligere har dansk IOC satt som krav at man skal være blant de 15 i verdenscupen to ganger for å kvalifisere seg til OL. Nå kan det holde at Slettemark innfrir kravet om å holde seg innenfor 20 prosentgrensen bak de tre beste utøverne to ganger i verdenscupen.

I tillegg må Grønland trolig inn blant de 28 beste i nasjonscupen. Før VM lå de plassert som nummer 31.

- Tidligere var det kun jeg som deltok på herresiden. Da ble det vanskelig mot for eksempel fire grekere. Derfor jeg tatt med meg en juniorløper denne gangen.

I mars får han trolig svaret på om han kan trekke på seg de danske fargene i påvente av OL i Vancouver.

PS! Også kona Uiloq Helgessen Slettemark (43) deltar i VM i Pyeongchang.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.