TSJEKKIA - NORGE 2-3: Tsjekkia har vunnet VM-gull fem ganger, deriblant tre ganger på rad i årene 1999-2001. Tsjekkia har vunnet OL-gull. Tsjekkia har aldri tapt for Norge i en offisiell landskamp i ishockey.

Vent litt! Stryk den siste setningen!

Tsjekkia hadde aldri tapt for Norge i en offisiell landskamp i ishockey før det skjedde tirsdag 11. mai 2010.

Jaromir Jagr, en av verdens aller beste spillere de siste to tiårene, måtte forlate SAP Arena i Mannheim som taper etter at Norge holdt unna for et massivt press i sluttminuttene og vant 3-2.

- Den største seieren jeg har vært med på, sier Mats Zuccarello Aasen til Nettavisen.

- Dette var utrolig deilig, fra start til slutt. Jeg følte at vi var det beste laget i de to første periodene, og selv om de presset oss kraftig på slutten, gjorde alle gutta en helvetes bra jobb, legger han til.

Ledet 3-1
Mats Zuccarello Aasen satte selv tonen med et vidunderlig skudd etter 12,09 minutters spill av første periode, etter flott forarbeid av Patrick Thoresen.

Jaromir Jagr utlignet for Tsjekkia i spill fem mot tre, men dette bidro ikke til at tsjekkerne tok initiativet i like stor grad som man skulle tro.

I stedet satte Anders Fredriksen inn 2-1 for Norge! Også denne gang var Patrick Thoresen involvert med en assist.

Tidlig i tredje periode - mens publikum ventet på nok en tsjekkisk utligning - satte Anders Bastiansen inn 3-1. Dette var tredje gang i kampen Norge scoret i spill fem mot fem.

Snaut sju minutter før slutt reduserte Jaromir Jagr igjen for Tsjekkia. Dette var storstjernens femte poeng på to VM-kamper.

Grotnes stoppet 44 skudd
Juha Käunismäki pådro seg en utvisning for interference da bare to minutter og femti sekunder gjensto av tredje periode. Dette førte til at Tsjekkia kunne legge et enormt press på målet til Pål Grotnes.

Patrick Thoresen, som nå har fire poeng på to kamper, gjorde en kjempejobb med å drepe utvisningen, og Tsjekkia tok timeout med 55 sekunder igjen på klokka.

Jaromir Jagr og lagkameratene gjorde alt de kunne for å få en utligning, men Roy Johansens tapre krigere holdt stand mot presset og sikret Norges første seier i dette verdensmesterskapet.

Tsjekkia vant skuddstatistikken hele 46-15, men det spiller ingen rolle når Norge scoret tre ganger mot tsjekkernes to. Likevel var det fullt fortjent at Pål Grotnes ble kåret til banens beste spiller.

- Jeg synes jeg spilte ganske bra. Det var et par ganger hvor jeg hadde flaks med at deres spillere misset med skuddene, eller at en av våre backer fikk en kølle i veien, men jeg følte meg ganske trygg og så de fleste skuddene. Returene gikk også min vei, oppsummerte Grotnes overfor iihf.com.

Trengte 18 forsøk
Norge hadde i løpet av de 17 tidligere OL- og VM-kampene mot Tsjekkia eller Tsjekkoslovakia aldri gått seirende av banen, ifølge statistikk fra iihf.com.

Seieren var også Norges første i dette verdensmesterskapet, ettersom den åpningskampen endte med tap 2-5 for Sverige.

Norge, som kom til VM uten en hel bråte nøkkelspillere, som kom til VM for å slå Frankrike og unngå nedrykk, har nå en aldeles glimrende sjanse til å gå videre til mellomrunden, og samtidig unngå nedrykksgruppen, med minst ett poeng i den siste gruppekampen, hvor Frankrike er motstander.

- Vi må uansett vinne over Frankrike. Det er egentlig bare å glemme denne kampen her med én gang. Vi må lade om og tenke på Frankrike, for vinner vi ikke den kampen, kan vi fortsatt havne i nedrykksgruppen, sier Zuccarello Aasen til Nettavisen.

Tsjekkia vant 6-2 mot Frankrike i sin første kamp. Sverige møter Frankrike senere tirsdag kveld.

PS! Det er verdt å bemerke at Tsjekkia spilte uten spillere som Patrik Elias, Martin Erat, Roman Hamrlik, Martin Havlat, Milan Hejduk, Ales Hemsky, Tomas Kaberle, David Krejci og Robert Lang.