Gå til sidens hovedinnhold

Den største siden Dæhlie

Petter Northug vant VM-femmila og plasserte seg dermed helt oppe blant norske skilegender.

VM i Liberec har vært et eventyr for Petter Northug. Søndag beviste han hvem som for tiden er verdens ubestridte langrennskonge ved også å knuse konkurrentene på manndomsprøven over fem mil.

Northug lå hele tiden fremme i teten og virket å ha full kontroll på konkurrentene. Men denne gangen fikk han kamp helt inn til målstreken.

Først ned siste bakke
Tyske Tobias Angerer prøvde å rykke i den siste bakken, men Northug hang på som en klegg. Ned den siste bakken hadde Northug manøvrert seg i front, og den posisjonen slapp han aldri.

Inn på oppløpet fikk han hard kamp av i førsteomgang Maxim Vylegzhanin fra Russland, som bare var syv tideler bak Northug i mål. Tobias Angerer tok bronsemedaljen, to sekunder bak Northug. Tord Asle Gjerdalen endte på 20. plass.

- Nå er jeg bare sliten. På slutten der hadde jeg krampe, og jeg følte ikke at jeg spurtet i det hele tatt. Jeg var bare redd noen skulle komme på slutten der, sier en lykkelig Northug til NRK.

Vinnertiden ble såvidt under to timer, nærmere bestemt 1.59.38,1.

Tredje gullmedalje
Skikongen er naturlig nok svært fornøyd med resultatene i dette VM.

- Jeg har vært i form i hele mesterskapet, og var pigg før start i dag, sier han.

Etter å ha vunnet jaktstarten med et utrolig rykk på toppen av den siste lange bakken, og dernest avgjøre stafetten til Norges fordel ved å knuse Axel Teichmann rett før oppløpet på skistadion, tok dermed Northug sitt tredje gull i mesterskapet.

I celebert selskap
Northug er den første mannlige norske langrennsløperen som vinner tre gull i et internasjonalt mesterskap siden Bjørn Dæhlie gjorde det samme i Nagano-OL i 1998. Dæhlie hadde for øvrig også klart prestasjonen i 1992, 1993 og 1997.

De andre nordmennene som har klart den samme bragden er Vegard Ulvang i 1992, samt Gjermund Eggen i 1966. Det sier det meste om hvor stor Petter Northug nå er blitt.

Skibytte
Som på damenes 30 kilometer lørdag, var det også på mennenes femmil mulighet for å bytte ski, noe som ga et større innslag av taktikk enn det som er vanlig på fellesstarter.

Tyske Tobias Angerer og Tom Reichelt var blant de få som byttet ski ved første anledning. Andre gangen skibytte var mulig valgte stort sett hele feltet å bytte ski, men denne gangen valgte Angerer og Reichelt å gå.

De prøvde med et lite rykk, men det ble for tungt å holde stand alene, og de ga snart opp og lot seg innhente av feltet.

Etter snaue 34 kilometer gjorde Vincent Vittoz et rykk, og bare Petter Northug klarte å følge. Men også dette forsøket ble hentet inn av feltet etter kort tid.

Norsk taktikk
Ved det siste mulige skibyttet delte feltet seg nærmest i to med hensyn til hvem som valgte å bytte ski. Tord Asle Gjerdalen tok teten uten å skifte ski, mens Petter Northug fikk på seg sitt beste par. Gjerdalen bremset feltet slik at Northug lett kom seg opp i tetgruppen igjen. Et godt eksempel på norsk lagtaktikk, noe vi ikke har sett så ofte tidligere.

Når det var to kilometer igjen av løpet gikk Gjerdalen og Northug opp i teten. Der holdt de bredden og senket farten, slik at ingen av konkurrentene en periode kunne gå forbi.

Opp den siste bakken virket Angerer sterk. Men da han kastet et blikk over skulderen måtte han konstatere at et rødt skifantom satt klistret på bakskiene. I mål var det derimot konkurrentene som måtte ta til takke med å henge på bakskiene til Norges nye skikonge - Petter Northug.

Her finner du hele resultatlista fra femmila.

Gratuler Petter Northugmed tre VM-gull! Send inn din hilsen i kommentarfeltet under.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley