*Nettavisen* Sport.

«Den største tragedien som har rammet United»

Foto: Topham Picturepoint/Scanpix

Den unge mannen til venstre på dette bildet heter Duncan Edwards. Han mistet livet bare 21 år gammel.

06.02.08 16:15

Edwards var et av 23 mennesker som døde i forbindelse med den tragiske München-ulykken i 1958. Sju andre Manchester United-spillere ble fatale ofre for den samme ulykken.

Onsdag er det 50 år siden de såkalte «Busby Babes» ble rammet av denne tragedien. Kallenavnet fikk laget fordi det var ungt og ekstremt talentfullt.

Og ingen av spillerne var mer talentfulle enn nettopp Duncan Edwards.

- Han var usammenlignbar. Det er håpløst å forsøke å forklare folk hvor god han var. Hans død er den største enkelttragedien som noen gang har rammet Manchester United og engelsk fotball. Jeg har alltid ment at jeg tåler sammenligning med en hvilken som helst spiller - unntatt Duncan. Han var så talentfull at jeg alltid følte meg underlegen, har United-legenden Bobby Charlton uttalt.

Han er ikke den eneste som har benyttet seg av store ord og superlativer i omtalen av Duncan Edwards. Sir Matt Busby, Uniteds manager da ulykken inntraff, beskrev midtbanespilleren som verdens beste.

- Du kan beholde Best, Pelé og Maradona. Duncan Edwards var den største av alle, sa den skotske managerlegenden Tommy Docherty.

50 år etter hans død er det vanskelig å ta stilling til hvor god Duncan Edwards virkelig var. Det hevdes at han - ikke Bobby Moore - ville løftet VM-trofeet som Englands kaptein i 1966 hadde han vært i live.

Faktum er at han var en defensiv midtbanespiller uten nevneverdige svakheter. Han hadde en unik kondisjon, skjøt godt med begge bein og var god til å takle. I tillegg var han sterk i lufta og hadde en utsøkt pasningsfot.

Allerede som 10-åring spilte han sammen med 15-åringer på det lokale guttelaget i Dudley, hvor legenden ble født.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: EPA/RICH EATON

4. april 1953 ble han den yngste spilleren som har spilt i den engelske toppserien, da han debuterte mot Cardiff City. Bare 18 år og 183 dager gammel spilte han sin første landskamp, som den yngste debutanten siden krigen. Den rekorden beholdt han fram til Michael Owen debuterte i 1998.

Edwards spilte 175 kamper for Manchester United og scoret 21 mål. Han fikk med seg 18 landskamper og fem mål for England før han døde bare 21 år gammel. Uansett hvor Sir Matt Busby valgte å bruke ham på banen, løste Edwards oppgaven på imponerende vis.

På 50-tallet var det flere lag som kjempet om ligagull. Wolverhampton Wanderers var en maktfaktor og vant tre ganger. Portsmouth, Tottenham, Arsenal og Chelsea vant ett ligagull hver. Manchester United vant tre - ett før (1952) Duncan Edwards debuterte og to etter (1956 og 1957).

Sannsynligvis hadde Manchester United også som det første engelske laget gått til topps i europacupen den sesongen. Det får man imidlertid aldri vite.

Akkurat som man aldri får vite hvor god Duncan Edwards kunne blitt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: EPA/RICH EATON

For full oversikt over sportsnyhetene - klikk her!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.