Gå til sidens hovedinnhold

Den unike satsingen på Håkon Opdal

Få andre ville gjort som Brann, men den unike satsingen på Håkon Opdal ble en suksess.

CHISINAU (Nettavisen): - Han kommer til å gjøre feil, men la ham stå.

DIREKTE KLOKKEN 20:Moldova - Norge

Det sa Branns keepertrener, Dan Riisnes, til trener Mons Ivar Mjelde for tre år siden. Dermed slapp bergenserne Ivar Rønningen til Rosenborg – selv om de fleste var enige om at sistnevnte fortsatt var en bedre keeper.

Det var en tøff satsing, men nå – tre år etter – har Brann en bortimot feilfri keeper som også er blitt førstevalg på landslaget.

I få andre klubber ville det skjedd. Hos andre kunne det gått galt så å si med en gang.

Satse på en 18-åring?
Opdal kom nemlig til Bergen fra Odda som 17-åring. Da var Magnus Kihlstedt og Ivar Rønningen de soleklare førstevalgene. Så ble Kihlstedt solgt. Spørsmålet var enkelt nok. Hva skulle klubben gjøre? Målet var jo å kjempe i toppen i norsk fotball. Kunne man gjøre det med en 18-åring som andrekeeper?

Teitur Thordarson satt med ansvaret.

- Da jeg kom inn var det en stor vurdering på om vi i det hele tatt skulle beholde ham, sier tidligere Brann-trener Teitur Thordarson til Nettavisen.

- Han var enormt treningsvillig, profesjonell og seriøs – og en ok keeper. Men den gangen var det ikke helt enkelt å se om han ville bli en toppkeeper. Det var en del som mente at han aldri kom til å bli det, fortsetter han.

Skeptikerne måtte imidlertid gi tapt. Thordarson og Brann turte å satse på Opdal som andrekeeper.

- Jeg tvilte aldri
I 2004 var imidlertid diskusjonene enda mer høylytte. Opdal hadde hatt en fantastisk utvikling, og utfordret Ivar Rønningen som førstekeeper.

Det var da Dan Riisnes sa det.

- Han kommer til å gjøre feil, men la ham stå.

Mons Ivar Mjelde valgte å lytte til keepertreneren sin – selv om det ikke gikk altfor lang tid mellom tabbene den første tiden. En tøff avgjørelse. Det var nemlig ikke Riisnes, men Mjelde som måtte ta kritikken som selvfølgelig kom fra de kravstore Bergens-avisene.

- Dan sa at han kom til å bli god nok, men også at han kom til å gjøre feil. Det var den faglige vurderingen. I tillegg hadde Håkon veldig gode holdninger. Da var det på en måte ikke så vanskelig. Selv om vi fikk mye kritikk for at vi gjorde det, sier Brann-trener Mons Ivar Mjelde til Nettavisen.

- Når Dan som keeperansvarlig sa det han sa, så hadde jeg aldri noe problem med å stå for det valget.

- Beholdt du troen også når tabbene kom?

- Ja. Jeg var aldri i tvil om at vi gjorde det rette valget.

- Enig i at dette er unikt i norsk fotball?

- Vi følte i alle fall at det var det rette for oss. Når det så lykkes så blir det en ok historie, fortsetter Brann-treneren.

Keepertrener Dan Riisnes forteller hvorfor han var så sikker på eleven sin.

- Han hadde psyken. Han kunne være dårlig i en kamp, men så var han Branns beste i neste. Hadde han vært dårlig i 4-5 kamper på rad, så hadde han ikke hatt det i seg. Men Håkon løftet seg alltid etter dårlige kamper. Så måtte selvsagt vi utvikle det tekniske, taktiske og fotballforståelsen. Men han hadde rett og slett det som skulle til.

- Han skal ha mesteparten av æren selv, men Brann som klubb skal også ha en del ære i dette. Håkon fikk muligheter som han kanskje ikke skulle hatt når han mislyktes noe i starten, sier Thordarson.

- Veldig takknemlig
At det hele kom til å bli en suksesshistorie, skjønte kanskje Brann-trenerne samme dag som Ivar Rønningen ble solgt til Rosenborg. Da møtte nemlig rødtrøyene Bodø/Glimt i 8. delsfinalen i cupen. Det endte med straffer. Opdal tok en straffe selv – og satte selv inn den avgjørende.

- Jeg er veldig takknemlig for at de stolte på at jeg kunne klare det. Ingenting er bedre enn å bli tatt godt imot, og så satset på, sier Opdal til Nettavisen.

- De kunne jo hentet en ny keeper da jeg var 18 år gammel. De kunne gjort det safe. Men den eneste måten man kan bli bedre på er via erfaring, tillit og spilletid. Det har jeg fått.

- Tvilte du noen gang på det selv?

- Jeg har aldri hatt den store tvilen, nei. Jeg har ikke hengt meg opp i noe særlig av hva som er blitt skrevet. Det er nok forskjellig fra person til person, men jeg er en person som tar ting som det kommer. Og det er jo ingenting å gjøre med det som er gjort, sier han.

Den positive holdningen har gjort ham til Norges beste – og det forblir han så lenge han ikke tabber seg ut.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger