RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den uovervinnelige eleganten

Roger Federer tapte årets siste kamp, men det var stort sett den eneste gangen det skjedde også i 2005.

Bare Rafael Nadal og et par heftige comeback på kvinnesiden klarte periodevis å ta vekk fokuset fra Roger Federer i tennisåret vi nå er i ferd med å legge bak oss. Han var så godt som uovervinnelig i 11 måneder, og det for andre året på rad. Selv om han hadde et skadeopphold i høst, var han bare én seier unna å tangere rekorden til John McEnroe med 82 triumfer og tre tap på én sesong.

35 seire på rad
Tapet for David Nalbandian i finalen av Masters Cup markerte slutten på en 35 kamper lang seiersrekke, og det er en prestasjon det blir vanskelig å kopiere. Det faktum at den sveitsiske giganten ankom Masters Cup småskadet, men likevel tok seg til finalen, vitner om hvor overlegen han har vært i år. Tapet var også det første på 24 finaler, en enestående rekord, og det ble totalt 11 titler. Deriblant forsvarte han sine titler i Wimbledon og US Open. Totalt spilte han inn over seks millioner dollar i prispenger.

To av tapene hans kom i semifinalen mot vinnerne av henholdsvis Australian (Marat Safin) og French Open (Rafael Nadal). Nevnte Nadal ble for øvrig den første debutanten til å vinne French Open siden Mats Wilander i 1982.

Den unge spanjolen er utvilsomt Federers nærmeste utfordrer, særlig siden Andy Roddicks form stagnerte noe i 2005. Han kom seg riktig nok til finalen av Wimbledon, og han vant turneringer på alle underlag, men noen markant skikkelse ble han aldri i 2005-sesongen. Roddick har for øvrig tapt ti av elleve kamper mot Federer.

En annen som har tilsvarende elendig statistikk mot den elegante sveitseren, er Lleyton Hewitt. Australieren, som for øvrig ble pappa i høst, har tapt de ni siste innbyrdes møtene mot Federer.

Slutten for Agassi?
Andre Agassi er en annen storhet som går mot slutten av sin karriere. 35-åringen, som har vunnet åtte Grand Slam-titler i karrieren sin, ender trolig på det, selv om han av og til viser prov på god, gammel form. Agassi kom til finalen i US Open, der han ga Roger Federer hard kamp, men sveitseren viste seg nok en gang å være for sterk.

Ryggen til Agassi er det største spørsmålstegnet i forhold til hvor mye vi vil få se av den amerikanske veteranen i 2006.

Når det gjelder øvrige utfordrere for Roger Federer, annet enn Rafael Nadal, vil vi trolig få se mer av franske Richard Gasquet i 2006. Gasquet slo Federer i Monte Carlo. Ivan Ljubicic hadde også et godt 2005, der han tok seg til finalen i hele åtte turneringer. Tomas Berdych er også en av de kommende stjernene. Britiske Andy Murray vil trolig også slå hardt fra seg i 2006, etter at han spilte seg inn blant de 100 beste på verdensrankingen i år.

Fantastiske comeback

Kvinnetennisen ble dominert av flere fantastiske comeback i år. Belgiske Kim Clijsters og Justine Henin-Hardenne kom tilbake etter lang tids skade, og slo seg opp i verdenstoppen på svært kort tid. Mary Pierce og Venus Williams kom også tilbake og satte på plass sine kritikere og tvilere, mens Serena Williams, derimot, endte året utenfor topp ti. Det er første gang siden 1998. Og det på tross av at hun vant Australian Open.

Justine Henin-Hardenne vant French Open, til tross for at 2004 var et år med både skader og sykdom, og Venus Williams gikk til topps i Wimbledon som 14. seedet. Finalen ble en minneverdig variant. Nesten tre timer kjempet hun mot Lindsay Davenport, og seieren smakte ekstra godt for Venus. Hun hadde tapt alle de fem foregående Grand Slam-finalene, og alle mot sin søster.

30 år gamle Mary Pierce var i finalen i både French og US Open, men fikk bakoversveis i begge finalene mot henholdsvis Henin-Hardenne og Clijsters. Dermed slapp Clijsters å få stempelet «den beste spilleren som aldri vant en Grand Slam-tittel». Clijsters begynte året utenfor verdens 100 beste spillere, men vant både Indian Wells og turneringen i Miami etter hverandre da hun gjorde sitt comeback.

Verdige finaler

Lindsay Davenport avsluttet året som kvinnenes beste spiller, i skarp konkurranse med Maria Sjarapova, uten å vinne en eneste Grand Slam. Det er første gang på seks år. Hun vant imidlertid seks turneringer i 2005.

Kroatias spennende finaleseier over Slovakia i Davis Cup var et verdig punktum på nok en fantastisk sesong. På tampen fikk vi også vite at Martina Hingis planlegger comeback til neste år, og det vil definitivt berike og øke interessen på kvinnesiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere