*Nettavisen* Sport.

Den upopulære OL-mesteren

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Doping, bestikkelser og to comeback. De fleste kunne nok tenkt seg en annen OL-vinner enn Alexandre Vinokourov.

29.07.12 15:38

Lørdag vant Alexandre Vinokourov OL-gull i London. Det var nok ikke drømmeutviklingen for dem med et stort hjerte for sykkelsporten.

Resultatene er det likevel ingen som kan ta 38-åringen på. Tidligere har han vunnet Liège-Bastogne-Liège, Vuelta a España, Paris-Nice og Amstel Gold Race, og ble nummer tre i Tour de France i 2003.

Det har blitt fire etappeseirer i både touren og vueltaen. Resultater brorparten av konkurrentene hans kan misunne ham. Men det er mer enn dette kasakhstaneren vil bli husket for.

Før Tour de France i 2007 var han kanskje den største favoritten, men Vinokourov krasjet tidlig og måtte gi opp drømmen om å vinne touren det året. Vino hadde da nettopp startet Astana-laget, som på alle måter var hans eget lag.

Doping
Vinokourov kom seg tilbake i 2007-utgaven av Tour de France og vant to etapper, men de etappeseirene vil ikke stå i historiebøkene.

24. juli avla nemlig Vinokourov en prøve som ikke var som den skulle: Bloddoping!

Hele Astana-laget trakk seg fra touren, og skandalen var et faktum. Sykkelsporten skydde Vinokourov.

Hjemme i Kasakhstan var det imidlertid ikke buing som ventet Vinokourov, men jubel. 38-åringen har nemlig alltid vært, og vil forbli, en nasjonalhelt. Flere har snakket om at han vil få en stilling høyt oppe i Kasakhstan, som politiker.

Det kasakhstanske forbundet ga Vinokourov en utestengelse på ett år.

- Jeg legger opp, var beskjeden fra Vinokourov.

Ble buet ut i Liége
UCI, det internasjonale sykkelforbundet, valgte ikke å anke avgjørelsen, Vinokourov skulle jo uansett bare legge opp. Men den gang ei.

I 2009 gjorde den omdiskuterte kasakhstaneren comeback. Noe oppgjør med dopingfortiden har han aldri gjort, og heller ikke tatt noe klart standpunkt fra doping. Sånt blir man lite populær av.

Da han vant Liège-Bastogne-Liège for andre gang i 2010, var det ikke jubel han mottok fra publikum, men buing.

Så kom beskyldningene om at han hadde betalt Aleksander Kolobnev for at russeren skulle la han vinne. Omdiskuterte Vinokourov kom nok en gang i medias søkelys på en negativ måte.

Det er slik det alltid blir når Vinokourov gjør noe bra. Ikke mange i sykkelsporten har noe til overs for veteranen, de ønsker ham bort.

Les også:Var denne seieren kjøpt og betalt?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

La opp – igjen
Målet etter comebacket, var en etappeseier i Tour de France. I 2010 vendte han tilbake til rittet han ble kastet ut av fire år tidligere. Fasiten ble det én etappseier.

Les også: - Dette er den nye Vino

I 2011 skulle den alltid offensive kasakhstaneren bære ledertrøyen igjen.

Men slik gikk det ikke denne gangen. På den 9. etappen, gikk det en massevelt på vei ned fra Col du Pas de Peyrol. Vinokourov ble funnet langt nede i skogen, og måtte fraktes bort i ambulanse.

- Når det gjelder konkurranse, tror jeg at jeg lar det ligge. Jeg tror ikke jeg vil komme tilbake på sykkelen som profesjonell. Jeg sier at nok er nok, var beskjeden.

For andre gang i karrieren la Vinokourov opp, og denne gangen var det vel for godt?

Selvsagt ikke. Vinokourov kom tilbake, og skulle avslutte karrieren på en bedre måte. 2012-sesongen skulle bli kasakhstanerens siste.

Avslutter på topp
Selv om han som alltid var offensiv, måtte han se drømmen om en ny etappeseier i Tour de France glippe. Mannen som i 2005 vant på Champs-Élysées, var med i mange brudd, men klarte aldri å holde helt inn. De fleste trodde Vinokourov var ferdig.

Men i Londons gater, viste Vinokourov at han var mer motivert enn noen gang. Kasakhstaneren kom seg med i det avgjørende bruddet. Og der er han vanskelig å utmanøvrere.

Ringreven var den eneste som fulgte da Rigoberto Uran angrep, og var colombianeren overlegen på slutten. Vinokourov fikk sitt mesterskapsgull, 12 år etter sølvet i Sydney.

Etter gullet kom beskjeden de fleste hadde ventet.

- Det er fint å avslutte karrieren med en gullmedalje. Jeg vil kjøre tempoen på onsdag, men bare rolig. Jeg har det jeg har ønsket. Jeg har gullet, og jeg kan forestille meg pensjonsalderen.

Doping var han ikke veldig interessert i å prate om.

Alexandre Vinokourov, en elsket og hatet mann i sykkelsporten, han som alltid var villig til å angripe, legger opp for tredje gang. Denne gangen kommer han neppe tilbake. Han har fått den avslutningen han ønsket.

Trolig er det ikke så mange som vil savne ham, heller. Men underholdsverdi har han gitt oss. I bøtter og spann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.