*Nettavisen* Sport.

Den utrolige Petter Northug

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

KOMMENTAR: Tidenes mest komplette langrennsløper er kronet.

WHISTLER (Nettavisen): OL i Vancouver er over, og for Norge ble lekene en stor suksess. Det ble ni gull og totalt 23 medaljer. Bare i Salt Lake City 2002 (13 gull, 25 medaljer), på Lillehammer i 1994 (10 gull, 26 medaljer) og i Nagano 1998 (10 gull, 25 medaljer) har Norge gjort det bedre.

Foruten Magnus Moan og Anders Jacobsen, som begge hadde forholdene i mot seg, leverte alle de store forhåndsfavorittene varer som forventet.

Ole Einar Bjørndalen trengte riktig nok den avsluttende stafetten for å få vist sitt aller beste, men det ble gull til slutt. Emil Hegle Svendsen reiser hjem med to gull, mens Tora Berger sørget for at også skiskytterjentene fikk med seg metall av edleste valør.

OL-dronning
Aksel Lund Svindal brukte OL til å dokumentere at han er verdens beste alpinist, og fikk med seg gull, sølv og bronse.

Marit Bjørgen fikk endelig oppreisning etter mange nedturer og ble rett og slett dronningen av Vancouver med tre gull, ett sølv og en bronse på fem starter.

Nå er hun tidenes kvinnelige olympier fra Norge med totalt sju medaljer fordelt på tre leker. Hun er også en seriøs utfordrer til Bente Skari om å være tidenes beste kvinnelige langrennsløper fra Norge.

Ingen andre utøvere – uansett kjønn og idrett – sanket like mye edelt metall som Bjørgen.

Marerittet
Men én mann var ganske nær. Han er også norsk, og var trolig Vancouver-lekenes aller største forhåndsfavoritt, i hvert fall sett med norske øyne.

Og kanskje er det også Petter Northugs OL-innsats som er aller mest imponerende.

Jeg tror det er vanskelig å forestille seg hvilket press Northug hadde på seg før lekene. Norske eksperter snakket om muligheter for seks gull. Suksess var et folkekrav.

Det startet elendig. På håpløse ski var Northug sjanseløs på den innledende 15-kilometeren.

Så ristet han av seg skuffelsen til sprinten – og tok bronse i en øvelse der han ifølge sin egen trener var «totalt ubrukelig» for bare et år siden.

På tremila var uhellet ute igjen. Denne gangen var ikke skiene elendige, men de var heller ikke bra. Likevel kom Northug på skuddhold. Så brakk staven ...

Oppvåkningen
Petter Northugs skuffelse var bunnløs. Så forbannet var han at han klippet i stykker skiskoene og kastet dem ut vinduet i deltakerlandsbyen.

Men om Northug mistet et bra par skisko, mistet han ikke troen på egne ferdigheter.

De tre siste distansene er OL-historie.

Først sikret Northug norsk gull som ankermann i lagsprinten i fristil. Så sikret han norsk sølv i stafetten med en monsteretappe da alt medaljehåp egentlig var ute.

Søndagens avslutning topper selvfølgelig alt. OL-gull på klassisk femmil er intet mindre en det største en norsk idrettsutøver kan vinne.

På sju dager ble altså Petter Northug olympisk mester på både en sprintøvelse i fristil og klassisk femmil.

Noe slikt har selvfølgelig ingen andre vært i nærheten av.

Den mest komplette
Petter Northug er ganske enkelt tidenes mest komplette langrennsløper på herresiden – noe som også underbygges av at følgende: Han har vunnet verdenscuprenn i sprint både i klassisk og fristil. Han har vunne distanserenn i verdenscupen både i klassisk og fristil. Og han har seirer både i fellesstart og intervallstart.

Historisk er det naturligvis også at Northug i en alder av bare 24 år både er olympisk mester og verdensmester på 50 km.

Det er bare å ta av seg hatten for en fantastisk idrettsmann, som allerede er en av de største i norsk skihistorie.

At han i løpet av de neste ti årene blir den aller største, virker stadig mer sannsynlig.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.