*Nettavisen* Sport.

Denne arenaen skaper Premier League-splid

Foto: Rebecca Naden (AP)

Løpebane eller ikke løpebane? Det er spørsmålet når Tottenham og West Ham krangler om OL-stadion i London.

18.01.11 22:58

I desember 2005 ble London tildelt vertskapet for Sommer-OL i 2012, og arbeidet med å bygge opp Olympic Stadium i Stratford øst for sentrum startet to og et halvt år senere.

Hva som vil skje med arenaen som skal ferdigstilles førstkommende sommer - med en tilskuerkapasitet på 80.000 - etter de olympiske lekene, er imidlertid uvisst. Og spørsmålet skaper strid i den engelske hovedstaden.

Løpebane eller ikke?
I utgangspunktet var planene å bygge ned arenaen til en mindre friidrettsstadion med en tilskuerkapasitet på 25.000, men sist høst kastet Premier League-klubbene West Ham og Tottenham seg inn i debatten.

Tottenham ønsker å bygge opp en helt ny fotballstadion ved anlegget, og dermed fjerne løpebanene rundt arenaen.

West Ham på sin side vil bruke 100 millioner pund på å ombygge arenaen til en ny tilskuerkapasitet på 60.000, med løpebane rundt banen - som også skal kunne brukes til internasjonale fotballkamper, friidrettsstevner, NFL-kamper og konserter.

Og det er den planlagte opprettholdelsen av løpebanen som nå gjør West Ham til favoritter til å vinne budrunden.

- Verdiløst West Ham-bud
- Å beholde løpebanen må være en del av framtidsplanene for Olympic Stadium, sa presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet, Hansjorg Wirz, ifølge Reuters på tirsdag.

- London trenger en høykvalitetsarena som kan arrangere framtidige europa- og verdensmesterskap i friidrett, la presidenten til.

Det er imidlertid ikke Tottenham enige i.

Ifølge nyhetsbyrået AP mener klubben at det eneste levedyktige alternativet, og at West Hams bud er verdiløst.

I West Ham, derimot, raste man over Tottenhams innblanding i høst, og klubbeier David Sullivan mente at «det ville bryte ut opptøyer i Øst-London» om Tottenham flyttet inn i nabolaget.

Tottenham har allerede startet planene om å bygge om White Hart Lane i Nord-London, men en flytting til Stratford vurderes som mer kostnadseffektivt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Matt Dunham

Myndighetene avgjør
Presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOC), Jacques Rogge, har ikke ønsket å blande seg inn i debatten, men uttalte likevel sist uke at han «ville foretrekke en løpebane».

Også LOCOG, komiteen som av de engelske myndighetene er satt til å følge med på planleggingen og gjennomføringen av lekene, støtter West Hams bud.

Olympic Park Legacy Company (OPLC), som står for eierskapet av Olympic Stadium, skal velge hvilket bud som foretrekkes i slutten av januar.

Etter det er det opp til de engelske myndighetene og borgermesteren i London å avgjøre om det er Tottenham eller West Ham som kan smile over en ny hjemmearena.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.