CASTELLÓN (Nettavisen): Hun har vært gjennom hele ti kneoperasjoner i karrieren, men nå smiler både kroppen og livet til Nora Mørk som igjen blir en av Thorir Hergeirsson viktigste spillere i et nytt mesterskap.

Hun kommer fra en strålende første halvdel av sesongen i Vipers Kristiansand, hvor hun blant annet ligger på andreplass på toppscorerlisten i Champions League og herjer for serielederne i hjemlig liga.

Like før VM i Spania kom beskjeden om at 30-åringen, fra og med neste sesong, bytter ut Sørlandet med Danmark og eliteklubben Esbjerg.

- For meg var det naturlig å ta steget ut igjen etter to år i Norge, så jeg gleder meg til fortsettelsen. Den danske ligaen er bedre enn den norske, og jeg kommer til et lag med mange profiler, forklarer Mørk til Nettavisen.

Les også: Da det kokte som mest tok stjernen grep: - Er ikke så glad i det

Håndball er lidenskapen

Jenta fra Oslo har hatt en karriere med mange oppturer, men også flere nedturer. Men håndballstjernens kjærlighet til idretten har alltid hjulpet hun tilbake på beina.

- Den lidenskapen jeg har for håndball er veldig stor, og den har blitt satt på prøve i mange år. Det har vært mange nedturer i karrieren, men jeg har, etter hver eneste operasjon, bestemt meg for at det håndball jeg ønsker å drive med. Det har vært tungt i mange perioden, men samtidig har jeg ikke følt at det har vært noen vei utenom å komme seg tilbake.

Og fortsetter:

- Mange vil nok si at jeg har kjempet opp den bratteste veien, men jeg har alltid vært veldig bestemt på at jeg skal spille med de beste, hvis jeg først skal kjempe meg tilbake. Tanken om «hvor god kunne jeg ha vært» har jo naturligvis slått meg flere ganger, men samtidig er jeg veldig stolt av det jeg har oppnådd til nå i karrieren. Jeg setter nok større pris på det å være frisk, enn det mange andre gjør. Det er naturlig.

Les også: Enkelte bruker flere timer på å fylle et glass med urin. Dette kan være løsningen: - Et mareritt

30-åringen er en av norsk håndballs meste meritterte spillere, med blant annet fem mesterskapsgull for Norge. I klubbhåndballen har hun også vunnet flere store titler, som hun attpåtil har tegnet på kroppen, for resten av livet.

- Det er den eneste tatoveringen foreldrene mine godkjenner, fordi det symboliserer antall Champions League-titler jeg har vunnet. Hver gang har det kommet en ny strek, og vi er foreløpig oppe i fem streker. Den tatoveringen er unik, så den er jeg veldig glad i, forteller hun om tatoveringen på den venstre pekefingeren, som viser fem streker.

- Nora er ekstrem

Mørk er klar på at hun drives av muligheten til å vinne, og at det er det hun brukt som motivasjon til å komme seg tilbake fra utallige skader.

- Jeg skal ikke legge skjul på at det betyr veldig mye. Den rusen man får av vinne mesterskap som lag med klubb og landslag, er vanskelig å finne noe annet sted. Jeg tror jeg snakker for alle når jeg sier at det er spesielt, så det har alltid vært en motivasjon gjennom de lengre skadeavbrekkene mine.

- Er det derfor du søker nye utfordringer i Esbjerg?

- Ja, både og. Jeg hadde lyst til å få litt nye impulser nå, etter to år i Vipers. Samtidig blir jo plutselig Esbjerg en av de store utfordrerne til Champions League-tittelen neste år, så jeg er veldig godt fornøyd med klubbvalget mitt. Nå blir man først og fremst en utfordrer, ikke favoritt, så det gleder jeg meg til, avslutter Mørk.

Les også: Slik spilles håndball-VM for kvinner 2021

Landslagssjef Thorir Hergeirsson er ikke vanskelig å be når Nettavisen spør om elevens vinnerskalle.

- Nora er en av flere gjennom mine år på landslaget, som har vist en helt unik evne til å komme tilbake fra stygge skader og levere på topp internasjonalt nivå. Det sier noe om viljen hun har til å lykkes, og ikke minst motivasjonen og dedikasjonen til å bli best. Den indre drivkraften til Nora er ekstrem.

- Det er alltid interessant å sette sammen et lag, for man trenger ulike spillertyper og mennesker i en gruppe. Nora er uten tvil en vinnerskalle, som tørr å vinne, men også risikere å tape kamper. De spillerne er viktige, men samtidig kan man ikke ha for mange Nora'er i et lag, fortsetter den sindige islendingen.

Og avslutter:

- Men det er min oppgave når jeg setter sammen et lag. Vi er sjeleglad for å ha hun i vårt lag, og får nyte av hennes ferdigheter. Hun er en klok håndballspiller.

Sjekk denne lekkerbisken av Nora Mørk mot Romania:

Hylles av landslagskapteinen

Landslagskaptein og mangeårig lagvenninne med Mørk, Stine Bredal Oftedal, forteller at hun selv inspireres av det bakspilleren har klart. Hun hyller 30-åringens evne til å bruke de «mørke periodene» som motivasjon.

- Man ser faktisk veldig sjeldent at spillere, på det nivået Nora er, gir opp og legger skoene på hylla etter en skade. De står i det, og imponerer meg gang på gang. Jeg har, bank i bordet, vært heldig selv, men man er ofte ute i lange perioder med kneskader, men hun kommer tilbake hver gang.

Les også: Hergeirsson totalslakter VM-forholdene: - Det hadde aldri skjedd i et herremesterskap

- Spesielt i en lagidrett, fordi man er så vane med å være rundt og i et lag hver eneste dag. Men plutselig blir man skadet, og må jobbe store deler på egenhånd. Da er det imponerende at man finner den driven.

- Hun er en du alltid kan regne med, og skaper en kollektiv trygghet med den selvtilliten hun har på banen. Nora har hatt lengre perioder borte fra håndballen, men har klart å skape seg en fantastisk håndballkarriere, avslutter Bredal Oftedal.

Norge overkjørte Romania i tirsdagens gruppefinale, og går med det inn i mellomspillet med full pott.