RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(EPA/Scanpix)

Denne gutten bryter alle rekorder

Sist oppdatert:
Men i tirsdagens Mesterliga-kamp er han for sent ute.

- Han er en juvel - en gave til østerriksk fotball, sa Andreas Herzog - trener for Østerrikes U21-landslag.

Han snakket om David Alaba (17) - Bayern München-spilleren som er noe av det mest talentfulle som finnes i Europa akkurat nå. Unggutten har nemlig knust det meste av rekorder som kan brytes på veien opp til europeisk toppnivå.

Supertalent
14 år gammel spilte han for Austria Wiens U17-lag, 15 år gammel spilte han for klubbens reservelag i østerriksk 2. divisjon, og ble tidenes yngste spiller der. Han kunne også blitt tidenes yngste i østerrikske toppliga, men treneren lot ham ikke slippe til da han satt på benken på A-laget våren 2008.

Så dro han til Bayern München sommeren 2008 - uten at det har satt noen stopper for utviklingen.

Tyskerne så egentlig for seg at han skulle matches på U17-laget, men det fungerte overhodet ikke. Alaba var rett og slett altfor god, og ble raskt flyttet opp til U19-laget. I Bayern skjønte de også at han måtte matches hardere, og han ble flyttet opp på reservelaget før årets sesong.

Debuterte mot Frankrike
I oktober ble han så tidenes yngste A-landslagsspiller for Østerrike, da han kom innpå mot Frankrike bare 17 år og 112 dager gammel. Én ting er det at han var god, men en annen grunn til debuten var at kampen om ham hardnet til. Alaba, som har nigeriansk far (rapper) og en mamma fra Filippinene (tidligere Miss Filippinene), var nemlig ønsket som landslagsspiller både av Nigeria og Tyskland. Det satte landskampen mot Frankrike en foreløpig stopper for.

Deretter ble han plukket ut til å bli med A-lagets treningsleir til Dubai i januar, og etterpå har det ikke vært tvil. Turen til Dubai endte nemlig med at han fikk fast plass i A-lagstroppen.

I helga ble han så tidenes yngste Bayern München-spiller i serien da han kom innpå mot Köln - 17 år og 255 dager gammel, og Bayern har lovet ham en profesjonell kontrakt så fort han fyller 18. Kanskje ikke så rart. Alaba er ikke helt som andre. Han hjelper fast til på en skole for handikappede, og bidrar allerede som trener for klubbens 11-åringer.

- Drømte om Arsenal
Grunnet skadeproblemer i Bayern-laget får han kanskje Mesterliga-debuten sin borte mot Fiorentina tirsdag kveld, men akkurat der er han for sent ute. Celestine Babayaro er tidenes yngste spiller i Mesterligaen. Peter Ofori-Quaye, tidenes yngste målscorer i Mesterligaen, var også yngre enn Alaba da han scoret mot Rosenborg 17 år og 194 dager gammel.

Skal han ta noen rekord i kveld må det i så fall være hat trick-rekorden som nå tilhører Manchester Uniteds Wayne Rooney. Rooney var nemlig 18 da han scoret tre mål Fenerbahce i sin første Mesterliga-kamp.

Selv har Alaba vært Arsenal-fan.

- Da jeg var liten var drømmen å spille for dem. Jeg elsker klubbens filosofi. De spiller nydelig fotball og satser på unggutter, har han sagt i tidligere intervjuer.

Kanskje tar han derfor en rask titt på TV-en etter kveldens kamp mot Fiorentina. Arsenal er jo også i aksjon. Hjemme mot Porto: Arsenal må hente inn 1-2 fra bortekampen i sin kamp, mens Bayern leder 2-1 før bortekampen sin mot Fiorentina.

Følg tirsdagens mesterligakamper direkte i Nettavisens livesystem fra 20.45.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere