RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne mannen er Guardiolas mentor

Foto: Facebook
Sist oppdatert:
- Han har lært meg alt, sier Barca-treneren.

- Hei! Jeg har møtt en fyr. Han er galere enn oss, liker fotball, snakker om fotball og skjønner spillet.

Ordene tilhører den tidligere argentinske fotballstjernen og treneren Cesar Luis Menotti, kanskje bedre kjent som «El Flaco», og ble ytret tilbake i 1994.

Mannen argentineren siktet til var den da 29 år gamle Juan Manuel Lillo, som på den tiden var trener for den spanske fotballklubben UD Salmanca.

- Læreren min
17 år senere er kanskje ikke Lillo noe skinnende navn på trenerhimmelen, til tross for en lang karriere innen fotballen, der han har trent en rekke klubber.

Men dette betyr ikke at den nå 45 år gamle spanjolen ikke har satt spor etter seg. Han har nemlig på mange måter vært med å forme den moderne fotballen.

En av de som har dratt stor nytte av Lillos fotballfilosofi, er Barcelona-trener Josep Guardiola. Den tidligere midtbanemannen gikk tidlig i trenerkarrieren i lære hos landsmannen.

- Han er læreren min. Han er den som har fått meg til å forstå fotball, sier Guardiola om 45-åringen.

- Jeg er evig takknemlig overfor ham. Han endret min oppfatning av hvordan fotball skulle spilles og var helt sentral i trenerutdannelsen min, fortsetter Barca-sjefen.

Vi må imidlertid noen år tilbake i tid igjen, for å finne starten på historien om Guardiola og Lillo. Nærmere bestemt tilbake til en varm høstdag i september 1996.

Mange husker kanskje dagen best for at Barcelona banket Real Oviedo med 4-2, men for Guardiola var det dagen da han for første gang møtte sin kommende mentor.

Lillo var trener for Real Oviedo, mens Guardiola fortsatt spilte for Barca. Etter kampen kom de to i prat og har siden den gang vært svært gode venner.

Eventyr i Mexico
Da Lillo i 2006 tok turen til Mexico for å trene laget Dorados Sinaloa, fikk han med seg den nåværende Barcelona-treneren på flyttelasset.

Den meksikanske klubben ble også Guardiolas siste klubb i karrieren som aktiv spiller. Under tiden i Mexico studerte han nemlig ved et trenerakademi i Axocopan.

Lillo hadde hele veien stor tro på at Guardiola hadde det som skulle til for å bli en god trener og oppmuntret ham hele veien under Mexico-oppholdet.

- Guardiola var trener allerede da han spilte aktivt. Han har aldri sluttet å være en «coach». Akkurat på samme måte som jeg aldri slutter å være spiller, sier Lillo om eleven.

- Forståelsen hans for fotball var veldig lik den Johann (Cruyff) sto for, fortsetter den spanske trenerveteranen.

Til tross for at en meget spennende trenerkarriere for alvor fikk sin start under oppholdet i Dorados, ble det ingen lykkelig slutt på eventyret for Lillo selv.

Etter å ha antydet at en av nedrykksrivalene hadde vunnet flere kamper på en «uvanlig» måte, måtte han forlate jobben, på grunn av at uttalelsen utløste en rekke kontroverser.

Etter hendelsen i Mexico holdt Lillo seg borte fra fotballen i to år, før han i 2008 returnerte som trener for Real Sociedad i La Liga.

Startet som 16-åring
Men hvem er egentlig denne Jose Manuel Lillo? Mannen som får mye av æren for å stå bak en av de siste årenes mestvinnende trenere i Europa.

Det hele startet faktisk tidlig på 1980-tallet., da den 16 år gamle Lillo tok over som trener for den lokale klubben Amaroz KE.

Der forble han i fire år før Tolosa, Mirandes og Cultural Leonesa fulgte på rekke og rad. I 1991 ble han den yngste spanjol som noen gang hadde fått en nasjonal trenerlisens.

Formasjonen var 4-2-3-1 og fotballen skulle være av det underholdende slaget. Treneren la spesielt vekt på at spillet skulle spilles med glede og respekt.

I 1992 tok han over som trener i Salmanca, som på den tiden lå i tredjedivisjon. I løpet av tre sesonger løftet han klubben opp i La Liga og ble samtidig tidenes yngste trener i toppdivisjonen.

Tålmodigheten til spanske klubbpresidenter er imidlertid ikke til å spøke med og da laget flørtet med nedrykk i den første sesongen oppe, måtte Lillo ta sin hatt og gå.

Fansen var totalt uenige i avgjørelsen og ga Lillo offentlig støtte og hedret ham for det han hadde oppnådd. Salmanca endte sesongen på sisteplass og rykket ned.

Etter oppholdet i Salmanca har treneren vært sjef i Real Oviedo, Tenerife, Real Zaragoza, Murcia, Terrassa, Dorados Sinaloa, Real Sociedad og Almeria.

I den sistnevnte klubben fikk han sparken etter et 8-0-tap for nettopp Barcelona den 20. november 2010. Siden den gang har han ikke vært å finne på trenerbenken.

Overgått av læregutten
Men der Lillo ikke har lyktes med å vinne noe stort trofé, har læregutten Josep Guardiola allerede, i en alder av 40 år, rasket med seg det meste en klubb kunne ønske.

Guardiola ble trener hos katalanerne i 2008, og har vunnet tre La Liga-titler, Champions League i 2009, Copa del Rey, Supercopa de Espana to ganger, UEFAs Supercup og VM for klubblag.

Og lørdag kan han løfte Champions League-trofeet for andre gang som trener, når Barcelona møter Manchester United til dyst på Wembley.

Det hører for øvrig også med til historien at Lillo i 2003 også kunne fått sjansen til å trene Barcelona.

Lluis Bassat, en tidligere presidentkandidat i klubben, hadde nemlig Lillo som sitt førstevalg til trener om han vant valget. Seieren gikk imidlertid til Joan Laporta.

Dermed gikk 45-åringen glipp av den store sjansen til å trene et av verdens største klubblag. Han får heller trøste seg med Guardiolas suksess.

Kilder: Univision Futbol, FCBarcelona.ca, Wikipedia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere