Gå til sidens hovedinnhold

Denne mannen er i ferd med å bli udødelig

Han var allerede en legende. Nå kan John Elway bli enda større.

NEW ENGLAND PATRIOTS -
DENVER BRONCOS 16-26:

I 1997 vant Denver Broncos deres første Super Bowl noensinne.

I 1998 vant de deres andre.

Helt sentralt i dobbelttriumfen var John Elway, quarterbacken som hadde spilt for klubben gjennom en hel karriere som startet så tidlig som i 1983.

Eldste noensinne
Seieren i 1998-sesongen gjorde den da 38 år gamle Elway til den eldste quarterbacken som noensinne har vunnet Super Bowl, og det sikret ham også statusen som den ubestridelig største Broncos-spilleren gjennom tidene.

Da han la opp i 1999, kåret The Sporting News ham til den 16. beste fotballspilleren noensinne. Senere, i 2005, mente The Sports Network (TSN) at Elway var den tredje beste quarterbacken gjennom NFLs historie.

Man skulle tro at John Elway hadde nådd en så høy kultfaktor som mulig i Denver.

Nå har han muligheten til å bli en virkelig legende.

Skapte furore
Natt til mandag norsk tid kvalifiserte Broncos seg til deres første Super Bowl siden triumfen i 1998-sesongen, med 26-16-seieren over New England Patriots.

Det betyr at laget allerede kan konstatere at de er vinnere av Lamar Hunt-trofeet, som deles ut til vinnerne av AFC Title Game - den ene av de to playoff-finalene i NFL.

Men nå er det selvfølgelig Super Bowl som gjelder. Og hvem er en av dem som skal ha en stor del av æren for å ha ført laget tilbake til en av de største festene i idrettsverden?

Visepresident og general manager John Elway.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

I mars i 2012 skapte den legendeomsuste Elway furore i Denver da han tradet vekk den høyt elskede quarterbacken Tim Tebow, etter at han først hadde hentet stjernequarterbacken Peyton Manning til klubben. Dette ble sett på som et sjansespill, ettersom Manning ikke hadde spilt en eneste kamp for Indianapolis Colts sesongen i forveien på grunn av en nakkeskade.

Kritikken stilnet
I ettertid har det vist seg at Elways trekk var genialt.

Tim Tebow var - og er fortsatt - høyt elsket i Denver, men quarterbackens karriere har dalt som et svalestup etter tiden i Broncos, og spilleren er nå free agent.

Peyton Manning på sin side har levert varene for klubben, og de største kritikerne har for lengst lukket munnen, men en tredje Super Bowl-seier - med John Elway som hjernen bak - vil være den berømte prikken over i-en.

Det vil gjøre John Elway udødelig.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Overlegne
Broncos tok en tidlig 3-0-ledelse i søndagens match mot Patriots, og midtveis i andre periode sendte Peyton Manning en pasning til Jacob Tamme, hvis touchdown og det påfølgende ekstrapoenget sørget for en 10-0-ledelse.

Stillingen ved halvtid var 13-3 til Broncos, og i tredje periode sørget en ny pasning fra Manning - denne gangen til Demaryius Thomas - for 20-3 i Broncos' favør.

Da var kampen i realiteten avgjort, selv om Patriots kom med en aldri så liten sluttspurt i siste periode. Julian Edelman og quarterback Tom Brady fikk løpt inn hver sin touchdown, men Broncos-seieren var aldri truet.

Resultatet ble til slutt 26-16, og Denver Broncos er altså klare for sin første Super Bowl siden suksessen i 1997- og 1998-sesongene. I finalen møter Broncos vinneren av oppgjøret mellom San Francisco 49ers og Seattle Seahawks, som spilles senere natt til mandag.

Kommentarer til denne saken