Gå til sidens hovedinnhold

Denne mannen får enorm støtte

Storbritannias første Wimbledon-finalist på 74 år får utvilsomt publikum med seg i kampen for sin første Grand Slam-triumf.

De fire siste finalene i største turneringene er blitt utkjempet mellom Novak Djokovic og Rafael Nadal.

Nå det endelig klart for duell mellom to andre finalister, og svært mye står på spill for begge.

Søndagens oppgjør i Sør-London utkjempes for en gangs skyld ikke av de to høyest rangerte spillerne i verden, men mellom nummer tre og fire på verdensrankingen.

Treer Roger Federer har muligheten til å ta seg forbi både Nadal og Djokovic med finaleseier. Da tangerer sveitseren i tillegg Pete Sampras' utrolige rekord på 286 uker på toppen av ATPs ranking.

30-åringen vil i tilfelle også sikre seg en 17. triumf i en av de fire største turneringene på den profesjonelle tennistouren.Sampras følger nærmest med 14 seirer.

Federer er allerede historisk og har slått de fleste rekorder. Han mangler bare rankingrekorden og et OL-gull.

Murray med best statistikk
Likevel har det gått over to år siden den tidligere suverene verdenseneren har vunnet en Grand Slam. Det skjedde da nettopp Murray ble slått i tre strake sett under finalen i 2010-utgaven av Australian Open.

Andy Murray svarte med å vinne de to neste kampene mot Federer i Masters-finaler i henholdsvis Toronto og Shanghai samme år.

Skotske Murray, som er bosatt i London, har i periodeer hatt et godt tak på den elegante sveitseren. Briten, leder 8-7 i innbyrdes møter på ATP-touren, er nå klar for sin første finale i verdens mest prestisjetunge turnering.

I den grad Murray noen gang kan være på «eget gress», som man sier på fotballspråket, så er det nå.

Duoen har aldri møttes på gress før. Faktisk har alle de 15 tidligere oppgjørene mellom de to foregått på hardcourt.

- Fordel Federer
Gressunderlaget bør favorisere Federer i større grad, tror Eurosports tenniskommentator Christer Francke i samtale med Nettavisen.

- Det er på gresset og raske dekker Federer er best. Jeg er ganske sikker på at han vinner. Han er en helt annen spiller enn på samme tid i fjor, mener tenniseksperten.

Selv om Murray aldri har spilt bedre i Wimbledon mener Francke at den sveitsiske motstanderen er klar favoritt.

- Murray har slått Federer mange ganger tidligere. Men med tanke på hvor bra som Federer har spilt i denne turneringen, kanskje med unntak av femsettskampen mot Julien Benneteau da han slet litt med ryggproblemer, tror jeg på han.

- Det er lenge siden Federer har vunnet en Grand Slam nå, og han kommer til å gå rimelig hardt inn for å vinne denne. Federer blir ikke kjørt over av Murrays spill på samme måte som mot for eksempel Rafael Nadal. Jeg tror det blir litt opp til Federer å være offensiv og styre kampen, spår Francke.

Tre finaletap, ingen triumfer
For Murray vil et et eventuelt tap i finalen ikke bare bety en personlig nedtur. Skotten har spilt seg til finale i Grand Slam-turneringer tre ganger tidligere, men har tapt alle.

Om den London-bosatte 25-åringen skulle mislykkes, vil i tillegg britenes ulidelige lange ventetid på en hjemmeseier bare bli enda lenger. 76 år er gått siden Fred Perry gikk til topps tilbake i 1936.

Murray kan uansett smykke seg med at han er den første hjemmespilleren i en finale på 74 år. Bare to år etter Perrys siste av tre triumfer på Wimbledon-gresset var Bunny Austin den forrige briten i en herrefinale i turneringen.

- Hvis Murray skulle tape igjen blir han jo en slags evig toer. Han kommer til å få enorm støtte fra hjemmepublikummet. I semifinalen mot Jo-Wilfried Tsonga var han utrolig bra. Han var helt oppe i skyene, påpeker Francke til Nettavisen.

- Han må spille enda litt bedre enn mot Tsonga for å vinne finalen. Federer spiller en litt annen tennis enn Tsonga, og er bedre i år enn i fjor, konstaterer kommentatoren.

Kommentarer til denne saken