Gå til sidens hovedinnhold

Denne mannen kan felle Bjarne Riis

Foreløpig holder dopinglegen Fuentes tett om dansk sykkeltopp.

Det er dag to av rettsaken mot dopinglegen Eufemiano Fuentes, og endelig er danske journalister «på skuddhold» med spørsmål til salens hovedperson:

- Kan du fortelle meg om du kjenner Bjarne Riis?

- Jeg må spørre min advokat, svarte spanjolen til nettstedet sporten.dk i Madrid.

Ting ble verre for Bjarne Riis
Riis har i lengre tid nektet å uttale seg om saken som ble rullet opp rundt US Postal, Lance Armstrong og Tyler Hamilton i hjemlandet.

I starten gikk det greit å svine til Hamiltons omdømme, men jo mer verdt ordene hans ble – jo verre ble ting for Bjarne Riis. Dermed valgte han å holde helt kjeft.

Hamilton har i sin bok «The Secret Race» forklart at han etter overgangen fra US Postal til CSC foran 2002-sesongen.

- Bjarne ga meg Fuentes navn og telefonnummer, og det var forventet at jeg tok kontakt med ham i oppkjøringen til 2002-sesongen, noe jeg gjorde.

- Bjarne og jeg snakket om hvordan bloddoping med eget blod var den sikreste måten å dope seg på, siden det ikke fantes en egen test for det, har Hamilton forklart i et TV-intervju med Danmarks Radio.

Raidet klinikk i Madrid
Fuentes ble i 2006 avslørt som bakmannen i saken som fikk tilnavnet «Operación Puerto».

Les også: Doplege: - Jeg jobbet med fotballspillere

Under en ransakelse av 57-åringens klinikk i Madrid, beslagla spansk politi klientlister, kodenavn og blodposer fra 200 idrettsutøvere. Sykkelsporten huset 58 av disse, og blant navnene var Jan Ullrich, Ivan Basso og Santiago Botero.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Disse rytterne fikk ikke kjøre Tour de France, og ble utestengt fra sykkelsporten. De øvrige utøverne har imidlertid gått fri.

Sykling er også idretten som har tatt den største smellen i denne saken, og det er også syklistene og «brudd mot folkehelsa» som er bakgrunnen for den pågående saken i Madrid. Dette fordi doping ikke var kriminalisert i Spania i det aktuelle tidsrommet.

Fuentes og fire andre personer er tiltalt for å brakt «folkehelsen i fare» ved å utføre blodoverføringer i uegnede omgivelser og med uegnede metoder. Aktor har lagt ned påstand om inntil fire års fengsel.

- Fikk Fuentes nummer av Riis
Hamilton er kalt inn som vitne i saken, og er foreløpig personen som setter Riis og CSC-laget direkte i kontakt med dopinglegen.

Således kan Fuentes, via Hamilton, være mannen som til slutt gjør ende på danskens regjeringstid på toppen av dansk sykkelsport.

Dersom det kan bevises at Riis lot rytterne sine dope seg på 90-tallet, slik både Hamilton og tyske Jörg Jakcshe har fortalt om, vil det være vrient for ham å fortsette som manager og eier av Team Saxo-Tinkoff.

- Det hadde ikke vært noe mindre enn en katastrofe for Riis og laget hans, dersom Hamiltons versjon blir bekreftet, sier ekspertkommentator Thomas Bay i Eurosport til Ekstra Bladet.

Også en rytter som Fränk Schleck, en av de største stjernene hos Riis i denne perioden, har overført penger til spanjolens konto.

Vil ikke snakke før etter rettssaken
Rettssaken mot Fuentes vil ventelig avsluttes i mars. Inntil videre ser det ut til at Riis fremdeles kan sove trygt om natta.

- Du lovet en kommentar rundt Riis etter rettsmøtet ..

- Jeg kan først snakke når rettsaken er over, sa Fuentes tirsdag ifølge ekstrabladet.dk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Under vitneforklaringen forklarte Fuentes at «en betydelig del av blodoverføringene som ble gjort på hans kontor, ble gjort at helsemessige årsaker».

Han innrømmet dog at «overføringene også kunne ha som formål å forbedre en atlets yteevne foran et stort ritt», og at han dermed har bloddopet idrettsutøvere.

Dommeren gjorde det dessuten klart at funn som er gjort av politiet i form av beslaglagte datamaskiner, og som trolig kan bevise kontakt med idrettsutøvere utenfor sykkelsporten, ikke skal ettergås på grunn av krenkelse mot privatlivets fred.

Verdens antidopingbyrå (WADA) har framsatt et krav om å gjennomføre analyse av 200 blodposer fra de aktuelle idrettsutøverne. Retten skal behandle dette kravet i løpet av tre dager.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken