*Nettavisen* Sport.

Denne pilen peker nedover: Det er svært godt nytt for Norge

 

SER BRA UT: Norges ligaindeks gir grobunn for optimisme for et landslag som ikke har spilt i et mesterskap siden 2000. Foto: Montasje Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Den såkalte ligaindeksen har i årevis vært en solid pekepinn på hvor godt det norske landslaget er. Nå scorer Norge bedre enn de har gjort på 17 år.

BUCURESTI (Nettavisen): - Enorm kamp av et norsk lag det er all mulig grunn til å vente seg store ting av, analyserte TV 2-profil Øyvind Alsaker etter uavgjortkampen mot Spania lørdag kveld.

Forbauser i Sverige

Også i Sverige lot man seg imponere av Norges prestasjon mot Spania.

Expressen-kommentator Thomas Wilbacher skriver at Sverige bør studere Norges fremtreden mot de spanske stjernene før søta bror møter Spania tirsdag.

- Det er mye å lære av. Norge var nemlig ikke bare bra, de var til og med riktig jævlig bra og fortjente den sene utligningen av Joshua King, skriver Wilbacher.

- Resultatmessig er det sånn passe i denne kvaliken, men spillemessig og fremtidstenkende er det hyperinteressant, legger han til.

Den holdningen er han ikke alene om.

Mot Spania hadde Norges lagoppstilling en snittalder på 26,1 år. Kun Rune Jarstein (35) er over 30 år av de som startet kampen.

Til sammenligning stilte Spania med en lagoppstilling med snittalder på 27,4 år, og med fire spillere over 30 år.

Pilen peker nedover - det er bra

Selv om fremgangen sikkert kan forklares av en rekke faktorer, er det én ting som har vist seg å henge sammen med gode eller dårlige prestasjoner for det norske A-landslaget, og det er den såkalte ligaindeksen.

Ligaindeksen regnes ut fra startoppstillingen i samtlige kvalifiseringskamper, og har i svært stor grad vist seg å samsvare med et landslags prestasjonsevne.

De fem beste ligaene i Europa representerer nivå 1, de fem neste nivå 2, og hvis alle i landslagets lagoppstilling spiller i en topp 5-liga får man en ligaindeks på 1.0.

Jo lavere indeks, jo bedre.

I akademiklassifiserings-rapporten for 2019 har man regnet ut den nåværende ligaindeksen for det norske A-landslaget, og det gir grunn til optimisme for fremtiden.

Norge er nede på 2.19, den beste målingen siden 2002.

Klikk på bildet for å forstørre.  

LIGAINDEKS: Pilen peker nedover, det er godt nytt for de som håper på en positiv norsk fotballfremtid. Foto: Skjermdump eliteserien.no

Utviklingen gleder «Perry»

Landslagstrener Per Joar Hansen gleder seg over den norske fremgangen det siste året og er tydelig på hva han mener laget er blitt bedre på.

- Laget har utviklet seg fantastisk bra, spesielt det siste året. Vi har bygd stein på stein, og det er et lag som fremstår som veldig vanskelig å møte fordi vi er så godt organisert defensivt. Vi jobber så hardt og løper så mye, påpeker Hansen overfor Nettavisen.

Norge-assistenten trekker frem at laget etter hvert har utviklet spillet mot etablert forsvar og dyrket frem en kontringsstyrke. Mot Spania mener han at også dødballene var av høy klasse.

«Perry» er spesielt imponert over måten det norske laget tar nye steg på.

- Det er den taktisk gjennomføringen av laget som imponerer meg mest, at de liksom har fått konseptet i ryggmargen på en slik måte at de klarer å gjennomføre det på banen. Det er en ting å tegne på en taktikktavle, men det er en annen ting å gjennomføre det på banen, mener Perry.

Landslagstreneren tror en tydelig stamme i laget over lenger tid har hevet Norge.

- Det gjør at ting vi ønsker de skal gjøre på banen begynner å sitte. Når man ser at de får det ut i kamp mot en så god motstander som Spania så ser man virkelig at laget har tatt syvmilssteg i utviklingen, sier «Perry».

Klikk på bildet for å forstørre.  

UTVIKLER LAGET: Per Joar Hansen og Lars Lagerbäck har fått sving på prestasjonene med det norske mannskapet. Nå gjenstår det å skape resultatene som trengs for å ta Norge til et sluttspill. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Spillerne merker ny giv rundt landslaget

Landslagsspiller Markus Henriksen trekker frem både «Perry» og landslagssjef Lars Lagerbäck når Nettavisen spør hva som er hovedårsaken til at laget har utviklet seg positivt det siste året.

- Det skal Lars og «Perry» ha all honnør for, fordi vi har fått en type mentalitet der vi vet hva vi skal gjøre. Arbeidsoppgavene er helt klokkeklare. Så har vi også fått mange unge gode fotballspillere som spiller i store ligaer og gode klubber. Det vil vi få mye nytte av i landslaget, sier Henriksen til Nettavisen.

Norge-kaptein Stefan Johansen gleder seg også over den norske fremgangen og merker en helt annen positivitet rundt landslaget enn hva han har kjent på tidligere.

- I hverdagen, om man går på butikken eller er med familie og venner, så blir landslaget selvfølgelig nevnt. Da er det mye gøyere at det går bra, sier Johansen til Nettavisen.

Han tror også at det norske landslaget kan fortsette å glede norske supportere i årene fremover.

- Jeg merker det ofte på venner og bekjente som kommer i flertall at de har enormt troen på det landslaget her. Du har en del unge spillere som kommer til å ha det landslaget her i ti år frem i tid og de er allerede på et høyt internasjonalt nivå. At vi i tillegg spiller fotball som gleder det norske folk er selvfølgelig positivt, forteller Norge-kapteinen.

Nå fortsetter EM-kvaliken med kamp mot Romania tirsdag kveld.

Den må vinnes om Norge skal ha håp om å knipe andreplassen som gir direkte EM-billett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.