*Nettavisen* Sport.

Denne satt i beinet i to år!

Foto: Dag Langerød (Nettavisen)

Nå er 26-åringen omsider tilbake i Tippeligaen.

10.03.09 14:08

KRINGSJÅ (Nettavisen): Året er 2001. Lyn hadde akkurat rykket opp til Tippeligaen, og unge Fredrik Dahm hadde hospitert på A-laget siden han var 17 år. Nå hadde han fylt 18 og skrevet under på en fireårskontrakt.

Alle smågutters drøm hadde gått i oppfyllelse for spissen.

Han hadde vært en lovende friidrettsutøver. Han hadde stafettgull i ungdomsmesterskap i friidrett. Han hadde U-landskamper i bandy. Men det var jo fotballspiller han virkelig ville bli.

Så sa det pang.

- Gikk rett av
Det var en treningskamp i Vallhall. Lyn mot Stabæk. Bæringenes André Flem gikk inn i en takling, men Dahms bein stod igjen.

Det sa knekk.

Og knekk igjen.

- Begge leggbeina i det høyre beinet gikk rett av, sier Dahm til Nettavisen.

- Jeg hadde store problemer i to år. Så fikk jeg beskjed fra Lyn om at jeg ikke var med i klubbens fremtidsplaner, fortsetter han.

Nå er han imidlertid tilbake. I vinter prøvespilte 26-åringen igjen for Lyn. Oslo-klubben likte det de så, og tilbød ham en ettårskontrakt. Den skrev han under på.

- Jeg får bruke det året for å se om jeg lykkes, sier han nøkternt.

Nettavisens Tippeliga-managerspill: Sett opp ditt drømmelag!

- Helt grønnsak
Veien tilbake har imidlertid vært lang. Og kronglete.

- Jeg lå noen dager på sykehus etter bruddet, og fikk operert inn en nagle med sperreskruer. Jeg gikk med konstant vondt i mange uker. Jeg haltet i flere måneder. Det ble komplikasjoner. Jeg fikk en infeksjon i såret. Det ville ikke gro. Jeg mistet mye muskler. Egentlig var jeg helt grønnsak i det ene beinet, sier han.

Først 13-14 måneder etter bruddet var han tilbake i trening. Problemet var at smertene fortsatt var der, mens en del av musklene var borte.

Men det å spille med et 37,5 centimeter langt metallrør inni leggen er ikke bare lett. Dahm merket det. Etter nærmere to år fant han ut at det ikke gikk lenger.

Metallet ble rensket ut.

Og når Nettavisen ser på det metallet, som Dahm fikk som et minne etter utrenskningen, ser man fortsatt knokkelbiter inni hullene.

- Det var ganske brutalt, innrømmer han.

- Mistet du noen gangen troen på at du kunne komme tilbake på høyeste nivå?

- Jeg mistet to viktige år. Fra jeg var 18 til 20. Jeg mistet en del utvikling der, og jeg måtte ned til 2. divisjon. Jeg hadde ingen problemer med å skjønne at det er en tung vei tilbake fra 2. divisjon, men jeg tok én dag av gangen. Tanken var vel mest at hvis jeg gjorde det bra, så kunne det bli nye muligheter også høyere oppe.

Underveis spilte han for Lørenskog og Drøbak/Frogn i 2. divisjon, og Sarpsborg Sparta i 1. divisjon.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Marius Vik

- Det kan by seg muligheter
Så fikk han altså muligheten igjen i Lyn. Og tok den. I vinter har han vist seg positivt frem på Lyn-treningene. Han er høy, sterk, rask og kan brukes både som møtende spiss og i bakrom. Han kan også fungere både som kantspiller og ren spiss.

- De har vel ment at jeg har noe som kan brukes i Tippeligaen. Jeg vet at det er mange om beinet, at det er mange gode spillere og hard konkurranse i Lyn. Samtidig er ikke veien til laget så altfor lang. Jeg har stor respekt for konkurransen, men ser at det kan by seg muligheter, sier han.

Hva så med resten av Lyn i 2009? På papiret ser det faktisk ikke noe særlig svekket ut. Den økonomiske situasjonen kan selvsagt føre til at klubben mister spillere i løpet av sesongen. Samtidig ser stallen bra ut.

Det skal godt gjøres om keeper Johan Dahlin presterer like bra som Eddie Gustafsson gjorde i fjor. Samtidig er svensken også en matchvinner på sitt beste. Midtstopperparet med Indridi Sigurdsson og Tommy Berntsen er et av de mest solide i Norge. Shane Stefanutto og Magne Simonsen er gode på backene.

Offensivt kan spillere som Paul Obiefule, Teddy Bjarnason og Diego Gustavino gå inn i kategorien toppspillere. I alle fall på Tippeliga-nivå. Og lengst framme blir trolig stortalentet Davy Claude Angan foretrukket. I tillegg kan trener Kent Bergersen velge bakromsspiss Kim Holmen, robuste Lucas Pratto, hjemvendte Jo Inge Berget og altså Dahm.

Og kan den lynhurtige kantspilleren Erling Knudtzon ta et nytt steg i år?

Med mindre Lyn skulle gå konkurs så bør de kunne få en fin 2009-sesong. Og det selv om de skulle miste 1-2 spillere underveis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.