RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne statistikken legger press på Høgmo

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Norges nye landslagssjef har mye å leve opp til.

OSLO (NTB): Alle Norges landslagssjefer de siste 25 årene har unngått tap i åpningskampen, og mange har fått en pangstart. Per-Mathias Høgmo har mye å følge opp.

Den nye landslagssjefen har ikke gjort det enkelt for seg selv ved å overta rett før de to siste VM-kvalifiseringskampene.

Med fire treninger som ballast skal han prøve å stoppe Slovenias tre kamper lange seiersrekke i kvalifiseringen.

Slovenia er med for fullt i kampen om plass i toeromspillet. Laget er i medvind under Srecko Katanec, håper på fullt hus i Maribor og øyner en historisk første seier mot Norge.

- Vi har en klar tanke om hvordan vi kan slå dem, og det er det vi øver på. Jeg har ikke lyst til å gå i detaljer, men jeg ser definitivt hvor vi kan straffe deres måte å spille på, sier Høgmo.

- Slovenia har vunnet de tre siste kvalifiseringskampene sine (Island, Albania og Kypros) og er et bra lag med en del ok spillere, men det er rom å utfordre, og vi skal terpe på hvordan vi skal skape sjanser og score mål.

På Ullevaal onsdag drillet Høgmo en ellever i 4-4-2-formasjon mot reservene i Slovenias foretrukne 4-2-3-1.

Dypt vann
Ikke siden Tor Røste Fossen for 35 år siden debuterte med 0-3-tap for Spania i Gijon har en norsk landslagssjef for menn gått i garderoben som taper etter sin første kamp. Tre seirer og tre uavgjorte er fasit for de seks debutkampene siden da, men alle har vært i privatlandskamper.

Høgmo er den første som kaster seg rett ut på dypt vann i en kvalifiseringskamp, og attpåtil en kamp Norge må vinne for å unngå at den lille sytråden av VM-håp ryker.

Egil «Drillo» Olsen fikk ikke lov til å fullføre kvalifiseringen. Hadde han gjort det, kunne Høgmo fått en mykere start for eksempel i en vintertur i januar eller en landskamp i februar. Men 53-åringen fra Gratangen har aldri vært redd for utfordringer.

- Det har vært veldig god respons i spillergruppa. Det forventet jeg også, men det er gøy å se motivasjonen som utstråles av hver enkelt spiller. De har lyst til å utvikle seg, sier han.

Mønster
Treningene hans handler i mye større grad enn Drillos om offensiv samhandling og oppspillmønstre. Det minner om det som skjedde da Nils Johan Semb etterfulgte Drillo i 1998. Semb måtte nøye seg med 0-0 hjemme mot Romania i sin debut, den minst overbevisende siden Røste Fossen, men etter en vanskelig første høst vendte han det og vant året etter ni kamper på rad i tidenes norske landslagsår.

Drillo debuterte første gang med 6-1 over Kamerun på Bislett i 1990 og annen gang med 1-0 over Tyskland i Düsseldorf i 2009. Åge Hareide fikk en flygende start på sin tid som landslagssjef med 3-0 over Sverige i den kinesiske nyttårsturneringen i Hongkong i 2004.

Tord Grip (0-0 mot Sverige i 1987) og Ingvar Stadheim (1-1 mot Brasil i 1988) debuterte begge med gode resultater på et fullsatt Ullevaal. Det gikk verre siden, og de siste årene opplevde til og med Drillo at det er vanskelig for en norsk landslagssjef å få til flere seirer enn tap år etter år. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere