Denne sykkelbuksen skal du velge i sommervarmen

Foto: Tim De Waele (Fotomontasje) (©TDWSport.com)

I vår store test av sykkelbukser får du vite hvordan du skal gjør sykkelturen mest komfortabel!

11.07.13 21:18

Endelig er sommeren her og sykkelinteressen når nye høyder her til lands. Få ting har mer å si for din komfort på sykkelsetet enn shortsen du har på deg, det er tross alt her store deler av vekten din er i kontakt med sykkelen.

En god sykkelbukse er komfortabel mot huden, puster bra, sitter godt på låret, tåler å bli brukt mye (og tilsvarende vasket), har en god pute (padding) og bør selvsagt også se bra ut. Husk at sykkelbukser er laget for å være behagelige i sykkelposisjon, og ikke når du står rett opp og ned i butikken.

Vi har gjennomført en test av seks sykkelbukser i det prismessige toppsjiktet, bukser hvor absolutt alle detaljer er grundig gjennomtenkt. Smaken er som kjent som baken, og slik er det også innenfor dette feltet. Derfor har vi latt et utvalg ryttere teste hver bukse over flere uker og under varierende forhold. Nedenfor finner du våre erfaringer med de forskjellige modellene, og tips slik at du kan finne en bukse som passer akkurat deg.

Rapha - Classic Bib Shorts:

Britiske Rapha har lenge vært et relativt ukjent merke blant massene, men i 2013 entret de den store scenen i forbindelse med sponsoratet av verdens beste sykkellag, Team Sky. Produktene er stort sett de samme som tidligere, hvor vår testmodell «Classic Bib Shorts» har vært en populær og anerkjent traver.

Det første som slår oss når vi tar på denne shortsen kan oppsummeres i et eneste ord: komfort! Stoffet kjennes silkemykt ut på kroppen, og selene smyger seg rundt skulderpartiet på en behagelig måte. Her er det ingenting som gnager, presser eller klemmer. Beveger vi oss ett hakk nedover treffer vi på en helsvart padding fra underleverandøren Cytech. Denne er relativt tykk, og ser forholdsvis enkel ut. I bruk oppleves puten som god, her er det ingen sømmer som skaper gnaging selv på de lange turene. Helt nederst finner vi en tynn stripe silikon som holder buksen fast og trygt på plass, også når du har på løse bein/knær. På utseendefronten er Rapha kjent for sin subtile og minimalistiske linje, noe som også gjelder «Classic Bib». Her er det kun noen små logoer på hvert lår som viser at dette er et Rapha-produkt, men det oser likevel klasse.

For den topptrente og sylslanke syklisten finnes det alternativer med en sprekere passform, men er du på jakt etter noe stilig og komfortabelt på de lange turene er det svært sannsynlig at du vil finne deg godt til rette i denne shortsen.

PS: Rapha har også en annen toppmodell som går under navnet «Pro Team Bib». Dette er en mer rittpreget bukse en «Classic Bib» med en tettere passform og andre materialer tilpasset rittsykling.

Importør: selges direkte via rapha.cc

Pris: 1800,-

+: deilig stoff som er mykt mot huden, godt grep på låret, ser meget bra ut

-: slapp passform

Castelli - Body Paint 2:

Sjelden har vel navnet på en sykkelbukse vært mer beskrivende for hvordan vi opplevde den. Italienske Castelli’s toppmodell sitter ekstremt tett rundt lårene og rumpa, ja rett og slett som om den var malt på. To-tallet forteller at dette er andre utgave av buksen, men for vår del kunne det like gjerne fortalt en helt annen historie. Body Paint 2 er nemlig delt i to deler, hvor vi elsker den ene, og ikke kan slutte å irritere oss over den andre. Heldigvis er det «underdelen» som er buksens styrke. Dette er tross alt viktigst da det er her vi har kontakt med setet. Paddingen går under navnet Progretto X2, og er relativt tynn. Den gir likevel god komfort, og virker å være bygget opp slik at det kun er support der det virkelig trengs. Nederst rundt låret har Castelli brukt et tettsittende materiale som likevel gir god stretch, akkurat slik vi liker det.

Selene er dessverre et mindre morsomt kapittel. I sin søken etter å lage en lett og tettsittende bukse har Castelli etter vår mening dratt det litt for langt her. Selene er nemlig laget av et materiale som altfor lett tvinner seg over skuldrene og det blir rett og slett vrient å få på seg buksen riktig. Slike problemer burde være unødvendig på et produkt i dette prissjiktet. En liten forsterkning i ytterkant av selene kunne langt på vei ha eliminert problemet, og dermed spart oss for unødig irritasjon og knoting før hver eneste tur.

Og for å ha deg advart, pass godt på hvor du plasserer «utstyret» før seiersbildet (eller andre bilder) tas, hvis ikke er det stor sjanse for at du ender opp med en meget synlig «baguette» som Thor Hushovd så fint kaller det.

Importør: Interplaza Sport

Pris: 2399,-

+: Supertight og god passform, stilig utseende, topp kvalitetsfølelse på underdel, tynn men god padding

-: Selene er et irritasjonsmoment, ikke veldig slitesterk, dyr

De Marchi - Countor Evo:

«Ferrarien av de ultimate sykkelshortsene», slik lyder importørens egne ord om testens andre italiener. Førsteinntrykket indikerer at dette ikke kun er tomme ord, dette er en bukse som sitter godt på kroppen, har supre seler og en solid padding.

Skal du oppnå maks komfort med denne shortsen er du imidlertid avhengig av at de forsterkede områdene i paddingen, «treffer» perfekt med sitteknutene, ellers blir det fort en klumpete følelse. Får du dette til å stemme gir denne buksen deg ekstra god demping på sitteknutene, noe mange setter pris på i kombinasjon med et hardt sete.

De utmerkede selene og den gode passformen gjør De Marchi til en overraskelse med positivt fortegn. Dette var en bukse som var relativt ukjent for oss og da er det morsomt å se at den absolutt kan konkurrere med de anerkjente toppmerkene. Noen testvinner er den imidlertid ikke, til det er paddingen for stor, og grepet på låret litt for dårlig. Hver gang vi syklet med løse bein eller knær opplevde vi at buksen skled opp en god del og at det dermed ble i overkant mye stoff i området rundt lysken.

Ellers stusset vi litt på plasseringen av de relativt store refleksene på forsiden av hvert lår. Refleks er vel og bra, men her ville de gjort mer nytte på baksiden, det er tross alt bakfra det er viktigst for de fleste bilene å se deg.

MEST FOR PENGENE!

Importør: sykkelkomponenter.no

Pris: 1499,-

+: God passform, supre seler, deilig stoff

-: Paddingen kan bli litt i overkant, glir opp på løse ben, snodig plassering av refleksdetaljer

Assos – T FI.13 S5:

Å åpne en eske fra Assos er en liten fest i seg selv. Buksen er nydelig pakket inn, og både Chamois Cream (til å smøre på puten) og eget vaskemiddel er inkludert. Allerede her får man følelsen av at dette er buksen som har det lille ekstra.

Sveitserne har over tid bygd seg opp et meget solid renommé når det dreier seg om sykkelbekledning i toppklasse, og etter å ha syklet mange mil med deres toppmodell skjønner vi hvorfor. Som hos Rapha er komforten i ypperste klasse, men her føles stoffet enda lettere og luftigere på kroppen.

En annen grunn til merkets popularitet er utvilsomt at Assos tilbyr en svært allsidig passform som sitter godt på alle kroppsfasonger. Enten du er tykk eller tynn, kort eller lang, smal eller bred, så sitter den som et skudd! Paddingen er ganske tykk, og er super i alle situasjoner.

Det er i tillegg verdt å nevne at vi hadde en ganske solid krasj med denne buksen under testperioden. Få ting er kjipere enn å ødelegge et så dyrt plagg rett etter at man har mottatt det, og det var derfor med lettelse og overraskelse vi kunne konstatere at det ikke var antydninger til hull eller rifter i stoffet. Stoffkvaliteten er med andre ord prima, akkurat slik den burde være i denne prisklassen.

Det eneste negative vi kan komme på ved denne buksen er at den kan oppleves litt glatt på noen seter, slik at du vil skli litt rundt. Dette gjaldt spesielt i kombinasjon med seter fra Prologo, og «karbonskall»-seter. Likevel, når dette er det eneste vi kan sette fingeren på etter flere uker med tøff bruk er det liten tvil om at dette er en knallbra sykkelbukse! Faktisk er det «dessverre» den aller beste. Dessverre fordi det også er den dyreste, 2499 kroner er mye penger for en sykkelbukse, men om feriepengene fremdeles brenner i lomma er det bare å ta turen til nærmeste forhandler – du vil garantert ikke bli skuffet!

TESTVINNER!

Importør: Energysport.dk

Pris: 2499,-

+: Super kvalitetsfølelse, meget allsidig passform, nydelig innpakning, solid stoff

-: Svindyr, til tider litt glatt på setet.

Endura - Equipe über:

Testens billigste bukse kommer fra britiske Endura, som er delsponsor i det tyske prokontinentallaget Team NetApp – Endura. Til tross for den «lave» prisen er dette en teknisk avansert bukse. Her finner vi nemlig det stadig mer populære «Coldblack» materialet. Dette er i korte trekk et materiale som gjør at sorte tekstiler absorberer vesentlig mindre varme enn de ellers ville ha gjort, og man slipper altså å «koke over» selv om buksen er sort når sola steker som mest. (Dette materialet benyttes også i de helsorte Rapha-draktene til Team Sky i Tour de France).

Som de fleste andre Endura-produkter gir buksen et solid inntrykk, dette er en bukse som tåler å bli brukt mye. Stoffkvaliteten er imidlertid ikke den beste, flere av de andre buksene føles mykere og mer komfortable mot huden, men så koster de også opp mot dobbelt så mye. Paddingen overrasker positivt og minner faktisk mye om den vi finner i Assos-buksen, selv om den ikke er like raffinert.

Alt i alt er dette en bukse som gir mye for pengene, den har en god sittepute, tåler å bli brukt og ser bra ut. Seler som ikke gir optimal lufting og litt kjipt stoff gjør imidlertid at dette ikke er en vinner.

Importør: Bikeshop.no

Pris: 1288,-

+: God allrounder, Coldblack-tekonologi, mye bukse for pengene

-: litt dårlig lufting i selene, ikke like behagelig stoff som flere av konkurrentene

Odlo - Missile:

Hæ, lager ikke Odlo bare skiklær? tenker du kanskje. Nei, det gjør de faktisk ikke. Odlo er faktisk en norsk produsent og er her til lands mest kjent for sine produkter når det er hvitt og kaldt ute. Produktsortimentet inkluderer imidlertid også sykkelbekledning til alle nivåer. De siste årene har de sponset både det sveitsiske terrengsykkellaget Scott-Swisspower, og ProTour-laget på landevei AG2R. Det var derfor med stor spenning vi mottok toppmodellen «Missile» til testing. Dette er buksen vi ser på gutta i nevnte AG2R under Tour de France (vi slapp heldigvis unna den noe uheldige brunfargen laget har på sine bukser)!

Som Endura-buksen er også denne ustyrt med Coldblack-materiale, og ser vi på resten av shortsen skjønner vi raskt at denne må være utviklet i Sør-Europa hvor sommeren er betydelig varmere enn i Norge. Her er det definitivt lufting og kjøling som har fått hovedfokus. Selene er lette, luftig og puster bra, men føles ikke like myke og deilige mot huden som Assos og De Marchi. Paddingen er tynn og luftig, og gjør jobben på en grei måte. Passformen er god, men vær obs på at den er veldig kort i lårene, sannsynligvis for kort for noen.

At Odlo kan lage sykkeltøy er vi ikke lenger i tvil om, men vi føler Odlo Missile mangler et skikkelig godt salgsargument, i alle fall for oss nordboere. Tilbringer du derimot mesteparten av dine timer på sykkelen i 25 grader ++ fremstår den som et naturlig valg.

Importør: Odlo Norge

Pris: 1699,-

+: Coldblack-teknologi, fin passform, velegnet for varmere strøk

-: «billig» følelse på selene, litt kort på låret for noen

PS: Prisene oppgitt i denne artikkelen er veiledende, det er ofte mulig å få gode priser i nettbutikker eller hos din lokale sykkelbutikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Test

Mest lest på Sport

Annonsebilag