Denne ukjente mannen sjokkerte i NM

Foto: Mats Andersson (Mats Andersson)

- Hvem var han som angrep? spurte TV-kommentatoren.

25.06.13 20:50

3.900 meter før målstreken i herrenes norgesmesterskap tok en ukjent rytter opp jakten på Thor Hushovd.

Han angrep hovedfeltet og fikk ei god luke til de andre norske proffene.

- Hvem var det som angrep der da? Jeg så ikke hvem det var, utbrøt TV2s kommentator Christian Paasche.

Sidekommentatorene Johan Kaggestad og Dag Otto Lauritzen kunne ikke hjelpe med navnet på rytteren som hadde sjokkert feltet.

Preget de avgjørende kilometerne
Det var Even Dombu Sangnes, en klubbrytter som representerer Hasle-Løren IL Sykkel. Da navnet hans kom opp på skjermen kom umiddelbart reaksjonene fra kommentatorene.

- Det er helt rått! Se så flott han sitter på sykkelen, kommenterte Kaggestad.

- Dette er imponerende! Dette kan bli dagens skrell, ropte Paasche.

- Det var egentlig ikke ei løype for meg
procycling.no pratet med sensasjonsmannen fra norgesmesterskapet dagen derpå.

- Det var egentlig ikke ei løype for meg fordi jeg ikke er noen spurter. Da tenkte jeg at det var bedre å ta sjansen enn og bare sitte og vente på avslutningen. Jeg måtte jo forsøke, og det var skikkelig gøy, forteller han til procycling.no.

- Tenkte du på at det var hjemmehelten Thor Hushovd du kunne snyte for gullet?

- Hehe, ja, jeg gjorde faktisk det. Det ville vært noe. Men det var kjedelig at ingen ville være med da jeg angrep. Hadde jeg fått med noen hadde vi hatt en bra mulighet til å hente ham, forklarer Sangnes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV2/Skjermdump

Hentet 1.900 meter før mål
Det norske kontinentallaget Øster Hus-Ridley ga alt de hadde i jakten på Hushovd og den 30 år gamle klubbrytteren. Med 1.900 meter igjen av rittet hentet de Sangnes. Eventyret var over.

- Jeg var ikke i superform og stivnet ganske fort etter at jeg hadde rykket. Det var uansett ordentlig morsomt å prege avslutningen av norgesmesterskapet.

Les også: Hushovd best på hjemmebane

- Syklingen er hobby
30-åringen satset hardt på syklingen i 2008 og 2009. Da syklet han for det norske kontinentallaget Team Trek Adecco. Laget ble lagt ned etter 2009. Da bestemte Sangnes seg for å trappe ned på satsingen.

- Jeg måtte ta et valg. Drømmen om å bli proff forsvant da Trek Adecco ble lagt ned. Da prioriterte jeg å få meg fast jobb. I dag jobber jeg fullt, og syklingen driver jeg egentlig bare på hobbybasis, forteller 30-åringen.

Se også: Hushovds triumf i store bilder

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Steffan Hugelier

20-25 timer trening i uka
I dag jobber han på plattform i Nordsjøen, med en syklusordning som gjør at han er tre uker på jobb og tre uker hjemme. Når han er hjemme trener han mye for å holde sykkelformen ved like.

I sommermånedene forteller 30-åringen at han trener 20-25 timer i uka når han er på land. På plattform i Nordsjøen blir det derimot knapt med trening.

- Jeg skal innrømme at jeg trener skikkelig når jeg er hjemme. Det gir et vanvittig kick å være med på store ritt i toppform. Det driver meg.

- Angrer du på at du valgte bort syklingen på dager som denne, etter at du preget avslutningen av norgesmesterskapet?

- Nei, jeg trives veldig bra i jobblivet. Jeg vet hvor mye det koster å satse 100 prosent. Det er hard jobbing og mye som må ofres. Å være sykkelrytter på solskinnsdager om sommeren er flott, men det er mange dager som er tunge, forklarer Sangnes.

Ute på plattform jobber 30-åringen som ingeniør for Schlumberger. Egentlig skulle han vært på jobb da norgesmesterskapet i Grimstad ble arrangert.

- Jeg skulle faktisk vært ute på plattformen da NM ble arrangert. Da måtte jeg spørre om ekstra fri, og det ordnet seg heldigvis, smiler Sangnes.

Oppladning i Colombia og Belgia
Hasle-Løren-syklisten har med full jobb likevel ikke sluntret unna grunntreningen før sykkelsesongen. Sammen med Patrik Moren, Anders Iversby Hvideberg og Jon Vetlesen reiste han til Colombia for å kombinere sykling og ferie i tre uker.

Han har alltid drømt om å sykle i det fjellrike landet, og i februar og mars ble drømmen en realitet. Under ser du videoen han lagde fra turen.

- Det var en utrolig opplevelse. Sykling i Colombia er som langrenn i Norge. Alle var ute og syklet og det var en fantastisk sykkelkultur, forteller Sangnes.

Kvartetten syklet drøyt 2400 kilometer i det søramerikanske landet.

Konkurrerte mot verdensmester Gilbert
Deretter reiste han i mai til Belgia for å sykle kermissritt. Det er løp hvor rytterne sykler én runde flere ganger. Der konkurrerte Sangnes mot proffsyklistene Gilbert, Van Avermaet, Andrew Fenn (Omega Pharma-Quick Step) og Westra.

30-åringen endte søndagens norgesmesterskap på 40.-plass. Her finner du den fullstendige resultatlista.

Etter det modige angrepet 3,9 kilometer før mål kan ingen si at amatøren ikke forsøkte. Vi avslutter med Lauritzens kommentar om prestasjonen på direktesendt fjernsyn.

- Bare det at han våget å angripe og klemme til var imponerende, utbrøt sørlendingen da 30-åringen var i ferd med å bli hentet av det jagende feltet.

Dermed ble det ingen skrell i norgesmesterskapet, og Hushovd triumferte på hjemmebane.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.