*Nettavisen* Sport.

Deportivo er Hareides forbilde

Foto: (Foto: Lise Åserud / Scanpix)

Åge Hareides nye Norge har Deportivo La Coruna som sitt store forbilde.

30.04.04 14:46

Landslagssjefen ble oppmerksom på det spanske storlaget før Mesterliga-møtet med Rosenborg i fjor høst.

Deportivo er på god vei til finalen av årets Champions League, etter 0-0 mot Porto borte i den første semifinalen.

Rollefordeling
Hareide ble først oppmerksom på spanjolenes spillestil før Rosenborgs Champions League-møte med Deportivo fjor høst. Landslagssjefen analyserte spanjolenes 4-2-3-1 formasjon, og lot seg spesielt imponere av arbeidsfordelingen i systemet.

- Jeg ble fascinert av måten de fordelte rollene i laget på. De kombinerte angrep og forsvar på en meget effektiv måte. Vingene var gode både i mellomrommet og bakrommet. De hadde en hengende spiss i Valeron som er et godt oppspillpunkt, og som fikk store rom i sin frie rolle. De sentrale midtbanespillerne var glimrende med ballen og jobbet knallhardt for laget. De var sterke både fysisk og teknisk, og hadde kreativ kraft. Jeg ble også imponert over backene som jobbet godt både offensivt og defensivt, sier Hareide.

Rosenborg dominerte 0-0 kampen på Lerkendal, men i Spania var spanjolene klart best, og gikk til slutt videre med 1-0 sammenlagt.

Ville teste ut
Hareide har tatt lærdom av erfaringen, og bestemte seg for å prøve ut systemet da han tok over landslaget i januar.

- Jeg snakket med Stig Inge(Bjørnebye) om det, og vi ble enige om at det var et system vi burde forsøke. Utfordringen var å finne typer som passet inn, sier han.

Så langt har det fungert svært bra. På sine seks første kamper står laget med seks strake seirer, og de imponerte med glimrende angrepsfotball mot Russland på onsdag.

Nye spillere
Hareide har introdusert nye spillere som Hassan El Fakiri og Morten Gamst Pedersen. Spesielt sist nevnte har vært god, og ser ut til å være en mann som passer godt inn i landslagets nye stil.

På sentral midtbane har Magne Hoset og Martin Andresen fått tillit så langt. Begge er spillere etter Hareides smak, kreative og hardt arbeidende.

- Vi har vært heldige i valg av spillere, innrømmer landslagssjefen. Magne og Martin på midten har en vanskelig jobb, men de er hva jeg vil kalle moderne fotballspillere. De kombinerer sin teknikk med stor fysisk arbeidskapasitet, sier Hareide.

Selvtillit
Nå er han opptatt av å samle en gruppe som føler tillit og trygghet.

- Selvtillit er alfa omega i fotball. Det må være lov til å feile om man skal kunne prestere, og man må føle trygghet før man kan bruke sine ferdigheter, sier han.

Han innrømmer imidlertid at han gjerne skulle hatt mer tid til å samkjøre og perfeksjonere laget opp mot Deportivo-klasse.

- Ja, hadde det vært opp til meg, skulle vi spilt en kamp i måneden. Vi skulle gjerne hatt litt mer tid sammen for å bli bedre samkjørt både på og utenfor banen, men vi får bruke den tiden vi har best mulig, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.