«Der Panzerwagen» tok sitt tredje VM-gull

Foto: (Epa)

Cancellara og Wiggins ble utklasset av Tony Martin.

25.09.13 17:31

I en løype skreddersydd for spesialister var det den mest spesialiserte av dem alle som hentet hjem gullet under tempo-VM i Italia onsdag.

Etter 57.9 flate kilometer på toskanske veier var ingen i nærheten av å tukte den regjerende mesteren, Tony Martin.

For mens Fabian Cancellara og Sir Bradley Wiggins knivet om sølvmedaljen, tok Martin kommando etter halvkjørt ritt og hadde en komfortabel ledelse de siste 30 kilometerne.

Tempomaskinen fra Tyskland var i en egen klasse med vinnertiden 1.05.36 - en snittfart på 52.9 km/t. Den svært overlegne Martin var hele 46 sekunder foran Wiggins i mål.

- Jeg må takke alle som har støttet meg. Løypen kjente jeg utrolig bra og vi har forberedt oss helt perfekt. Dette er nok den beste tempoen jeg har kjørt. Denne er på nivå med rittet i København I 2011, sier Martin – som tok sitt tredje strake VM-gull i tempodisiplinen.

Han tok også sitt andre strake VM-gull med Omega Pharma-Quick Step under lagtempokonkurransen sist søndag.

Wiggins avsluttet sterkt
Wiggins var aldri nærmere enn 15 sekunder bak, men tapte tid til Martin gjennom hele rittet.

Det var dødt løp mellom Martin og Cancallara ved første mellomtid.

Sveitseren klarte imidlertid ikke å matche farten til Martin på de lange strake strekingene, og en tilsynelatende sikker sølvmedalje ble til bronse da Wiggins økte farten mot slutten.

Cancellara lå foran Wiggins på samtlige mellomtider, men mot slutten skrudde den britiske OL-vinneren opp farten betydelig. Sveitseren kjempet tappert på de siste 200 meterne. Likevel måtte «Spartacus» se seg slått av Wiggins med 2.5 sekunder.


Cancellara med frisk start
Første mellomtid ble målt på toppen av en liten stigning etter 7.3 kilometer. Mens Wiggins åpnet nokså kontrollert, dundret Martin og Cancellara gjennom første passering på ganske nøyaktig samme tid. Sveitseren var riktignok 0.3 sekunder foran.

Wiggins hadde skuffende nok bare femte beste tid, 15 sekunder bak sine to rivaler.

Martin tok kommando
Gjennom andre passering (24 km) koblet Martin et grep om gullet ved å plassere seg 13 sekunder foran Cancellara. På svært tunge gir dampet den tyske tempomaskinen ifra sine rivaler med 30 kilometer igjen.

Etter halvkjørt ritt så det ut som gullet var utenfor rekkevidde for Wiggins, som kun maktet fjerde beste tid – 37 sekunder bak Martin. Den firdoble verdensmesteren fra velodromen måtte nå fokusere på å stjele sølvet til Cancellara, den firdoble verdensmesteren fra landeveien, som hadde retning mot Firenze med forminskende styrke.

Duellen endte i favør Wiggins som hadde disponert kreftene bedre enn brosteinsspesialisten fra Sveits. Mens Wiggins kjørte gradvis fortere inn mot Firenze, hadde årets vinner av Paris-Roubaix og Flandern rundt motsatt utvikling.

Bare 2.5 sekunder skilte dem på målstreken. Dermed fikk vi den samme pallsammensetningen som inntraff i København for to år siden, med Martin på topp, Wiggins to og Cancellara tre.

Resultat:
1. Tony Martin (Tyskland) 1.07
2. Bradley Wiggins (Storbr.) + 0.46
3. Fabian Cancellara (Sveits) + 0.48
4. Vasil Kiryienka (Hviterussland) + 1.26
5. Taylor Phinney (USA) + 2.08
6. Rasmus Quaade (Danmark) + 2.36
7. Marco Pinotto (Italia) + 2.41

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.