- Jeg frykter ikke Northug, sa verdenscupleder Dario Cologna til Nettavisen før lørdagens femmil i Holmenkollen.

Vel, etter manndomsprøven i Oslo spørs det om ikke sveitseren må svelge i seg ordene.

For ikke bare ble Cologna forbigått av Northug i sammendraget på femmila; russiske Alexander Legkov viste seg som den sterkeste av alle, og med seieren i Holmenkollen tok han også over sammenlagtledelsen i verdenscupen.

Og verdenscupavslutningen i Sverige neste helg kommer til å bli en thriller av de sjeldne: Petter Northug ble nummer seks i rennet, og er med det tolv poeng bak Legkov i sammendraget.

Dario Cologna på sin side gikk på en kjempesprekk, og endte til slutt på 19.-plass. Det betyr at sveitseren plutselig er nummer tre i sammendraget, 15 poeng bak russeren i tet - og tre poeng bak Northug.

- Må unngå feil
- Det blir jevnt, konstaterer Petter Northug overfor NRK etter løpet.

- Men samtidig deles det ut mye mer poeng i touren neste uke enn her i Holmenkollen. Jeg må bare unngå feil, og være i toppen i hver konkurranse, sier han.

Han er en utslitt mann etter 50 kilometer foran folkehavet i Oslo. Når Northug får se bildene fra løypa der han må slippe teten for siste gang, sukker han enkelt:

- Ja, der var det natta.

Vårt håp i verdenscupen sammenlagt fikk hjelp av Tord Asle Gjerdalen de siste kilometerne i løypa, og sistnevnte gjorde en formidabel jobb med å dra Northug fram til sjetteplassen. Hva de to snakket om mot slutten av løypa, er imidlertid vanskelig for Gjerdalen å si etter løpet.

- Det husker jeg ikke nå en gang, forteller en utslitt Gjerdalen til NRK.

- Jeg har glemt det jeg også, konstaterer en like utslitt Northug.

- Hadde troa på seier
Flere ganger så det ut til at Petter Northug måtte slippe feltet i teten, men gang på gang kom nordmannen tilbake. Drøyt ti kilometer før mål var det Dario Cologna selv som måtte slippe, og det var en sjeldent sliten verdenscupleder vi fikk se på den siste runden.

Men også Northug merket det mot slutten, og inn mot mål var det Alexander Legkov som ledet an.

Med i teten var også nordmennene Martin Johnsrud Sundby og Petter Eliassen, og de siste kilometerne viste seg at det var de to som måtte kjempe for norsk triumf.

Men til slutt var det russeren Legkov som tok seieren, etter en formidabel maktdemonstrasjon i siste motbakke. Martin Johnsrud Sundby tok andreplassen, mens Ilia Chernousov tok den siste pallplasseringen - like foran Petter Eliassen på fjerdeplass.

- Det er dødskult med andreplass i Kollen, men jeg hadde troa på at jeg skulle klare å vinne her i dag, sier Johnsrud Sundby til NRK etter løpet.

Lover å vinne neste år
- Jeg synes jeg gikk godt på ski, og var med hele veien. Planen var å kline til opp gratishaugen. Jeg kjente meg så bra, men så fort jeg prøvde å øke takten litt var det kramper fra leggen og langt opp i skallen. «Nå blir jeg nummer fem,» tenkte jeg. Det var seigt å se seieren gå der, sier Johnsrud Sundby.

Til slutt ble han altså ikke nummer fem, men tok en meget sterk andreplass.

- I fjor ble jeg nummer tre, i dag ble jeg nummer to. Neste år skal jeg vinne femmila i Holmenkollen, lover han.

Petter Eliassen på sin side gjorde sin beste innsats i verdenscupen for åretfut med sin fjerdeplass.

- Jeg kjente på slutten at jeg hadde krefter igjen. Det er litt kjedelig at jeg akkurat ikke kommer på pallen, men samtidig er jeg veldig fornøyd. Jeg hadde en fin dag, sier Eliassen.