Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har akseptert det amerikanske antidopingbyråets (USADA) beslutning om å strippe Lance Armstrong av hans syv Tour de France-titler. Det offentliggjorde UCI på en pressekonferanse i Genève i dag.

Forbundets president, Pat McQuaid, sier også at det anerkjenner USADAs sanksjoner på rytterne som vitnet mot Armstrong, og takket dem til for det.

Han sa at UCI vil sette opp en struktur for å undersøke tidligere dopingsaker, som også vil ta tiltak for å sikre idretten fra å oppleve den samme slags problemer i fremtiden.

Store omveltninger i organiseringen av deres ofte kritiserte antidopingarbeid virker derimot usannsynlig.

Har ingenting å skjule
UCI sine forbindelser til Armstrong har lenge vært under et kritisk søkelys. Sportens øverste myndighet har tidligere innrømmet at de aksepterte en donasjon på mer enn 100.000 amerikanske dollar fra texaneren i 2002, men har også sterkt benektet at det var koblet til noen cover-up av en positiv test.

I dag insisterte McQuaid på at UCI hadde "ingenting å skjule” med tanke på USADA-rapporten, og forsvarte forbundets beslutning om å akseptere en donasjon fra Armstrong den gangen.

Det er også blitt spekulert i hvorvidt UCI aksepterte donasjoner fra Armstrong-sponsoren Nike, i bytter mot at sykkelforbundet dekket over en positiv test under Tour de France i 1999.

Problematisk organisering
I dag sitter det internasjonale sykkelforbundet med ansvaret for å regulerere sykkelsporten. UCI er også ansvarlige for å promotere sporten globalt. Det sier McQuaid er uproblematisk.

- Vi trenger ingen reform på den fronten. Vi har ansvaret for anti-doping. Vi skal fortsette med det, sier presidenten.

- I en hver sport trenger vi stjerner for å promotere sporten. Dessverre viste vår mann (Armstrong) seg å være en juksemaker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TV2s sykkelekspert Mads Kaggastad derimot, har innvendinger til hvordan sykkelsporten organiserer sitt antidopingarbeid i dag. Reformer må til for at fremtidige skandaler ikke skal inntreffe.

- Slik jeg ser det er troverdigheten deres ganske tynnslitt. Skal man få til et troverdig antidopingarbeid er det helt avgjørende at man ser på maktfordelingen innenfor sykkelsporten. Generelt er det svært viktig at antidopingarbeidet har en uavhengig rolle, sier Kaggestad til procycling.no

Les også: Se hvor mye Armstrong må betale

- Slikt arbeid bør være et anliggende for WADA og nasjonale antidopingbyråer. Armstrong-saken er jo rullet opp utenfor UCIs sine hender, poengterer Kaggestad.

- Samtidig har du tidligere president, Hein Verbruggen, lirkende i kulisene, som en salgs «syvende far i huset». Han representerer en vond tid for sykkelsporten. Verbruggens tilstedeværelse er ikke med på å styrke UCIs troverdighet.

Antidoping Norge på sin side opplever UCI i positiv utvikling med tanke på antidopingarbeidet. Stiftelsen som arbeider for en ren idrett og et dopingfritt samfunn har et tett og løpende samarbeid med det internasjonale sykkelforbundet, som de opplever som åpent og uproblematisk.

- UCI skjønte for en god stund siden at de måtte ta grep. På et operativt plan opplever vi dem som åpne, og at de den siste tiden har vært en pådriver i antidopingarbeidet. På lik linje med UCI, er vi tilhengere av strengere sanksjoner, sier kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor Haugland Byfuglien til procycling.no

Trekker seg ikke
På dagens pressekonferanse var McQuaid tydelig han ikke ser noen interessekonflikter i forbindelse med donasjonen fra Armstrong.

- Jeg har ikke tenkt å trekker meg på grunnlag av slike spekulasjoner. Det ville vært bedre hvis vi ikke hadde gjort det, og hvis vi skulle gjøre det i fremtiden, skal vi gjøre det på en annen måte. Det er ingen sammenheng mellom donasjoner gitt til UCI og at en test blir dekket opp.

- Ikke prøv å skape forbindelser mellom den mistenkelige testen og donasjonen. Det var ingen positive tester fra ham, slår McQuaid fast.