Thomas Alsgaards satsing på langløp er blitt behørig omtalt, ikke minst etter at mannen med gull fra åtte internasjonale mesterskap også gjorde comeback i «vanlig» langrenn under NM i Stokke for snart to uker siden.

Les også: - Morsomt og rørende

Nå kan interesserte – og dem er det mange av – involvere seg enda mer i satsingen som etter planen skal ende med seier i Vasaloppet i løpet av denne sesongen eller neste.

38-åringen har nemlig lagt ut hele treningsdagboka for de tre siste sesongene på sin nye hjemmeside, teamalsgaard.com.

Må trene
- Dette har jeg gjort for å kunne hjelpe andre mosjonister. Langrennssporten har gitt meg fryktelig mye, og jeg har vært avhengig av at andre har delt sine erfaringer med meg. Nå kan andre mosjonister med ambisjoner om å hevde seg i lange løp se hva jeg gjør, sier Alsgaard til Nettavisen.

Han mener overføringsverdien er stor, selv om de færreste mosjonister har den samme treningsbakgrunnen som han selv.

- Jeg har en del ting jeg flyter på, som teknikken, mentale forberedelser og disponering av løp. Men jeg må trene, jeg også.

Hovedbudskapet er at det går an å trene effektivt, men at det ikke finnes noen snarveier.

- Farlig signal
- Gjør man det rette, kan man klare seg med ganske lite trening. Og det finnes ingen hemmeligheter. De som tror det, lurer seg selv, sier Alsgaard – med dårlig skjult adresse til Team Xtra personell med brødrene Aukland i spissen, som har fått mye omtale for sin «hemmelige superøkt».

(Du kan lese mer om den hemmelige superøkten i denne artikkelen - ekstern lenke)

Anders Aukland: - Alle har noen triks

Alsgaard vil ikke spesifisere hvem han sikter til, men sier følgende:

- Det er dumt å gi inntrykk av at det finnes noen hemmelige triks. Jeg synes det er et farlig signal å sende ut, og det er litt derfor jeg nå legger ut hele treningsdagboken.

- Jeg tror spesielt de to første årene vil være interessant for mange mosjonister. Da kombinerte jeg 250-300 treningstimer i året med full jobb. Det er en situasjon mange befinner seg i, poengterer mannen med elleve gull fra internasjonale mesterskap.

Dårlig januar
For hans egen del har det gått litt på stumpene løs de siste ukene. Søndag ble han nummer ni i Marcialonga, uten sjanse til å være med de beste da det dro seg til mot slutten. Ikke uventet, men litt skuffende.

- Jeg var for dårlig forberedt til dette løpet. Det var litt dumt at det ble sånn, men det er lett at hvis man først sier ja til noe, så blir det altfor mye. Treningsjobben i januar ble rett og slett ikke god nok.

- Og egentlig er det litt greit å få vist at resultatene veldig ofte speiler treningsgrunnlaget, poengterer han.

Håper på OL-snø
Nå krysser Thomas Alsgaard fingrene for snø i Whistler til OL, ellers kan det gå mot en ny dårlig treningsmåned for NRKs ekspertkommentator fram mot Vasaloppet.

- Jeg får trene i OL-løypene, men treningstidene er veldig begrenset og trekilometerssløyfene er ikke spesielt godt egnet til å kjøre lange stakeøkter i. Akkurat nå ser det litt svart ut, men det skal ikke mer til enn at det kommer et skikkelig snøfall, så kan jeg få gjort en veldig bra treningsjobb der borte, sier Alsgaard til Nettavisen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!