RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor åpnet Northug med seier

Foto: Lise Åserud/Scanpix
Sist oppdatert:
Petter Northug legger ikke skjul på at han hadde en fordel i Tour de Ski-prologen.

OBERHOF/OSLO (Nettavisen): Petter Northug har vunnet det meste man kan vinne på langrennsski, men skikongen har fortsatt til gode å gå til topps i Tour de Ski.

Tre ganger har nordmannen måttet ta til takke med andreplass.

- Nøkkelen til sammenlagtseieren er å være i toppen hele veien. Men jeg vil heller bli nummer tre enn nummer to for fjerde gang, sier Petter Northug på pressekonferansen etter seieren på torsdagens prolog.

- Jeg hadde fordel av å starte sist. Jeg hørte tidene hele veien og fant ekstra krefter da jeg hørte jeg lå an til seier, forklarer han.

Trønderen har startet skiåret på forrykende vis, og siden det nå er såkalt mesterskapsfri sesong, er nettopp Tour de Ski det store målet.

BJØRGEN SLÅTT: - Det kan være en fordel

Knallsterk avslutning
Det er imidlertid mange om beinet og det er tøffe løp som venter. At konkurransen blir tøff, kom fram allerede på torsdagens prolog.

Sveitsiske Dario Cologna har to ganger tidligere gått til topps under Tour de Ski og også denne gangen blir han en av Northugs argeste konkurrenter om sammenlagtseieren.

25-åringen klinte til mot slutten av prologen og gikk inn til en klar ledelse på tiden 7.59,0 minutter. Det var likevel ikke nok til å tukte Northug, som kom jagende bak.

For der Cologna var sterk på slutten, var nordmannen enda sterkere. Trønderen kjempet seg inn på tiden 7.58,3 og tok dermed første stikk i duellen.

- Jeg var piggere på prologen i år, sammenlignet med tidligere år. Planen var å ikke gå helt i kjelleren, men det er ikke så lett med Dario foran der, sier Northug til NRK.

Ser an taktikken
- Det var veldig hardt på oppløpet og ikke så lett å stå godt på skia. Jeg hadde ikke helt kontroll, men sekunderingen underveis hjalp meg til å ta de siste sekundene, sier han.

Northug vil imidlertid avvente å bestemme taktikken for neste etappe av Tour de Ski.

- Jeg må se an været. Blir det snøvær, så er det ingen vits å ligge i front. Men det gjelder å ta vare på sekundene, sier trønderen.

- Det er en lang tour. Jeg trenger ikke være supermann i morra, legger han til.

Svenske Marcus Hellner viste seg også som en mann å se opp for. Svensken har ikke hatt noen optimal start på den inneværende sesongen, men viste styrke torsdag og ble nummer fire.

Franske Maurice Manificat kapret tredjeplassen, mens alltid farlige Lukas Bauer, som har sin styrke i litt tøffere løyper, bare ble nummer 27.

- Vil vise meg fram
En gledelig overraskelse var det også at 24 år gamle Niklas Dyrhaug yppet seg under torsdagens prolog. Han gikk i mål på tiden 8.10,1 minutter, en 14.-plass.

Det var nest best av de norske.

- Jeg var veldig spent og har gledet meg til dette hele julen. Jeg er okay fornøyd med løpet, men følte meg litt stresset. Plasseringen var bedre enn følelsen, sier han til NRK.

- Men det er dette jeg trener for og det er gøy å få sjansen. Jeg håper jeg kan vise meg fram. Jeg er ganske jevn i både klassisk og skøyting, så en slik tour passer meg bra.

Av de øvrige norske deltakerne ble Sjur Røthe nummer 18, Kristian Tettli Rennemo nummer 26, Ola Vigen Hattestad nummer 45, Petter Eliassen nummer 54, og Eldar Rønning nummer 56.

Nettavisen fulgte herrenes prolog LIVE:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere